Skoro Filmweb jest tak przychylny na nowe zmiany (ocenianie odcinków, znajomi) i kiedyś zaakceptowali nawet moją sugestie (filmy, które chcesz zobaczyć) postanowiłem wrzucić kilka kolejnych propozycji.
Pierwsza z nich dotyczy forum. Likwidacja opcji: za krótki i możliwość edycji postów, przynajmniej jakiś czas po stworzeniu posta.
Druga to "segregacja" osób. Żeby nie było, nie jestem rasistą, wręcz przeciwnie. Chodzi tylko o porządkowanie wg ilości filmów, które widzieliście z daną osobą czy wg kraju (tak jak jest przy filmach).
Trzecia, ostatnia, to dodanie do list TOP100 Filmy gwiazdek mówiących o tym czy już widzieliśmy dany film lub czy chcemy go zobaczyć.
Co o tym myślicie? Pisałem już o tym na jakiś innych forach, ale nie dostałem odpowiedzi, więc teraz na nią liczę.
Chodzi o porządkowanie osób na liście wg filmów, które z nimi obejrzałeś. Np. z Nicolasem Cage'm widziałeś/aś najwięcej filmów (masz najwięcej procent z tych gwiazdeczek) idzie na górę listy, mimo iż normalnie nie jest na samej górze. Albo wg krajów, tak jak filmy. Można wymyślić jeszcze inne opcje.
po kij? ja rozumiem u siebie, na profilu, ale na ogólnym? nie ma sensu..
poza tym zawsze możesz zajrzeć do filmografii aktora, a tam masz opatrzone gwiadką lub serduszkiem film, który widziałeś..
1. Dodanie do moich seriali rubrykę obejrzano odcinków i tu np. 14/172
czyli 14 z 172 odcinków serialu
2. dodanie oceniania sezonami
3. dodanie oceniania odcinków z poszczególnych lat(opcja przyda się tam
gdzie nie ma sezonów)
4. Możliwość głosowania na seriale nie podzielone na sezony i odcinki
specjalne
5. dodanie opcji filmy, które użytkownik posiada
6. dodanie obok odcinka średniej jego ocen.
wymyslacie z tymi zmianami, po co tak udziwniać, co najwyżej mogę się zgodzić z ocenianiem sezonów (ale to już bło mówione w innym wątku) i edytowaniem postów (przez pierwsze 15 minut, ale żeby nie było możliwości usuwanie postów)
Ja bym najbardziej chciał :) :
1. Zmiany w recenzjach
- modyfikacja spisu recenzji na bardziej przejrzysty - aktualnie jest tytuł i data, dodatkowo fajnie by było: recenzent i ocena
- możliwość oceniania recenzji (jak na wielu serwisach) - "czy recenzja była przydatna" by wystarczyło
- ewentualnie - miniforum zintegrowane z recenzją, gdzie można by podyskutować - na kształt opinii z newsów ze strony głównej FW
2. Oceny znajomych - skoro FW idzie w stronę portalu społecznościowego, niech uczyni pewne udogodnienia. Obecnie jak chcę sprawdzić czy dany znajomy widział i jak ocenił konkretny film, muszę klikać każdorazowo, wchodzić w dany profil filmów i wyszukiwać - byłoby miło gdyby oceny znajomych były dostępne na stronie filmu, lub też żeby można było mieć podgląd bezpośrednio z własnego panelu z ocenionymi filmami (w formie otwieranego okienka java np.)
3. Wyposażanie moderatorów w odpowiednie funkcje umożliwiające skuteczne zaprowadzanie porządku na forum (obecnie niewiele na dobrą sprawę mogą - ponoć), system ostrzeżeń dla użytkowników łamiących regulamin (np. po 3 ostrzeżeniach - niemożność pisania przez jakiś czas), specjalny znaczek "forumowy troll - nie odpisywać" pojawiający się przy nickach wyjątkowo upierdliwych delikwentów.
