W pierwszych minutach odcinka jest sugestia, iż w 1938 r. Polka nie chciała kupować odzieży ze sklepu Żydówki. Jest to kompletne zakłamanie rzeczywistości, przekaz kłamliwy, który „idzie w świat”. Film jest słabo skonsultowany, w 1938 r. owszem takie rzeczy miały miejsce na terenie III Rzeszy, nie natomiast w Polsce! Odsetek mieszkających Żydów w Polsce przed wojna wskazuje, że swobodnie tutaj żyli i funkcjonowali. Niemcy wchodząc w 1939 wymietli ich 90%, nie mówiąc już o tym ilu Polaków wymordowali. Teraz Amerykanie robią film, w którym sugerują, że był u nas już pogrom Żydów i noc kryształowa. Musimy walczyć o prostowanie takich fałszywych informacji.
Polacy — święty naród normalnie. A prawda jest taka, że szalejący antysemityzm w II RP jest nie do zanegowania. Getta ławkowe, numerus clausus, numerus nullus, dni bez Żydów. Można tak wymieniać. Ja wiem, że w Polakach jest jakaś potrzeba obrony tamtych pokoleń, jakby to co najmniej współcześnie nas atakowano, ale bez przesady — historia jest, jaka jest.
Historia polsko-żydowska i jest długa i złożona, ale większej bzdury powiedzieć się nie dało. Nawet nie wiem, jak to skomentować. Różne słowa cisną się na usta, ale poprzestanę na tym, że taka ignorancja nie przystoi nikomu.
Ghorou oczywiście że historia jest złożona. Skądś się wzięło powiedzenie „wasze ulice, nasze kamienice”
Wystarczy poczytać co mówi Tora o nie żydach... Od razu wiemy z kim mamy do czynienia, i jak bardzo oni nas nienawidzą
A to co się dzieje w Palestynie tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że uważają siebie tak samo jak niegdyś Niemcy "rasą Panów"
Tak więc o czym tu mamy mówić, żydzi żyli u nas w miarę spokojnie, zaś Palestyńczycy nawet u siebie nie są bezpieczni.
Oczywiście, a holokaust daj im na wieki status ofiar i zapewnia parasol ochronny. Zachodzę w głowę co tu się zadziało w tych komentarzach?
Czy ty im zazdrościsz okrutnego losu? Ogarnij się dziewczyno i ciesz się tym co masz. Dostęp do rzetelnej wiedzy historycznej znajdziesz. Jeśli zechcesz oczywiście. Może wtedy przestaniesz szerzyć nieprawdę.
Głupota tego wpisu jest niebywała!!! Poczytaj o konferencji w Evian w 1938 r. Najlepiej na angielskich stronach.
Pani Małgorzato antysemityzm istniał w Polsce wtedy i istnieje i dziś. Przyznanie się do tego w żaden sposób nie umniejsza ofiarom jakie Polacy ponosili ratując swoich rodaków pochodzenia żydowskiego podczas wojny. Przecież wystarczy trochę poczytać, chociażby literatury przedwojennej w której niechęć polsko- żydowska wybrzmiewa bardzo często. W serialu przecież pokazano wielu bohaterskich Polaków i Polek i nikt nie ma intencji pokazania Polski w złym świetle.
Polacy, po Niemcach i Austriakach to był najbardziej antysemicki naród Europy. Antysemityzm ekonomiczny i hasło Nie kupuj u Żyda to była norma, ale był też antysemityzm eliminacyjny. Gdyby nie wojna Polacy sami by się rozprawili z Żydami. Do dzisiaj połowa tego narodu to dzicz.
