PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236096}

Skazany na śmierć

Prison Break
2005 - 2009
7,6 224 tys. ocen
7,6 10 1 223801
6,2 23 krytyków
Skazany na śmierć
powrót do forum serialu Skazany na śmierć

dalej sie tym tak pasjonujecie? jutro nowy odcinek i wiecie co, nie wiem nawet czy go sciagne. pierwszy sezon obejrzalem caly po kolei, 20 godzin przed monitorem. dzieki bogu ze byl lipiec i mialem wakacje, bo gdyby to bylo teraz to pewnie zawalilbym sesje. na drugi sezon czekalem jak na objawienie i... od poczatku kicha.
bylem pewny ze wroca za kratki i znowu bedzie kombinowanie, z tym ze duzo trudniejsze. a tu co? jakies pol policji z usa wjechalo na lotnisko, a 8 kolesi hyc do lasu i ich nie ma.
dalej zrobilo sie jeszcze smieszniej. psychol w futbolowym kasku na glowie, pomyka sobie tygodniami na dzieciecym rowerku srodkiem ulicy i nic. a mafijny boss przyjmuje od fbi kilkanascie strzalow na klate juz po kilku dniach.
na dodatek ten zmulony linc i jego rownie zmulony synek. w pierwszym sezonie siedzial w kanciapie i musialem go znosic jakies 3 minuty na odcinek. teraz praktycznie non-stop jest na ekranie. jeszcze ten tatus/dziadzio, zmule dostali od niego w genach. a scena jak umieral wyznaczyla nowe standarty kiczu.
zeby chociaz fabula dorownywala przynajmniej w polowie tej poczatkowej. nie. odcinek nr X, nowy problem -> odcinek nr Y, 30 minut rozwiazanie, reszta nowy problem -> odcinek nr Z, 30 minut rozwiazanie, reszta nowy problem -> i tak w kolko ...
kilka ostatnich odcinkow ogladalem tylko ze wzgledu na mahone'a i t-bag'a. niestety pierwszego juz nie bedzie. i mam dylemat czy tych 40 minut zamiast na pb nie poswiecic np. na sen.

teraz sie pewnie zacznie jechanie po mnie, w sumie to rozumiem bo jeszcze mniej-wiecej pol roku temu oddalbym nerke zeby 2gi sezon sie zaczal chociaz dzien wczesniej. ale moze znajdzie sie ktos, kto ma podobne zdanie jak ja. bo czytajac te komentarze widze ciagle i stale zachwyty. nawet nie zlosci mnie polsatowski "skazany na wymarcie" czy jak to tam przetlumaczyli. prison przestal byc "moim" serialem.

ocenił(a) serial na 10
Cris

"Skazany na śmierć" ,bo na wymarcie to były Dinozaury, ale nieważne:)
A co do Twojej wypowiedzi, tak masz rację, aczkolwiek nie do końca...
W pewnym sensie jest tak jak napisałeś, ale nie wszytskim to przeszkadza, aż tak jak Tobie. Pomijam fakt, że wyolbrzymiłeś wszystko jak się tlyko dało. Ja także uważam, że 2 sezon jest o wiele gorszy od poprzedniego, ale aż tak mnie to nie zniechęcilo to tego serialu.
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Chmielu_4

Niestety Cris ma rację. O ile pierwsza seria była arcygenialna tak kontynuacja to wielkie rozczarowanie. Było może ze 2-3 niezłe odcinki a reszta to namnażanie nieprawdopodobnych zdarzeń. Dalej oglądam "Prison Break" najchętniej z wszystkich seriali ale tylko dlatego że I seria bez reszty mnie urzekła i chcę wiedzieć jak potoczą sie losy bohaterów.
II sezon można było zrobić o wiele ciekawiej. Chociażby 1 odcinek kiedy wieźniowie starają się uciec obławie. Wydaje sie że nie mają szans...czy im się uda ? Niestety okazało się że nie mieli najmniejszych problemów zwiać setce policjantów. Jakby wrócili do paki było by to naciągane - przy odrobinie dobrych pomysłów można przecież doskonale rozwijać wątki ich ucieczki przez Stany (jak w Ściganym).
Sam fakt że w tym roku Prison nie został nominowany do żadnej nagrody świadczy iż serial bardzo zniżył poziom.