Co do pierwszych dwóch to pisałem do Kristofa (raz na blogu i raz na PW), nie uzyskałem odpowiedzi. Ktoś zna jakiś oficjalny kanał gdzie takie pobożne życzenia można przesyłać? Lub gdzie można mieć gwarancję, że "góra" chociaż zapozna się z sugestiami? Oczywiście to czy się zgodzi to inna bajka.
pozdrawiam
1. Nowe stację w zakładce Program TV
2. Ocenianie sezonów
3. Zmiana w rankingach TOP Świat Seriale, tak jak jest na IMDb że nie wszystkie gatunki razem tylko każdy oddzielnie.
No bo wkurza mnie gdy obok House i Friends widzę jakieś Musisisi czy Dragon Ball.
Pewnie równie dobrze mógłbym to napisać na forum Ryśka Rynkowskiego, ale zgadzam się i popieram wszystkie trzy pomysły.
Swoją drogą to trochę przykre, że recenzje na forum filmowym nie są zupełnie opiniotwórcze. Na palcach jednej ręki mogę policzyć znane mi tematy forum, które odnosiły się do recenzji.
Jascha popieram Twoje propozycje całym sercem. To powinny być priorytety zamiast oceniania odcinków seriali. Moderacja, oceny znajomych przy filmie w jednym miejscu, przydatność recenzji na tak lub nie oraz naprawa wielu mankamentów czy to na blogach czy w wyszukiwarce czy w weryfikacji.
Właśnie. Jeszcze odnośnie blogów mi się przypomniało. Wspaniale byłoby mieć możliwość aranżacji bloga - tj. ustalenia kolejności wpisów. Blogi na FW nie są typowymi blogami, gdzie kolejność wpisów i daty mają jakieś znaczenie(najczęściej). Więc albo jakaś opcja, gdzie można wybrać kolejność, albo bardziej przyziemnie - możliwość edycji daty - tj. po założeniu tematu jakiś czas temu, możemy zmienić mu datę na bardziej świeżą i tym samym przesunąć do góry. Obecnie bez tracenia komentarzy itp. nie jest to chyba możliwe?
pozdrawiam
z kolejkowanie bloga jestem za :D
a co do daty - cóż, mogłaby się pojawiać informacja (drobnym druczkiem ;)) o ostatniej edycji postu :)
w dawnych dziejach było coś takiego jak 'hot blog' - tam gdzie w zakładce społeczność jest teraz jakiś syf 'wiesz co dobre' była zakładka, po której otwarciu ukazywała się lista 10 lub więcej aktualnie napisanych blogów vel takich, które były popularne i ktoś właśnie w nich popełnił wpis.. tak można było znaleźć ciekawy temat i rozmówcę
ale cóż, twórcy zafascynowali się chyba gronem i naszą-klasą obecnie :/
"ale cóż, twórcy zafascynowali się chyba gronem i naszą-klasą obecnie :/"
Nie obraź się, ale przez wieczne narzekanie i mieszanie z błotem (w bardziej kulturalnej formie lub mniej) - nie dziwię się, że "władza" tu nie zagląda i ma dość użytkowników. :)
Trochę pozytywów. "Nowy" panel bazy ocenionych filmów, możliwość prowadzenia dzienniczka ocen (daty obejrzenia), zakładka chcę obejrzeć" to były super innowacje. Tylko jak tu ludzie cały czas psioczą i mamroczą to pewnie odechciewa się cokolwiek robić.