Z całym szacunkiem dla ludzkiego życia ale polecam pomieszkać w takiej palestyńskiej dzielnicy, tobie człowiekowi wychowanemu jak mniemam w kulturze europejskiej, potem pogadaj o dziczy. Tam nie ma sprawiedliwej strony konfliktu tam zarówno cierpienie jak i podłość znajdziesz po obu stronach.
ile lat jeszcze będziemy wypierać ze świadomości rzeczywistość, zamiast się z nią rozliczyć i wziąć na klatę? Było jak było, antysemityzm dziedziczymy z pokolenia na pokolenie, proszę się rozejrzeć i posłuchać co ludzie dzisiaj robią i mówią.
I co w tym złego? Od wieków narody oraz społeczności czują wzajemną nienawiść. Zatem dlaczego ktoś zabrania nienawiści do żydów? Taka sama nienawiść jak każda inna. Oni nienawidzą, więc i my mamy prawo.
nienawiść niszczy najbardziej tego, kto ją odczuwa, nie polecam pielęgnowania w sobie tej emocji, odbiera radość życia i od wieków wywołuje wojny. Pytasz zatem co w tym złego, że istnieją wojny?
Nie pytam o wojny, tylko co złego w byciu antysemitą? A skoro już o wojnach mowa, to należy zadać pytanie kto stoi za większością z nich, a wówczas antysemityzm staje się uzasadniony.
Nie, to nie jest zakłamany przekaz, to Ty masz po prostu zakłamany przekaz. W Polsce działało wiele sił i wiele osób o mocno antysemickim podejściu. Endecja (Narodowa Demokracja):
Narodowa Demokracja, znana również jako Endecja, była jednym z głównych ruchów promujących bojkot żydowskich przedsiębiorstw. Endecja propagowała idee narodowe i antysemickie, wzywając Polaków do unikania zakupów w żydowskich sklepach jako formy wspierania polskiego handlu i przedsiębiorczości.
Kampanie bojkotu:
W latach 30. XX wieku prowadzono różne kampanie mające na celu zniechęcanie Polaków do robienia zakupów u Żydów. Rozpowszechniano ulotki i plakaty, organizowano marsze i demonstracje. Kampanie te były szczególnie intensywne w okresach kryzysu gospodarczego, gdy nastroje antysemickie były silniejsze.
Przykłady incydentów:
W 1936 roku podczas "marszu na Myślenice" miały miejsce brutalne ataki na żydowskie sklepy i domy, które były częścią szerszej strategii bojkotu.
W latach 1935-1937 doszło do licznych zamieszek antyżydowskich w różnych miastach Polski, w tym w Brześciu nad Bugiem, gdzie miały miejsce akty wandalizmu i przemocy wobec żydowskiej społeczności i ich mienia (Histmag) (Histmag).
Miło poczytać kilka mądrych komentarzy niewypierających tego co się działo naprawdę. Najśmieszniejsze jest to że o nieskazitelność Polaków w tamtych czasach walczą ludzie którzy nie mają kompletnie pojęcia o historii.
Ludzie nie potrafią pojąć, że polskim Żydom wiodło się lepiej przez to wzbudzali wrogość z zazdrości. To tak jak teraz ludzie patrzą jakimi autami uciekli do nas z kraju Ukraińcy. Jakie mają telefony, jakie ubrania. To ludzi boli tak samo jak w przedwojennej Polsce.
Dziękuję za te szczere i miłe słowa. Nie mamy prawa tego wypierać, a jednak cały czas to robimy. Nigdy nie zrozumiem dlaczego, przecież przyjęcie tej winy na siebie byłoby choćby nikłą formą zadośćuczynienia. To prawda, że wielu Polaków pomagało Żydom i wielu mamy "sprawiedliwych", ale liczba tych, którzy byli obojętni, lub którzy prześladowali, denuncjowali, pośrednio a nawet bezpośrednio mordowali Żydów jest naprawdę bardzo duża, nie da się jej ukryć, nie da się wyciąć części historii. Ja z pewnością tego robić nie będę i myślę, że takich osób jest więcej.