Cris

Absolutna racja. Ten serial to teraz wyznacznik kiczu a aktorstwo ala 'm jak miłość'. Najgorsze jest to, że wszyscy aktorzy z 1 sezonu starają się jakoś lepiej grać- Sucre, T-bag, Kellerman i Sara (z Linc i jego synkiem nic już się nie da zrobić) natomiast główna postać - Michael, który w 1 sezonie dość dobrze grał to w 2 próbuje dorównać chyba bratu bo straszne to jego aktorstwo wygląda... Serial też główne oglądam ze względu na Mahone'a (który prawdopodobnie nie umrze- postrzelili go tylko żeby było jakieś napięcie w przerwie emisji) i z sympatii do 1 sezonu.

ocenił(a) serial na 1
Cris

zgadzam sie z założycielem tematu. wszystkiego nie moge potwierdzić bo przestalem oglądać serial po odcinku 2x10. serial zrobił sie tak durny ze brak słów, nie ma juz czego tam oglądać chyba że sztucznie i deblinie napędzanej akcji.

ocenił(a) serial na 7
Cris

>> "kilka ostatnich odcinkow ogladalem tylko ze wzgledu na mahone'a i t-bag'a. niestety pierwszego juz nie bedzie." - a skąd Ci przyszło do głowy że nie będzie? moim zdaniem on nie zginął :P

i jeszcze ja na przyklad caly czas uwielbiam pb i niezykle dziwne jest dla mnie ze ci ktorym juz sie serial nie podoba tak strasznie chcą przekonać reszte że pb to jeden wielki syf. Mi jak sie podoba to nei przkonuje na sile wszystkich ze to jest super, a jak tego nie lubie to tez nie probuje zmieniac zdania tych, ktorym sie to podoba.
A tutaj ten tytuł posta mnie poraził po prostu - "ludzie co z wami, jeszcze wam nie przeszlo?" - no wyobraz sobie ze nie. nie wszyscy muszą czuć to co Ty i tak jak Ty.
Serial podupadł, ale nadal go lubię i tyle. Pomimo nielogiczności.

Cris

film jest ok,a na początku był wręcz uzależniający,ale jak to bywa z serialami im dalej tym robi się trochę gożej,ale to dopiero 2 sezon,więc jeszcze się niewypalili,pozatym lepszy Prison niż te nasze żenujące polskie seriale kreminalne.No może poza "oficer" i "pitbull"

tyrantx

rodzina soprano, house m.d., veronica mars, the shield, weeds ... moglbym tak wymieniac jeszcze troche. co laczy te seriale? 2gi sezon (a czesto tez kolejne) nie byl gorszy od swietnego pierwszego. w niektorych byl nawet lepszy. "ale jak to bywa z serialami im dalej tym robi się trochę gożej" - goRZej sie zrobilo, bo tworcy polecieli na $$. bylo oczywiste ze czego nie zrobia, to na fali popularnosci pierwszej serii i tak sie sprzeda. i pewnie juz mysla nad 3cim sezonem...

Cris

Kazdy ma swoje gusta.
Tez uwazam, że II sezon był nieco gorszy od pierwszego, ale i tak jestem pod wrazeniem Prison Break.
Nie nazwałbym tez II sezonu porazką czy syfem - poprostu był gorszy od pierwszego jak zreszta pzewanie bywa w serialach.
Tak samo w LOST'ach pierwszy sezon swietny drugi i trzeci juz nie tak dobre.

ocenił(a) serial na 9
tyrantx

ja chciałbym tylko żeby każdy kolejny sezon w innych serialach był taki "gorszy" jak w prisonie drugi. jak dla mnie nadal trzyma poziom - niżej niż pierwszy sezon, wyżej o lata świetlne od innych seriali (od losta szczególnie). a jak dla kogoś jest coś naciągane to proponuję nie oglądać albo udać się do najbliższego salonu tatuażu, wydziargać sobie plany więzienia, znaleźć brata skazanego na śmierć, napaść na bank, dostać wyrok 5 lat i potem uciec z więzienia... miłego

ocenił(a) serial na 6
Cris

Zgadzam się, sezon drugi to wylęgarnia absurdów, z ręką T-Baga na czele (czemu taka dobra postać dostaje najdurniejsze wątki?). Już nawet przebolałbym, gdyby wrócili do Fox River - budowanie akcji w więzieniu znacznie lepiej wychodziło scenarzystom.

