PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=513781}

V: Goście

V
2009 - 2011
6,8 9,3 tys. ocen
6,8 10 1 9266
5,0 3 krytyków
V: Goście
powrót do forum serialu V: Goście

Bardzo podobało mi się zakończenie serialu. Było nietypowe, ponieważ nie było happy-endem. Wydawało się, że łatwo jest przewidzieć, że ludzie pokonają Obcych, zło przegra, wspaniali bohaterowie uratują całą ludzkość. A tu proszę... Końcówka całkowicie przewrotna:
- Anna sądziła, że hybryda (Amy) przyczyni się do zagłady Obcych, a okazała się przyczynić do zagłady ludzi
- ludzkie uczucia miały być także wg Anny zagrożeniem, ale to właśnie dzięki nim zwyciężyła (np. Lisę właśnie uczucia zgubiły); to właśnie miłość i empatia spowodowały, że ludzie przegrali
- w ruchu oporu może działać wielu ludzi, nawet na wysokich stanowiskach, ale to nic nie da; Obcy wygrają, bo są potężniejsi; dla ludzi nie ma ratunku

Fakt, w serialu było mnóstwo logicznych bzdur, parę śmiesznych rzeczy, ogólnie był trochę zbyt pro-katolicki (Watykan, gadanie o duszy itd), ale pomijając to - naprawdę przyjemnie się oglądało.

ocenił(a) serial na 8
Sighma

Tak naprawdę to nie miało być zakończenie bo twórcy zamierzali kontynuować serial ale ci z telewizji go przerwali. :(

ocenił(a) serial na 8
killer_77

Tak, coś o tym słyszałam. Ale sadzę że takie zakończenie jest bardzo dobre i nie potrzebuje kontynuacji.

ocenił(a) serial na 6
Sighma

przed chwilą właśnie go obejrzałem i mi się właśnie nie podobało bo niczego nie zakończyło ;/ finał był zbyt zamulony,nudny i mnóstwo pytań pozostało bez odpowiedzi...

ocenił(a) serial na 6
kamil665544

Zgadzam się całkowicie. Serial przerwany w połowie. O żadnym zakończeniu nie ma tu mowy. Niby dlaczego w ostatnich minutach serialu miałby się pojawiać jakiś projekt Ares, który totalnie nic nie zmienił? Ewidentnie budowali sobie fabułę na ciąg dalszy, a tu masz babo placek. Czuję się jakbym przeczytał książkę do połowy... żenada! Niestety to nie pierwszy i pewnie nie ostatni tego typu manewr ale nie rozumiem takiego podejścia producentów. Skoro nie chcą ciągnąć serialu dalej to niech chociaż zrobią jakiś naprawdę finalny odcinek, w którym w wielkim skrócie pokazaliby co początkowo zamierzali widzowi pokazać, a nie że człowiek ogląda niby ostatni odcinek i minuty lecą i lecą, a tu jakoś nic się nie rozstrzyga, wręcz przeciwnie... z jednej strony wytoczone działo w postaci tajemniczego projektu Ares... z drugiej strony działo w postaci kosmicznie pobłogosławionych ludzi... i THE END!!? Bzdura nie THE END!

Sighma

Końcówka naprawdę dobra, bardzo fajny serial,choć niektóre wątki były naprawdę naiwne.

Przyznam się szczerze,że śmierć Tylera mi się podobała,bo od samego początku mnie denerwował.;P

ocenił(a) serial na 8
Wazzzka

Mnie tez:D

Sighma

I po co się męczyć dwa sezony, skoro koniec końców do niczego to nie prowadzi?!

puss

Lata do tyłu leciał u nas "oryginał" i niewiele z niego pamiętam. Wiem, że tam już obcy okupowali ziemię, a ludzie walczyli z partyzantki.
Wydaje mi się, że te nowe odcinki, to "prequel" tamtych starych ;)
Niestety, tamtego już nawet "na necie" nie można znaleźć, więc ciężko porównać...
Jakieś tam info tutaj: http://www.filmweb.pl/film/V-1983-217798

veins

Diana (matka Anny) w oryginale z 1983r: http://2.bp.blogspot.com/_iiLmlrTexc0/TFG6wI2lUmI/AAAAAAAAAls/dBefVi-vikE/s1600/ V_Diana.jpg
Jednak to był prequel ;)

veins

Aktorka grająca Dianę grała we wszystkich odpowiednikach serii "V" i w tych z 1983 i 2009. Co do serialu to nawet mogło to się udać, aktorzy nie byli najgorsi, były podstawy fabuły, no ale nie wiem jakoś to zjeb.. Wyemitowane 2 sezony który składem odcinków można uznać za 1, mnóstwo pytań, a serial zakończony na początku historii. Widownie się zmieniła, już nie tak łatwo zadowolić Amerykanów, może się już im znudziły historię o kosmitach, albo po prostu ludzie zawiedli, a stacja ABC to potrafi.

ocenił(a) serial na 6
Sighma

Ta końcówka wcale nie pokazała, że obcy wygrywają. Nic tak naprawdę nie pokazała. Co się stało dalej z ludźmi? Co się stało z projektem Ares, który oparł sie błogości i potajemnie zbroił się na walkę? Co z ruchem oporu wśród przybyszów i takimi przybyszami jak Joshua? Gdzie uciekł Hobbes i kim była ta kobieta za pomocą, której szantażowali go przybysze?... Zakończenie bez happy endu może być (choć osobiście nie jestem fanem takich zakończeniem zwłaszcza w tego typu produkcjach), ale niech to przynajmniej będzie zakończenie , które wyjaśnia wszystkie wątki.

ocenił(a) serial na 7
anonim_zks

Ano właśnie, ruch oporu wśród przybyszów - przecież oryginalnie Piątą Kolumnę tworzyli właśnie obcy, a nie ludzie, i to do nich było skierowane przesłanie mające ten ruch oporu obudzić, więc czemu nagle mamy wśród nich wyłącznie ludzi?

I w ogóle jak to jest, kurcze, możliwe, że ludzie przyjęli obcych wyglądających identycznie jak my (to jest przecież szalenie wręcz prawdopodobne, że na innej planecie powstała identyczna fizycznie rasa, no co w tym dziwnego) bez żadnych pytań, żadnych wątpliwości? Przyjeżdżają, oferują ludzkości "dary", które wprowadzają fundamentalne zmiany w ważnych dziedzinach ale luuz, kto by tam zadawał pytania czy wątpił w dobre intencje obcych, przecież powtarzają że przybyli w pokoju, więc wszystko jest ok...