Ale w jakim sensie przyznanie prawdy historycznej jest przyjęciem winy na siebie? Każdy odpowiada za siebie i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za winy czy decyzje przodków czy jakiejś abstrakcyjnej winy narodu. Podobnie abstrakcyjna jest duma narodowa, ale to już inna kwestia.
Ale właśnie to jest źródłem naszego antysemityzmu. To prawda co mówił Polański. Dlaczego Niemcy założyli tyle obozów w Polsce? ze względów logistycznych, bo bylo tu najwięcej Żydów. Dlaczego było tak dużo Żydów w Polsce? Bo przez wieki uciekali z różnych krajów do Polski - tu mieli najlepiej. Żydzi trzymali się razem. Mówi się że (na przykładzie USA) że dolar 10 razy przejdzie z rąk Żyda do rąk Żyda, zanim pójdzie dalej. To jest jeden z powodów dlaczego dobrze się im powodzi finansowo. I tu niestety jest klucz.W czasach RP, kiedy Polacy byli naprawdę biedni, Żydom się lepiej powodziło (w porównaniu do innych). A my jak to my, typowa nasza zawiść. Niestety. To jedna z naszych wad, widoczna również obecnie dookoła nas (znam takich którzy nie dadzą zarobić rodzinie która ma np sklep, albo prowadzi usługi, bo "nie będzie na mnie zarabiał"). Zgadza sie. To był antysemityzm gospodarczy. Bo mieli lepiej. Podsycany przez narodowców, a pewnie i przez obce służby. Nic tak nie osłabia państwa jak konflikty wewnętrzne. Świat nie jest zerojedynkowy. Byli u nas antysemici? Oczywiście. Jak wszędzie. Ale jako Naród, jako Państwo nie mieliśmy systemowych rozwiązań anty-żydowskich (patrz oskarżenia Francji że Viszyści wydawali Żydów nawet jak Niemcy tego nie wymagali). Wg mnie zdaliśmy egzamin. Byli i szmalcownicy, ale i najwięcej drzewek w Yad Vashem jest dla Polaków. To my pomagaliśmy mimo kary śmierci za to. Ilu zabili w innych krajach za pomaganie Żydom? Teraz jest moda za przepraszanie wszystkich za wszystko, ale niech te negatywne rzeczy nie przesłonią pozytywów.
Chcesz powiedzieć że jesteśmy krystalicznie dobrzy? Naród wybrany tak? Nie! Jesteśmy ludźmi i niestety jak każdy naród myśli o sobie i daje sobą manipulować, i tak Polacy byli okrutni dla Żydów na byli insta okrutni sami dla siebie, bo Żydzi byli Polakami! Ale już nie są. Wielka krzywda im się stała k należą im się lrzeprosiny a nie wywody panny z 21 wieku
Miałam tą przyjemność pochodzić z miasteczka, gdzie Żydów przed drugą wojną światową było bardzo dużo. Mieli swoje szkoły, synagogi i cmentarz. Babcia mi opowiadała jak Żydzi traktowali Polaków. Zawsze powtarzała, że nigdy nie życzyła im takiego losu i to co ich spotkało było niezwykle okrutne. Mój dziadek o mało nie zginął sprzedając krowę do getta. Pamiętam jak opowiadała mi historię jak moje miasteczko wyglądało przed wojną. Jak Żydzi niszczyli polskich przedsiębiorców, jak obniżali ceny by stać się monopolistami. Nigdy nie kupowali u Polaków, chyba że nie mieli wyjścia. Taka była polska małomiasteczkowa rzeczywistość. Historia nie jest czarno-biała. Ale jeśli ktoś się bierze, za jej opowiadanie powinien to zrobić dobrze. Antysemizm w Polsce nie wziął się z samej nienawiści do rasy. Jako Polacy bywamy niezwykle otwarci, ale też jesteśmy bardzo bystrym narodem i widzimy kiedy ktoś na nas roluje. Zauważcie, że w większości historii żydzi byli niezwykle bogaci. Na kimś tą fortunę zrobili. Nie uwierzę, że już przed wojną antysemityzm był tak powszechny. Nie można mówić, że go nie było, ale nie uwierzę, że był na taką skalę jak przedstawili to twórcy filmu.
A czy ja piszę coś o morderstwie? Rozmowa toczy się na temat antysemityzmu w Polsce przed wojną. Polacy nigdy nie byli odpowiedzialni za holokaust. Ani do niego nie doprowadziliśmy, ani nie jesteśmy w najmniejszym stopniu za niego odpowiedzialni. A antysemityzm przed wojną był mniej powszechny wśród Polaków niż antypolacyzm wśród Żydów. Tyle w temacie. Przewałkowałam ten temat na tysiąc sposób. Znając opowieści moich dziadków: babcia była w obozie mając zaledwie 14lat, dziadek został zesłany na Syberię. Przeczytałam też dużo książek o tematyce obozowej pisanej zarówno przez żydów, jak i inne nacje. Szczerze rażą mnie takie obrazki pokazujące cudownych, dobrych, życzliwych żydów i złośliwych, fałszywych Polaków. Jestem dopiero na pierwszym odcinku, a po pięciu minutach przez taką narrację już chciałam wyłączyć ten film.
Usprawiedliwiasz zachowanie Polaków chciwością żydów przed wojną, twoja wypowiedź wręcz krzyczy że im się należało. Ta narracja jest prawdziwa, bez względu na to jak byśmy chcieli żeby było. Byli Polacy którzy pomagali ale większość niestyeyalvo odwracała głowy albo donosiła. Ta rodzina jak widać dobra dużo od Polaków nie doświadczyła ale coś tam było, od Niemca akurat też. Tak samo jak o Niemcach nie można powiedzieć że pomagali Żydom to nie znaczy że nie istnieli tacy ludzie, po prostu byli w mniejszośći
Byliśmy jedynym narodem, który był karany śmiercią na miejscu (przez rozstrzelanie) za pomoc żydowi. Nie mów mi, o tym jacy powinniśmy być, albo jacy byli wtedy Polacy. To nie ja porównuje antysemityzm do holokaustu. To ty stawiasz to na równi. A to są dwie różne sprawy. Żydzi też w równym stopniu donosili na swoich i posyłali własne rodziny do gazu. Wystarczy trochę poczytać i liznąć historii. Wiemy o sobie tyle na ile nas sprawdzono. Nie jestem antysemitą, po prostu znam historię i nie lubię tak zabarwionych historii pokazujących tylko "jedyną słuszną" stronę medalu. Moi dziadkowie opowiadali mi o wojnie i wiem, że to było piekło na ziemi również dla Polaków. Tak jak nie oceniam żydów, tak i nie oceniam polaków. Wojna wyzwala w ludziach demony, a sytuacje które wydają się nie do zniesienia i nie mieszczą się w głowie stają się codziennością. Nie czuję się w obowiązku nikogo przepraszać, ani nikogo rozliczać. Nie podoba mi się przekaz w tym serialu o dobrych żydach i nikczemnych Polakach. Czytałam wiele książek o tematyce holokaustu, oglądałam filmy i seriale, masę filmów dokumentalnych i mam pełną świadomość co spotkało żydów, jednak pomimo niezwykle poruszającej historii nie podoba mi się w jakim świetle zostały przedstawione niektóre wątki. Tu nie chodzi o to, że byliśmy źli czy dobrzy, tylko jaki to niesie przekaz i odbiór.