ocenił(a) serial na 9
Mariusz_Saint

offtop. to ten słynny mariusz saint xD hm... o ile się nie mylę to przestałeś już prowadzić kącik opowiadania w AM?
pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Cris

... ktos cię prosił o komentarz??!! to jest forum dla fanów, a ty, jak sam to podkreśliłeś - "JUŻ NIM NIE JESTEŚ", więc nie wiem po co ten wysiłek... idź spać, tak, tak... ALOHA ;]

*"jutro nowy odcinek i wiecie co, nie wiem nawet czy go sciagne"... przepraszam, ale co nas obchodzi, czy ty ściągniesz sobie nowy odc., czy się zbuntujesz, bo serial nie pasi??... daruj se

*"bylem pewny ze wroca za kratki i znowu bedzie kombinowanie, z tym ze duzo trudniejsze."... a nie sądzisz, że byłoby to bez sensu mój drogi? ;] przecież dopiero co uciekli... i tak pod koniec I sezonu widać był, że niemiłosiernie przeciągają ucieczkę... mieliby to robić jeszcze dłużej?... niech pooddychaja świeżym powietrzem ;p

*"psychol w futbolowym kasku na glowie,"...masz rację, to było głupie... w dodatku przy muzyce "Zorby" i umazany lodami... <zalamka>

no wyobraź sobie, że mahone żyje i możesz ściągnąć odcinek CIESZYSZ SIĘ?...

Linc nie jest zmulony. A na początku II seria wydała mi się przegięciem i to DUŻYM!! Teraz jest lepiej, jak dla mnie of course... wpadłam w nałóg i będę oglądać nawet do 10 serii xD

*"nawet nie zlosci mnie polsatowski "skazany na wymarcie" czy jak to tam przetlumaczyli"... eee??..:/ TY NAPRAWDĘ BYŁEŚ FANEM PB?? <LOL> ...

keira

przegladnij wczesniejsze tematy. jakies 99% procent obecnych fanow PB uwaza ze linc to najgorsza postac, a dominic purcell to najslabszy aktor serialu. no ale co z tego. wszyscy powinni "se" darowac, wylaczyc kompy, obejrzec "magde m" i isc spac. bo szalona gimnazjalistka sara mowi, ze "linc nie jest zmulony". po obejrzeniu odcinkow 2x01 - 2x10 stwierdzilem, ze gdyby ubrac go w koszulke MUSZE RATOWAC LJ'A to w zasadzie moglby sie nie odzywac. mylilem sie. wiem to teraz bo dzieki tobie przejrzalem na oczy. ale bylem glupi, ale mi wstyd...
no coz, w twoich kategoriach chyba jednak nigdy nie bylem prawdziwym fanem. nie zaczalem ogladac PB 2 tygodnie temu, bo cale gimnazjum o nim gadalo, a wszystkie moje kolezanki mialy przyklejone na czole zdjecie wentwortha, wyciete z bravo girl. i "nie pasi" mi ze moj ulubiony serial zmienil sie w polaczenie braku logiki z brakiem konsekwencji. nawet jesli "michael i sara znow beda razem a oni sa tacy sliczni hihihihi :)))) kocham wentwortha :****"... hmmm, zdecydowanie nie, w porownaniu do ciebie nigdy naprawde nie bylem fanem pb. ogladalem go tylko po to, zeby wiedziec co sie dzialo i potem cie denerwowac na "forum dla fanow". bo "nie-fani", albo jeszcze gorzej "ex-fani" nie maja tu prawa nic pisac.

jeszcze jedno:
mrok...tajemnica...romans...horror...prz ygoda...magia...
buahahahahahahaha <rotfl>

chcesz odpisac. juz cie skreca i myslisz jak mi d***bac. radze ci, oszczedz sobie wstydu i nie dotykaj klawiatury. wyjdz z kolezankami pod klatke zapalic, albo pokrzycz na rodzicow. sam nie wiem... zrob cos, co kazda szalona nastolatka robi jak jest zla. ale tutaj to juz nic nie pisz. powaznie, nie...

ocenił(a) serial na 9
Cris

kilka ostatnich odcinkow ogladalem tylko ze wzgledu na mahone'a i t-bag'a. niestety pierwszego juz nie bedzie.

ej co ty gadasz ?? :| mahone żyje i i zabija agentów :D

thomek

boze... data - slyszales o czyms takim? najpierw ją sprawdz, zanim zaczniesz pisac. temat zaczalem 4 dni temu, przed ostatnim odcinkiem. kiedy myslalem ze mahone nie zyje.
umiejetnosci czytania ze zrozumieniem tez najwyrazniej nie posiadles. jesli zaczalem temat od "...jutro nowy odcinek...", to znaczy ze jeszcze go nie widzialem.

ocenił(a) serial na 1
Cris

na filmwebie chyba nie można mieć własnego zdania na temat filmu lub serialu, tylko trzeba miec takie jak porąbani fani którzy maja klepki na oczach i jada po każdym kto rzuci kilka krytycznych uwag.

ocenił(a) serial na 7
strzelba

to prawda niektórzy fani przesadzają w bronieniu swojego ulubionego serialu, ale tak samo niektórzy przesadzają z krytyką moim zdaniem... bo wygląda to tak jakby ci którym serial już się nie podoba bardzo chcą przekonać innych o beznadziejności PB... za bardzo... ja to tak odbieram w każdym razie.
Jak już wyżej pisałam, tytuł tego posta pierwszego, posta Crisa jest troche dziwny moim zdaniem - "ludzie co z wami jeszcze wam nei przeszlo?" - to jest prawie takie samo zachowanie jak tych "ślepych na nielogiczności" fanów. przecież każdy ma swoje zdanie, cały czas staracie się każdego o tym przekonać, a tymczasem sami narzucacie niejako swoje zdanie i strasznie dziwne jest dla was, że serial jeszcze komuś się w ogóle podoba. Wina leży więc po obu stronach ;P I tych którzy zaciekle prisona bronią i tych, którzy po nim jadą.
Ja tam staram sie patrzeć na to wszystko obiektywnie i chociaż wiem, że serial jest słabszy i oczekiwałam o wiele więcej, lepszej akcji itp, od odcinka 14, to nadal przepadam za PB i żadne tego typu posty mojego zdania nie są w stanie zmienić.

No a tak w ogóle to patrzę też na serial przez pryzmat pierwszego sezonu i oczekuję chociaż świetnie rozegranego zakończenia, jak przystało na ten serial =)

Poza tym to ja nawet nie staram się doszukiwać aż tylu błędów w PB co wy, bo jak widać na załączonym obrazku, doprowadza to do prawie znienawidzenia serialu ;p także nielogiczności staram się, naprawdę się staram pomijać ;) wiem że one są, doskonale zdaję sobie z teog sprawę, są też odcinki słabsze i te trzymające w napięciu, 14 był z lekka nudny, no i wiem też nie można cały czas podziwiać czegoś co podupadło, stało się słabsze i temu nie da się zaprzeczyć, ale przecież... no kurde... nei jest chyba jeszcze aż tak źle no nie??? trochę optymizmu!!! :D
są odcinki lepsze i gorsze, sceny lepsze i gorsze, rozwiązania lepsze i gorsze, nei zawsze wszystko jest dograne i logiczne, ale jednak serial cały czas ma w sobie to "Coś" :) przynajmniej moim zdaniem.

no.
:)

użytkownik usunięty
Fluorescent

Rogue podpisuje się rękoma i nogami, pan Cris co tu dużo mówić lekko (mocno) przesadza, nie wiem jak można zarzucać że serial nie ma już tego klimatu co w pierwszej serii, specyficzny klimat tamtej serii polegał na tym że akcja działa się w więzieniu, druga zmienia forme na film drogi że tak powiem, ucieczki, pościgi itd., jeszcze raz wrzucić wszystkich do więzienia??? bez jaj, to by dopiero była porażka...

ocenił(a) serial na 10
Cris

<lol> <hahaha> xD padnę!!...
omg...ty mnie chcesz załamać tym co mówisz, czy jak...? jak na razie to załamuje mnie twe zawzięcie xD żal mi cię...

