Porównałbym ten film do Trylogii Cube'a i Ultimatum i nie chodzi mi o zamkniecie ludzi w jednym pomieszczeniu, lecz oto że dana grupa ludzi jest do czegoś zmuszona dla rozrywki wyższych rangą ludzi. Ten film można łatwo przewidzieć,gdzie w Cube i Ultimatum dopiero pod koniec coś można samemu wywnioskować....
Jeśli komuś naprawde spodobał się film polecam obejrzeć trylogie Cube'a w takiej kolejności jak podaję: Cube-Cube2-Cube Zero (nie zaczynać OD CUBE ZERO!!) Dlaczego? Nie będę wyjaśniać ;) Przekonacie się sami.
Filmem podobnym do Cube jest Ultimatum gdzie dana grupa ludzi jest zamknięta w domu i mają sami się zabijać.
Filmami odbiegającymi od Cube'a i podobne w pewnym sensie do 13 jest Turniej(The Tournament) i Polowanie na Piranie. Turniej to już miejsce gdzie bohaterowie sami wchodzą w gre prócz jednej osoby ;) Polowanie na Piranie to już inna bajka bo w grę wchodzą więzniowie i widzowie którzy to oglądają. Więcej filmów nie pamiętam a wiem ze są jeszcze ( jeden jeszcze znam ale nie pamietam nazwy - chodzi o film o 9 osobach które walczą na wyspie) Mam nadzieję że pomogłem...
Zapewne chodzi Ci o film "Potępiony"
Ze swojej strony mogę polecić filmy "Killing Room " i "Exam". Oba filmy opowiadają o grupce ludzi zamkniętych w jednym pomieszczeniu i... nie wiedzących o co dokładnie chodzi ludziom ich zamykających. Są to filmy raczej psychologiczne, a nie "krwawe". Dodatkowo "Eksperyment" (zarówno niemiecki jak i amerykański remake) opowiadający o eksperymencie gdzie grupka ludzi zostaje podzielona na więźniów i strażników, a następnie jak swoje role odgrywali...
Dodać można jeszcze film "Piła 2", bo pozostałe części chyba nie pasują do powyższego schematu (oglądałem jedynie 3 pierwsze części)