PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721497}

Dama w czarnym welonie

La dama velata
2015 -
7,9 2,4 tys. ocen
7,9 10 1 2395
Dama w czarnym welonie
powrót do forum serialu Dama w czarnym welonie

Oglądnęłam dopiero 1,5 odcinka i naszła mnie pewna myśl odnośnie tej dwójki.
A mianowicie, w pierwszym odcinku Elena rodzi bliźnięta- chłopca i dziewczynkę, araz po pordzie Adelajda, aby zapewnic swojemu synowi dziedzictwo Grandich "pozbywa się" chłopca. Co z ni się stało nie wiemy.
I teraz moja teoria- czy Matteo jest tym chłopcem? Teoria może nieco naciągana, ale są argumenty za i przeciw i, jakby nie było, serial jest włoski, więc różne rzeczy mogą się zdarzyć.
Moje argumenty za:
-oboje urodzili się teg samego dnia
-chłopak został oddany do sierocińca i nikt nie wie z jakiego powodu i kim sa jego rodzice
-aktor go grający ma blond włosy,co wśród Włochów szczególnie w tamty okresie jest rzadkością,a Elena była blondynką, jak również wiele pań z rodu Grandich (nawet jeśli aktorki mają farbowane włosy)
-niesamowita więź jaka rodzi się pomiędzy tą dwójką, co jest charakterystyczne dla bliźniąt
-niby wątek romantyczny pomiędzy tą dwójką, która niewątpliwie się kochała, jednak wg mnie jest to barziej uczucie bratersko- siostrzane
-intymne stosunki pomięzy tą dwójka ograniczają się do pocałunków, jakby twórcy nie mogli sobie pozwolić na więcej

I argument przeciw, zasadniczy:
-kiedy się spotykają chłopiec jest znacznie wyższy od dziewczynki, co wskazuje na to, że jest starszy.
I to mi obala całą teorię.

Zatem, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy mam rację?

NightShield

Cześć :) tak Matteo i Clara są rodzeństwem

Anne66

a czy to wyjdzie na jaw ? :)

AlleksandraO

Tak, ale dopiero w ostatnim odcinku :) (12)

ocenił(a) serial na 7
NightShield

Matteo (Jaime Olias) parobek, którego wyrzucił z San Leonardo jest synem hrabiego Grandi,bratem bliźniakiem Clary, a zarazem dziedzicem całej fortuny Grandiego.

Nie rozumiem czemu ci nie pasuje iż Matteo jako chłopiec był wyższy od siostry będąc dokładnie w jej wieku, mnie to zupełnie nie dziwi bowiem u mnie w rodzinie są bracia bliźniacy dwujajowi i w ogóle nie są do siebie podobni ( jasny i ciemny blondyn, są innego wzrostu) raczej wyglądają jak bracia jeden starszy od drugiego o rok - samo życie.

Nota bene dziś (oglądałam od 22.50 w niedzielę) obejrzałam dostępne odcinki z lektorem z przyjemnością i czekam na dalsze ( włoskiego niestety nie znam wiec nie szukam w sieci).

ocenił(a) serial na 7
boundless

Szkoda iż film nie jest na podstawie książki, bo chętnie bym po nią sięgnęła.

boundless

czy możesz napisać tytuł książki?

maricia_1949

Książki nie ma, film został nakręcony na podstawie scenariusza. We Włoszech już spekuluje się na temat II sezonu ;) - ale raczej nie powstanie i włoscy fani Guido i Clary naciskają aby została napisana książka na podstawie filmu.

ocenił(a) serial na 7
maricia_1949

Nie czytasz że zrozumieniem- toć napisałam iż skoda iż film nie jest adaptacją książki.
@ khal_eesi ( widzę że GoT Ci nie obce:D)
Juz nie jedna książka powstała na podstawie scenariusza filmowego- byle tylko nie przecukrowali książki, bo nie przełknę ;)

ocenił(a) serial na 9
NightShield

Chłopiec nie został oddany do sierocińca, tylko porzucony w lesie, znaleziony przez wieśniaka i oddany do klasztoru.