"nie nie, to nie w stylu mtv, "pamietniki dziewicy" czy inne takie. "pierwszy raz" czyli pierwsza w życiu własna notka. " hahaha!!! oesu!! nie no, twoja inteligencja przebija wszystko... i ty śmiesz wyśmiewać się z mojego opisu??... sam nie umiesz stworzyć własnego... DARUJ SE :ppp

*"bo szalona gimnazjalistka sara mowi, ze "linc nie jest zmulony". "
heh sorki, że cię rozczaruję, ale gimnazjalistką nie jestem ;p jak mogłeś to przeoczyć?... ty taki doskonały i idealny mówca??... xD

*"nie zaczalem ogladac PB 2 tygodnie temu, bo cale gimnazjum o nim gadalo, a wszystkie moje kolezanki mialy przyklejone na czole zdjecie wentwortha, wyciete z bravo girl. "
wyobraź sobie, że ja też nie zaczęłąm oglądać PB 2 tygodnie temu i nie znam żadnej dziewczyny w szkole, która by to oglądała, a także nikt nie lata z przyklejonym zdjęciem Wentwortha... przykro mi jeśli masz takie wspomnienia z dzieciństwa...

*"michael i sara znow beda razem a oni sa tacy sliczni hihihihi :))))"
... człowieku, ja właśnie nie chcę, żeby oni byli razem!! oszalałeś??? on jest mój! xD

*"juz cie skreca i myslisz jak mi d***bac. radze ci, oszczedz sobie wstydu i nie dotykaj klawiatury"
... nie skręca mnie... uśmiałam się przez ciebie!! :D a i tak odpiszę... to wstyd, że wyrażam swoją opinię na temat twojej niedyspozycji??... przestań...

*"wyjdz z kolezankami pod klatke zapalic, albo pokrzycz na rodzicow. sam nie wiem... zrob cos, co kazda szalona nastolatka robi jak jest zla."
...sory nie palę... i wiesz co?... lepiej ty sie nie odzywaj w tych sprawach... bo w ogóle nas nie znasz...

A LINC NIE JEST ZMULONY xD

keira

przejrzalas mnie, genialna uczennico pogimnazjalnej szkoly zawodowej. odkrylas moje traumatyczne wspomnienie z dziecinstwa:
koniec lat 80'tych. wychodzilem z przedszkola, gdy zobaczylem ludzi biegajacych ze zdjeciem wentwortha millera na czole... to wlasnie od tamtego momentu nie lubie 2-giego sezonu PB. wydalo sie...

ocenił(a) serial na 6
Cris

taaakkk...gdy mi przestaje sie cos podobac to nie pisze'ludzie czy wy oszaleliscie,zwariowaliscie..przestanie ogladac ten shit....'
to co ktos oglada to sprawa indywidualna...podoba mi sie lub nie
jesli Tobie cos sie nie podoba to nie zadawaj pytan innym-dlaczego wy to dalej ogladacie..nie jestes wielkim krytykiem filmowym,ktory pokazuje co jest dobre a co zle
jesli Tobie sie nie podoba ok spoko,rozumiem...ale nie drwij z innych
ps.ja nie mam 14stu lat i nie kaz mi czasem wychodzic zapalic, bo ta Twoja zagrywka do jednej z dziewczat sie tu wypowiadajacych byla beznadziejna i swiadczyla o szczycie Twojej arogancji i bezczelnosci.

cruel6

zgadzam sie z poprzednia wypowiedzia wiec duzo nie dodam... owszem chyba wszysy pewnie zauwazyli ze II sezon jest słabszy od I... ale tak zawsze bywa! ludzie to normalka! choc osobiescie uwazam ze w PB to i tak zrobili te przejscie i tak jeszcze bezbolesnie... inne seriale w 2 sezonie to istan kasza! a PB nadal jak dla mnie ejst badrzo ciekawy i nie doszukuje sie specjalnie jakis błedow... wiem ze one sa ale nie zwracam na nie uwagi... i PB dla mnie i tak rzadzi i jest 'moim' serialem:) i spokojnie moge zachecac do ogladania wszytskich moich znajomych bo wiem ze sie nie zawiodą... :) 2 sezon to juz chyba beda chcieli sami ogladac tak to wszytskich wciąga;) i moge spokojnie powiedziec ze mi nawet nie ma zamiaru przejsc choc nie jestem taka fanka ktora ma klapki na oczach i jest strasznie tym zauroczona. bo widze bledy ale ja akceptuje ten serial z nimi (bo kazdy serial je ma:]) i stawiam PB i tak na 1 miejscu :)
pozdrawiam :)