Swoją drogą - ciekawe czy byłoby możliwe wprowadzenie systemu rekomendacji filmów. Coś takiego ma portal biblionetka. Porównuje nasze oceny z ocenami innych (o podobnym guście) i prezentuje procentowo książki, które powinny się spodobać. Na FW też było by to ciekawe, ale nie wiem czy jest wykonalne biorąc pod uwagę ilości rekordów w bazie.
a tak nie jest?
były kiedyś dobre opcje, z których się korzystało np 'zobacz kto lubi ten film/osobę' i jakiś geniusz postanowił to wywalić, a tylko w ten sposób można było znaleźć kogoś o podobnych gustach filmowych, z którym można byłoby pogadać.. no ale po co to..
no i wspomniane hot blogi.. też poszły w chmury.. dlaczego? nie wiadomo :/
Ja dodałbym jeszcze jedną, która polegałaby na usuwaniu postów z treścią menelgame.pl
INTERNETOWYM TROLOM MÓWIMY STANOWCZE NIE! ;)
W sumie moderację można by też w jakimś stopniu przesunąć na użytkowników. Ocenianie posta (+/- jak na youtube) - automatyczne blokowanie wpisów, które osiągną np. -10 (lub opcja oznaczania jako spam). Idąc dalej - możliwość wyświetlenia tematów na forach pod filmami chronologicznie (jak jest obecnie) lub pod względem oceny - ciekawe wątki nie umknęły by wtedy uwadze, czasem pośród wszelkiej maści syfu aż się nie chce szukać normalnych tematów by sobie z ludźmi o filmach pogadać...
Mi chodzi po głowie taka zmiana:
STWORZENIE NOWEGO FORUM:Jaki to film/zagubione tytuły etc
Odciążyłoby to forum FILM gdzie jakieś 3/5 wszystkich tematów dotyczą właśnie prośby o tytuł.Doprowadza to do sytuacji że forum FILMu jest praktycznie bezużyteczne . Nie zanosi sie na to żeby powstawanie tego typu tematów miało się kiedyś skończyć.
Forum "ogólne" jest "ogólnie" bezużyteczne i podejrzewam, że tego nic i nikt nie jest już w stanie odratować. Strata to wielce żadna. Za to można się wysilić by posprzątać to co istotne dla tego portalu (przynajmniej w moim odczuciu) - czyli fora pod filmami i "ludźmi kina".
Moja kolejna propozycja na dziś :) :
- rasowy rzecznik PR portalu - do kontaktu z użytkownikami. Ktoś kto czyta propozycje ludu i odsiewa głupoty i przekazuje te sensowne do realizacji. Bo na razie nasze pitolenie w tym i temu podobnych tematach przypomina ciskanie grochem o ścianę.
Zacny postulat, ale tu rzadko kto zagląda, a jeśli zagląda, to się rzadko do czegokolwiek ustosunkowuje. Jeśli masz jakieś postulaty/pytania, to musisz ciskac sie po blogach, w nadziei że ktoś pomoże/odpowie. Maile do redakcji pozostają podobno często bez odzewu (nie wiem, bo nie słałem, ale no forach to główny i częsty zarzut wobec "góry"). Czasem jakiś informatyk się odezwie w sprawach technicznych.
Wyżej wskazana sytuacja jest dla mnie niezrozumiała. Portal, który rozwija się dzieki pracy użytkoników powinien w pierwszej linii zadbać o dobry kontakt z nimi. Tak funkcja rzecznika byłaby świetną innowacją.
'Maile do redakcji' - w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy wysłałem do redakcji 2 maile w sprawie awarii (bo na portalu nie dostałem odpowiedzi) i kina. Do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi i wiem że już nie otrzymam. Więc redakcja nie odpisuje. Alex odchodząc wyraził dobrą opinie na ten temat.
'Portal, który rozwija się dzieki pracy użytkoników powinien w pierwszej linii zadbać o dobry kontakt z nimi' zgadzam się z tobą, lecz wątpię że coś poprawi. To już za długo trwa.
No bo też cała heca polega na tym, że redakcja jest od redagowania portalu - znaczy się od newsów, etc., a nie o tak przyziemnych rzeczy jak błędy, awarie itp. Na dobrą nie wiadomo do kogo się zwracać z prośbami, sugestiami, błędami itp. Dobrze byłoby to wyjaśnić. Lub może w inny sposób - niektóre portale korzystają z serwisu sugester. Użytkownicy mogą potem zgłaszać propozycje, inni oddawać na nie głosy, a "góra" może je akceptować lub odrzucać. No w każdym razie coś na kształt tego. Bo ludzie zgłaszają wiele sensownych propozycji - ale co z tego, skoro to idzie w próżnię - temat zostanie zakopany za jakiś czas, powstanie kolejny, który podzieli jego los... "i tak k**** do za**bania" cytując klasyka. Więc w sumie bez rozwiązanie problemów z komunikacją nie da się nic zrobić.
Ja tam akurat się nie udzielam w kontrybucjach, ale jak zauważono - to jest właśnie śmieszne, że portal, który w tak dużym stopniu bazuje na dobrowolnym wkładzie swoich użytkowników, na dobrą sprawę olewa to co mają do powiedzenia. Prawda jest taka, że gdyby w typowo polski (ale czasem jedyny skuteczny) sposób ludzie dodający tu regularnie zwarli szyki i zastrajkowali nieco - to po jakimś czasie może zaczęto by tu inaczej śpiewać...
Niestety tutaj to jest niemożliwe.
"nie wiadomo do kogo się zwracać z prośbami, sugestiami, błędami itp."
Jest taka osoba (Kristof) do niech trzeba się zwracać z błędami/awariami lecz co się z nim teraz stało to chyba nikt nie wie. Jeśli masz jakieś sugestie, propozycje to pisz tutaj na forum. Pocztę elektroniczną odradzam - tak jak wyżej napisałem.
Tak to śmieszne.
Strajk już kiedyś był: http://www.filmweb.pl/topic/1118842/Koniec+olewania+nas!!!.html jak widać jedna osoba odpowiedziała, a wcześniej powstał temat który doczekał się 70 odpowiedzi (od użytkowników) lecz nie otrzymaliśmy ani jednej ze strony redakcji lub osoby kompetentnej. Strajk uważam że to jest dobre rozwiązanie lecz potrzeba do tego Dużej liczby użytkowników (aktywnych dodających) a wtedy brakowało, już nie wspomnę o weryfikatorach.
NIe wiem czy to możliwe, ale może dałoby się utworzyć osobną zakładkę, tak jak np. "seriale" tylko że 'teledyski'?
Gdyby stworzyli teledyski później musieli by stworzyć reklamy, filmiki z jutuba i pewnie jeszcze mnóstwo podobnych rzeczy. Nie widzę tego...
Pamiętam, ze chyba rok temu wysyłałem wiadomość do bodajże 20 moderatorów i weryfikatorów z propozycja zmian (m. in. filmy które chce zobaczyć) i jedyna osobą, która odpowiedziała był Shemek.
Mówisz, masz:) W redakcji jestem od sierpnia: zajmuję się nie tylko kontaktem z użytkownikami, więc sorry, że do tej pory nie odpowiadałam Wam na forum. Teraz będę starała się robić to w miarę regularnie i oczywiście sensowne pomysły przekazywać do realizacji.
Więc bardzo dziękuje (i taka mała dygresja: u mnie opcja sortowania filmów, które chce obejrzeć nadal nie działa).
Cud, miód i orzeszki. Btw, mam nadzieję, że jesteś cierpliwa i gruboskórna. ;-)
Moja propozycja: mogłabyś założyć specjalny temat na swoim filmwebowym blogu, gdzie użytkownicy będą mogli zgłaszać swoje pomysły (podobnie jak ma Kristof, tyle że od usterek). Taki oficjalny kanał do tego.
