PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430090}

Dom Saddama

House of Saddam
2008
7,2 1,7 tys. ocen
7,2 10 1 1722
Dom Saddama
powrót do forum serialu Dom Saddama

Zawiodłem się. Film w większości skupiał się na stosunkowo mało istotnych epizodach, a takie wydarzenia jak ośmioletnia wojna z Iranem czy pierwsza i druga wojna w Zatoce zostały potraktowane bardzo niechlujnie i pobieżnie. Najlepszą ilustracją tego niech będzie fakt poświęcenia prawie jednego odcinka w całości ucieczce zięciów Saddama do Jordanii(całość serialu to 4 odcinki), gdy z kolei w następnym odcinku inwazji z 2003 roku poświęca się kilkadziesiąt sekund, używając do tego telewizyjnego lektora i kilku migawek z tamtego okresu. (!)
Wizualnie również nie zachwyca - gdzie np bizantyjski przepych otaczający Saddama i jego rodzinę (słynne pałace itp). Tu wszystko wygląda szaro, pospolicie i nieciekawie (jak u komunistycznego I sekretarza) a Saddam jeżdzi w kolumnie max. 2 samochodów ochrony (he, he, he.)
Jedyną mocną stroną filmu są aktorzy - rola Saddama i Udaja doskonałe, dlatego 5/10.

Mr_Frost

slaby, pobiezny , plytki jest twoj bez obrazy ale twoj denny komentarz, a uzywanie he, he, he mowi wszystko o tobie "malolat"

p.s.
jeden z lepszych mini seriali

ocenił(a) serial na 5
grzes1962

No poskakałeś - a teraz argumenty dziadku dawaj ! No już !

ocenił(a) serial na 6
Mr_Frost

zgadzam się z opinią grzes1962 - film jest o domu Saddama a nie o wojnach. Niemniej jednak zbyt łagonie i wręcz dyplomatycznie obeszli się z Udajem.
Serial niezły. Na prawdę niezły!

ocenił(a) serial na 5
Quak79

To najsłabszy serial pod marką BBC/HBO jaki oglądałem. Wystarczy napisać, że to błąd w sztuce. Często się tak dzieje. Każdemu coś słabszego może wyjść.

Co do drugiej wojny w zatoce to osoba, która nie zna historii co ma pomyśleć?!? Wojna bez przyczyny? 1. Gazowanie ponad 10 lat temu, 2. po ucieczce zięciów pokazał cały arsenał. Ani słowa o nowej broni masowego rażenia.

Właściwie nic nie wiadomo o szyitach i sunnitach. Saddam nie tylko swoja rodzinę wywyższał ale i ogólnie sunnitów. Zabrakło mi też samego procesu. Choćby 10 minutowego fragmentu pokazujący jego przebieg. Już nie mówiąc o braku sobowtórów.

ocenił(a) serial na 7
Mr_Frost

"Film w większości skupiał się na stosunkowo mało istotnych epizodach"
Racja, tylko że ten serial opowiada o najbliższym otoczeniu Husseina i o nim samym, a nie o tej "wielkiej" historii Iraku na przestrzeni ostatnich 30 lat. Wojny są tu jedynie tłem. Nie głównym wątkiem :)

ocenił(a) serial na 5
ritzville

Dla mnie hasło Dom Saddama odnosi się do wszystkiego tego, co dzieje się w otoczeniu prezydenta, co ma wpływ na jego decyzje i jakie są tego następstwa. A nie tylko najbliższa rodzina. Ponieważ Husajn tworzył historię historię Iraku to można było trochę więcej o niej powiedzieć. Zapewne w jego domu bywali też politycy Partii Baas. Jedyna wzmianka o niej jest na początku pierwszego epizodu.

ocenił(a) serial na 8
Mr_Frost

Avatar Chomeiniego nie miał związku z oceną filmu:P?