1408

2007
6,8 275 tys. ocen
6,8 10 1 274600
6,5 31   krytyków
1408
powrót do forum filmu 1408

ocenił(a) film na 6

Możliwe Spojlery:
Nie spodziewałem się po filmie zbyt wiele. No ćóż tak to niestey bywa, że lepiej sie nie napalać na filmy, bo w większosci można sromotnie się zawieść. Tak więc, nie spodziewając się wiele, otrzymałem to czego oczekiwałem.

1408 - krótkie opowiadanie Kinga. Nie jakieś specjalnie super, ale ciekawe, dobrze "się czytające". Zdziwiłem się, że postanowiono je wogóle zekranizować. Materiału ksiażkowego było na jakąś godzinę (czyli w sam raz na jakiś odcinek serialu grozy) przy czym byla by to niczego nie pomijająca ekranizacja.

Film oglada sie całkiem przyjemnie, właściwie jest dość wierną ekranizacją do pewnego momentu, kiedy to scenarzyści dają popis. Wtedy to pokój zaczyna sie zmieniać, pojawiać dziwne rzeczy, zjawy, czołgające sie trupy, powódź z obrazu. Za dużo rzeczy wepchnięto do filmu, przez co cały ten cyrk zaczął lekko nużyć. W orginale człowiek ten siedział krótko w tym pokoju i właściwie mało co się działo - co było bardziej na plus.
Nie potrzebny wątek rodzinny (córeczka), dorabiający pseudopsychologiczne kino z głębia :P :P :P Może twórcy myśleli, że są ambitni :D
Jednak scena z laptopem naprawdę dobra i pomysłowa.

Również nie potrzebna, przewidywalna scena z "niby wydostaniem się". Ile razy podobny motyw był wykorzystywany..

Aktorstwo poprawne, ciekawe efekty (acz nie potrzebne :P),jednak jakoś zachowano klimat Kinga, a wiec też na +

Hmmm, gdyby poprawić trochę poczatek, wydłużyć, tak aby był bardziej klimatyczny i wprowadzał w historię i atmosferę pokoju i wywalając te sceny, mógłby być lepszy.

Tak wiec film bardziej powinien stawiać na klimat, być bardziej skromny i minimalistyczny, co by też potęgowało ten klimat.

Różnica między opowiadankiem a filmem jest taka, że King wiedział ile umieścić, żeby nie przesadzić i pozostawić pozytywny ślad w pamięci.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa