Może ty wiesz czy się różnią postacie Asuka Langley Sōryū od Asuka Shikinami Langley ? Albo
chociaż podasz kto to może wiedzieć.
Wytłumaczenie tego to ciężki spoiler zakończenia serii jak i filmów kinowych.
Nie wiem, czy skończyłeś już oba seanse, więc odpowiem wymijająco - tak, jest to jedna i ta sama postać, występująca jednak ze zmienionym nazwiskiem w seri Rebuild.
Obejrzałem ostatnie odcinki serialu i film kinowy. I wiem ze evangelion ma kilka wszechświatów ale tylko ta postać jest liczona jako inna.
I wiem ze większość tego mang co na necie są to hantaje lub ehi. Ta wiadrze wystarczy czy coś jeszcze muszę wiedzieć byś powiedział mnie oględnie.
Jak bardziej wtajemniczeni fani Evy wiedzą, Shinji za każdym razem gdy Third Impact dobiegnie końca, podświadomie przebudowuje świat od nowa, próbując stworzyć taki, z którego będzie zadowolony. (Cykl życia i śmierci) Asuka Langley Soryu, występująca w oryginalnej serii, oraz Asuka Shikinami Langley, pochodząca z serii Rebuild of Evangelion, to pozornie ta sama osoba. Prawda jest jednak taka, że zmiana nazwiska jest bardzo celowym zabiegiem autorów. Asuka została 'przebudowana' przez Shinjiego, jej osobowość została częściowo zmieniona. Na tyle, żeby Shinji nie został znowu zraniony, ale aby nadal została tą samą osobą, na punkcie której Shinji miał obsesje. To właśnie symbolizuje delikatna zmiana nazwiska.
Czym się różnią? Kilka prostych przykładów:
Asuka Shikinami posiada lalkę, z którą rozmawia. Asuka w NGE miała potężną traumę związaną z lalkami. Prawdopodobnie w 'Rebuild' jej traumatyczna przeszłość została zmieniona.
Jej obiektem zainteresowań nie jest Kanji, ale Shinji, tak jak sobie tego życzył. Co prawda nie pokazuje tego otwarcie, ale jest to wystarczająco wyraźnie przedstawione.
Shikinami momentami niepokojąco przypomina młodego Ikariego. Tak jak Shinji odcinał się od innych, używając swojego SDAT (odtwarzacza taśm), tak teraz Asuka zajmuję się swoim Wonderswanem (ręczna konsola) podczas gdy inni bohaterowie spędzają czas razem.
Mam nadzieję, że pomogłem.
To rebelion tak naprawdę dzieje się po oryginale tylko kilka lat później(raczej kilkadziesiąt) ? Czy są świadomi ze są tak jakby kopiami samych siebie ?
Ta seria mózg nie którym morze rozwalić.
A przy okazji morze wiesz czemu EVANGELIONY dają się kierować nie swojemu pilotowi w tej serii z kinówkami(a nawet nie którzy pilotują tez inne) ? I czemu czwarte dziecko jest inne w obu seriach (to z serialu, w ogóle nie prowadzi EVANGELIONA)
ps. Pomogłeś, Dziękuję.
pps. Mam wrażenie z i tak postaci w tej serii nie są dokończa zdrowe na zwłaszcza zwłaszcza piloci.
ppps. Czemu w seriialu Dusze miała zdecydowana większość EVANGELION a w filmie jeden ?
pppps. Wychodzę poza temat, dobra nie chce cię zadręczyć, jeszcze raz dzięki.
Trochę mi zajęło odpisanie, ale już spieszę z wyjaśnieniami.
Nie do końca można określić, kiedy dzieje się Rebuild. Akcja Evangeliona to powtarzające się w kółko kilkanaście tych samych lat. Czy akcja filmów dzieje się po, przed serią, czy też jest ostatnim z cyklów - tego dowiemy się w 4.0 (Final). Co jest pewne - bohaterowie tracą za każdym razem świadomość poprzednich 'ja'. Jak dotąd jedynym bohaterem, który zachowuje wspomnienia jest Kaworu. Według niektórych teorii jest jeszcze Gendo/Keel Lorenz (którzy według tej teorii są tą samą osobą). Być może Yui i Lilith (Rei). Tego również dowiemy się niedługo.
W oryginalnej serii Rei potrafiła pilotować Evę-01, ponieważ była stworzona z tej samej materii (obie były stworzone z Lilith), ale wyłącznie kiedy Yui jej na to pozwalała. Tak samo Kaworu był w stanie uruchomić Unit-02, ponieważ obaj byli stworzeni z Adama.
Jeżeli chodzi o Rebuild, twórcy zdecydowali (jeszcze nie wiemy, dlaczego), że żaden Evangelion oprócz 01 nie posiada w sobie duszy matki pilota. Przez to zasady rządzące pilotowaniem stały się trochę niejasne, ale liczymy na wyjaśnienie. Jedno jest pewne - po zdolności synchronizacji można śmiało stwierdzić, że Mari nie jest człowiekiem (być może duszą anioła w ciele człowieka, tak jak Kaworu i Rei - zauważ, że w Rebuildzie Sachiel jest czwartym aniołem, nie trzecim jak w NGE. Czyżby po Adamie i Lilith przybył jeszcze jeden anioł, którego ludzie uwięzili w ciele?). Zamiana pilota Evy-03 wydaje się naturalnym wyborem, zważywszy na zmianę koncepcji (klasa Shinjiego już nie jest grupą potencjalnych pilotów - w NGE dowiadujemy się, że żaden z uczniów nie posiadał już matki).
Mam nadzieję, że rozwiałem kilka niepewności.
Wyjaśniłeś.
No ten zabieg z ewangolinami jest dziwny. Czyli żaden pruć jednego nie posiada duszy.
Po co im więcej evangelionuw niż pilotów ?
Cykl jest wyjaśniany w filmach tak ?
Jeszcze 4 nie wyszedł a myślałem ze już dawno jest. TO mi daje czas do lepszego oswojenia się z fabułom .
ps. To prawda ze 00 ma dusze jego pilota.
"To prawda ze 00 ma dusze jego pilota"
Cóż, to bardzo blisko prawdy, ale nie do końca. Wewnątrz unit-00 znajduje się dusza 'Rei I', która została zamordowana przez doktor Naoko Akagi. To tłumaczy, dlaczego Eva-00 wpadając w berserk próbuje zabić Ritsuko Akagi (jej córkę). To tłumaczy, dlaczego Shinji próbując zsynchronizować się z jednostką 0 odczuwa Rei w swoim umyśle.
Zarówno Eva-00, jak i wszystkie trzy Rei posiadają część duszy Lilith. Dlatego Rei jako jedyna potrafi zsynchronizować się z Unitem-00.
Jak możesz zauważyć, Evangelionów w nowej serii jest 13. Unit 00 i 03, 04, 05 zostały zniszczone. 01 jest w formie pseudo-przebudzonej, więc nie można go używać. 06 okazał się być jednym z aniołów. W trzeciej części w użyciu są tylko 02, 08, 09 i 13. Jak dotąd nic nie zostało wspomniane o 07, 10, 11 i 12. Sądząc po dialogach, WILLE zniszczyło już kilka Evangelionów wyprodukowanych przez Nerv, być może to właśnie te brakujące modele.
Aha, Czyli 02 jest najpotężniejszym evngelionem. Biedne 00.
Zaraz skoro nie którzy są świadomi to czemu innych nie ostrzegą czy coś.
Czyli najważniejszą osobą jest Shinji Ikari, bo to na jego myśl świat powstał tak jakby.
jak to jest ze obie Asuka nie odzyskały oka. A jedna rękę musiał se sklejać(ta co powiedziała na koniec coś mało zrozumiałego). skoro innym pilotom kończyny odrastają itd.
Kaworu jest świadom cyklu, ale nie dzieli się swoją wiedzą, ponieważ nie chce go zakłócać. Celem Tabrisa jest pomóc Shinjiemu stworzyć świat, w którym będzie szczęśliwy.
Asuka Shikinami nie straciła wcale oka. Zostało ono zainfekowane przez Bardiela. Asuka stała się przez to niejako hybrydą człowieka i anioła. Opaska na jej oku zawiera glify pieczętujące moc aniołów.
Musisz pamiętać, że po trzecim uderzeniu dusze bohaterów wracają do nowego ciała. Nawet osoby, które umarły biorą udział na nowo w kolejnym cyklu.
Evangeliony jako takie płci nie posiadają. Przymuje się, że są formą żeńską, ze względu na dusze kobiet w środku. Przez całą serię RItsuko mówi o Evie 'ona'.
Kaworu jest dziwną postacią nadal nie wiem co o nim sądzić. A czyli wystarczy by Shinijien był szczęśliwy i problem z głowy. (ciekawe czy w końcu powiedzą ile tych cykli było i czy to ostatni)
Nie widzę sensu pieczętować ale chyba lepiej ze to robi.
A czy zadaniem cyklu nie jest nauka, skoro większość traci pamięć to niczego się nie nauczą. Będąc nowym sobą nie będącym starym który jest tym samym.
Ta ale pierwsza Auka straciła oko przynajmniej tak wynika z filmu bo w napisach oka niema.
ps. Czy czasem przy nowych cyklach nie pojawiają się nowe istoty. Np pilot evangeliona 08 nie widziałem jej w poprzednim cyklu. (zakładam ze serial jest przed filmem)
Jak na razie oficjalnym ostatnim cyklem jest zakończenie mangi (Naprawdę wzruszający happy end, polecam).
Koncepcja jest trochę dziwna - Shinji co prawda nie jest świadom swojej boskości, ale nadal ma wpływ na stworzenie nowego świata, bazując na swoich doświadczeniach z poprzedniego. Zadaniem Kaworu jest poprowadzić go tak, żeby wybrał właściwie.
Jeżeli chodzi o Mari i jednostkę 08 - jest ona zdecydowanym zaburzeniem cyklu. Błędem, miskalkulacją - a być może kolejną tajemniczą siłą, wpływającą na ten świat. Nie mogę się doczekać, aż dowiemy się o niej czegoś konkretnego. Jak na razie mamy jeden skrawek - kiedy Fuyutsuki pokazuje Shinjiemu zdjęcie ekipy badawczej, oprócz Yui, Gendo i innych znajduje się tam również nieznajoma kobieta. I wygląda dokładnie jak Mari.
Ta mangi szukałem ale znalazłem same handtaje (twurczy serio je wydali czy to fani) które po 10 stronach porzucałem. Czyli anime potem filmy a na koniec manga parowie nie do zdobycia.
Ciekawe co by się stało jak by nie wybrał dobrze.
No ciekawe. A ci co są świadomi cyklu nie zastanawiali się kim ona jest ?
Poprawka, na zdjęciu nie ma Gendo Ikariego.
http://wiki.evageeks.org/File:Eva3-33_C0879_photo.jpg
Tutaj możesz zobaczyć.