Wiesz dlaczego byli bogaci? Bo Żydzi kupowali u Żydów. To źle? Kiedyś czytałem, na przykładzie USA że mówiono że 10 razy dolar przejdzie przez ręce Żydów zanim wyjdzie poza ich krąg. To źle? To wspieranie swoich. A u nas? Znam takich którzy nie kupią u rodziny "żeby nie zarabiali na mnie". Wspieranie swoich? Posłuchaj ludzi na emigracji że to Polak najczęściej Polaków wykorzystuje... A niestety zawiść u nas jest silna. Jak ktoś ma kase, to od razy tworzymy teorie spiskowe, że ukradł, że lewizna itp. Ten przysłowiowy "żart" - nie modlimy się żeby Bóg dał nam krowę, tylko żeby sąsiadowi zdechła.. To że znajomi którzy mają firmę, jak np w budowlance jadą podpisać umowę o budowę domu, to muszą mieć dodatkowy tani samochód, bo jak podjadą lepszym to już nie chcą ich brać, albo chcą zjechać więcej z ceny (bo nie będzie z mojej kasy na "merca" miał).
Zgadza się, i ciągle tak jest, zresztą jak gdzieś ktoś tu napisał co do Ukraińców jest podobnie, kur...ica biezre że tam wojna a ja na ulicach Białegostoku widzę damy z paznokciami po 10 cm w brykach BMW i chodzą po galeriach a ja muszę zapier......lać w robocie za 3500 na ręke przy 2 dzieci
Takie to polskie. Kur..ca bierze, że ktoś zarabia więcej ode mnie. Mają fury? Tak. Bo często prowadzą lub prowadzili firmy. Jak na terenach zajętych, to fura została a firm już nie ma. Jak mieli tam kasę, to przyjeżdżając do nas mieli worki jak Jurand pozakładać, żeby w oczka nie kolało? Tak samo było z Żydami. Polacy nienawidzli ich za to że mieli więcej od nich. Bo nawzajem się wspierali. A u nas? sąsiad ma firme ale nic od niego nie kupie, bo ma auto lepsze od mojego i nie będzie na mnie zarabiał na to...
Jako Polacy mamy silne poczucie niesprawiedliwości. Wszak byliśmy ofiarami tej wojny, dlatego nie lubimy kiedy ktoś porusza wątek polskiego antysemityzmu. I trochę to rozumiem.
Co za bzdury opowiadasz. Ktoś tu nie zna własnej historii :) polecam się dokształcić. Polacy Żydow traktowali jak gorszy sort :p wydzielali im nawet osobne ławki w szkołach, tak jak amerykanie czarnym w stanach. Nie mieli takich samych praw jak Polacy,
okazywano im wrogość na każdym kroku. "Nauki" Hitera miały swoja popularność wśród wielu Polaków ;) niestety ludzie nie rozumieli, że jak Hitler "rozprawi" się z niemieckimi Żydami to na nich nie skończy. Polska przed wojna była krajem bardzo antysemickim.
Wiesz, że w okresie międzywojennym narastała kampania antysemicka w Polsce? Nawet kościół się do niej włączył. Kampania nawoływała do bojkotowania sklepów żydowskich. Bojówki ONR rozwalały żydowskie kramy na straganach. Dochodziło do zabójstw. W 1939 roku atmosfera była już naprawdę przedpogromowa, nakręcana nie tylko przez endecję i faszystów, ale także przez coraz bardziej radykalizującą się sanację. Jesteś osobą ekstremalnie niedouczoną jeśli myślisz, że obraz przedstawiający jakąś polską kobietę odmawiającą zakupów w żydowskim sklepie to fikcja. To jest po prostu szok, że są tacy ludzie jak ty.
Ludzie są niedouczeni w tym temacie, bo nie mają gdzie się tego nauczyć. Jeśli ktoś sam nie sięgnie po odpowiednią literaturę, lub się tego nie dowie od osób, które żyły w tamtych czasach (coraz mniej takich), to ze szkoły tego nie wyniosą.
Dziwne, bo to, że w Polsce antysemityzm przed wojną był narastający, że było getto ławkowe, że wprowadzono numerus clausus, że nawoływano do bojkotu sklepów żydowskich, a taką akcję poparł nawet prymas Polski, August Hlond, rodowity Górnoślązak, kiedyś uznawano za wiedzę powszechną. Co się dzieje z polską edukacją?