Cris

aha! i jesli Cris ten serial juz ci sie nie podoba to nie zal nam sie tutaj prosze... zostaw to dla siebie:] bo i tak tym niczego nie zmienisz... no chyba ze chcesz wywołac jakies poroszenie na forum ktore nie miałoby zadnego sensu:] bo nie wiem jak innych ale np. mojego zdania na pewno czyjas opinia nie zmieni:]

StarFish

twojego zdania nie zmienie, nie mialem nawet takiego zamiaru. **** mnie obchodzi twoje zdanie... porUszenie - tyle chcialem ci napisac.

Cris

po raz kolejny apeluje - czytajcie ze zrozumieniem. czy ja namawiam kogos do nieogladania? jak dla mnie to mozecie wpatrywac sie w ten serial 24h/dobe, wytapetowac pokoje plakatami wentwortha, kupic sobie dvd, koszulki, czapeczki, kubki i jakie tam jeszcze sa gadzety. ja tylko napisalem co mi sie nie podoba.
liczylem na jakakolwiek konstruktywna wypowiedz "strony przeciwnej" nazwijmy to. niestety. wszyscy w kolko powtarzacie to samo. juz mnie mdli od czytania tych wypocin, a zadnej odpowiedzi chociazby ocierajacej sie o logike, jeszcze nie dostalem. wolalbym juz przegladac wulgaryzmy pod swoim adresem. wiec blagam - jesli czyta to jakis fan PB, ktory ma cos sensownego do powiedzenia, to niech sie w koncu odezwie. albo niech mnie zwyzywa przynajmniej, bedzie to naprawde mila odmiana.
a tak na marginesie dodam, ze odc 14 mi sie prawie caly podobal. prawie, no ale zawsze to jakis progres.

użytkownik usunięty
Cris

a może sam byś zaczął czytać ze zrozumieniem co Cris?, jaki post takie odpowiedzi, nie oczekuj konstruktywnej odpowiedzi na mało logiczną wypowiedź, wytykasz same wady których jest zaledwie kilka w porównaniu z zaletami tego serialu i robisz to w dodatku przesadzając na maksa, i wierz mi niektórych mdli od czytania twoich wypowiedzi.... kolejny sfrustrowany, jessu

ocenił(a) serial na 7
Cris

hmmm Cris skoro tak to widzisz to przepraszam za swoją mało konstruktywną wypowiedź, ale nie rozumiem co w niej było nielogicznego. Nielogiczne są co najwyŻej Twoje oskarżenia w stosunku do "strony przeciwnej" że nie potrafimy ułożyć żadnej odpowiedzi ocierającej się o logikę.
A skoro wolałbyś czytać wulgaryzmy to już rozumiem dlaczego nie satysfakcjonują Cię nasze wypowiedzi. Poza tym ja chciałam podyskutować a Ty tłumaczysz się tylko tym że to my nie mamy nic do powiedzenia. Ja nie piszę że Twoje teksty są żałosne, że to jakieś marne wypociny, a Ty tak naskakujesz :/ dziękuję bardzo za taką rozmowę.

użytkownik usunięty
Cris

jeszcze jedno: "bylem pewny ze wroca za kratki i znowu bedzie kombinowanie, z tym ze duzo trudniejsze"???????? lol stary, ktoś tu już ci odpowiedział ale napisze jeszcze raz, boże, końcówka pierwszej serii była już tak na maksa przeciągana że aż się prosiło żeby w końcu dali dyla z tego więzienia, jeśli ty się spodziewałeś że druga seria to będzie coś w stylu "fox river part. 2 : jeszcze więcej dziur w ścianach, więcej tuneli, podwójnie naciągane, potrójnie kombinowane... itd." no to gratuluje...

ocenił(a) serial na 10

Nowe forum http://forum.prisonbreak.org.pl/

ocenił(a) serial na 10
Cris

Podpisuję się pod tym! Też oglądam jedynie dla T-Baga, ale jakoś nie widzi mi się, żeby miał długo jeszcze pożyć. Po jego śmierci zostanie banda arcygłupków i ciot. Fascynujące...