Oczywiście wszystkie pomysły, które zostały przedstawione w tym temacie są nadal aktualne.
pozdrawiam
@ Oscar
Sortowanie działało przez mi przez jakiś czas. Aktualnie znowu nic z tego. Może to kwestia przeglądarki?
do bloga
- możliwość utworzenia notki tylko do odczytu i do komentowania przez osoby znajdujące się na liście znajomych użytkownika
- możliwość wybrania notki która ukazuje się jako pierwsza na blogu, na razie to wygląda tak, że pokazują się te najnowsze, więc przydałaby się opcja sortowania tego
- możliwość współtworzenia notki z innym użytkownikiem portalu
powiadomienia
- zmniejszenie liczby powiadomień które przychodzą z każdej prawie strony i także przyczyniają się do stalkingu, można by było zrobić powiadomienia tylko do tematów które się utworzyło na forum - resztę trzeba by było przemyśleć
wpisy na forum
- sortowanie zależne od tego jak sobie chce dany użytkownik, a nie tak, że są tylko te najlepsze bo z największą liczbą lajków , a wartościowe tematy czasem giną....trzeba się nieźle dokopać do nich
- rozszerzenie władzy moderatorom, albo dawanie specjalnego znaczka przy profilu np "uwaga troll", nie wiem ocenianie wypowiedzi usera, jakaś opcja z ignorowaniem użytkownika, w każdym bądź razie coś co wyeliminowałoby tak bardzo szerzący sie multitrolling , stalkingi. Bo na razie jest z tym kiepsko.
>>>> możliwość utworzenia notki tylko do odczytu i do komentowania przez osoby znajdujące się na liście znajomych użytkownika
popieram, hehe
"możliwość utworzenia notki tylko do odczytu i do komentowania przez osoby znajdujące się na liście znajomych użytkownika"
Czy to nie byłaby tzw. "notka spiskowa"? Co do komentowania, to każdy twórca notki powinien o tym sam decydować, ale już ukrywanie jej oznaczałoby pewną niejawność i tworzyłoby takie "filmwebowe podziemie".
"albo dawanie specjalnego znaczka przy profilu np "uwaga troll""
Takie rzeczy nigdy nie będą miały miejsca, bo to dyskryminacja, nawet tak podłych jednostek jakie opisałaś (coś mi się zdaje że niedługo wypowie się jedna z nich :P). Ja bym dodał warny albo automatyczne bany po skasowaniu danej liczby tematów/postów oczywiście mogłyby być one uzależnione od wkładu w rozwój portalu (bo przecież nie można traktować jednakowo trolla i osobę robiąca coś pożytecznego).
Czasami jest tak ze na notke wejdzie Ci spamer i syfi Ci na kilka stron - - notka dla znajomych wyeliminowałaby to w jakimś stopniu. A jeśli nie notka dla znajomych to chociaż możliwość oznaczenia osób z portalu które nie mogłyby jej komentować - coś w tym stylu
(coś mi się zdaje że niedługo wypowie się jedna z nich :P). - Masz racje, ale ten znaczek to tylko jedna z rzeczy ktora tam wymieniłam, warny już są i raczej mało działają, za to pomysł z tymi automatycznymi banami wydaje się ok.
Jak dla mnie przydałoby się rozdzielenie top 100 ludzi na polskich aktorów i zagranicznych .. Jest tyle dobrych rodzimych aktorów, którzy giną w top za np amerykańskimi idolami nastolatek itp.
A dlaczego jeśli mogę wiedzieć?
chyba nigdy nie doczekam się zniesienia <za krótki>
Mnie brakuje opcji w rodzaju "poleć znajomemu", tak żeby można było zasugerować swojemu znajomemu obejrzenie jakiegoś filmu, który wg nas powinien mu przypaść do gustu.
http://www.filmweb.pl/szukaj/film?startYear=1888&sort=COUNT
Brakuje mi opcji ktora wykluczala by z wynikow filmy ktore juz ocenilismy.
Mam takie propozycje:
1. Dodanie w ulubionych filmach oceny jaką wystawiliśmy i średniej filmu.
2. Lista obejrzanych/ocenionych filmów. (nie tylko ulubionych)
3. Ocenianie ludzi filmu oddzielnie jako reżyserów, czy aktorów itd.