1408

2007
6,8 275 tys. ocen
6,8 10 1 274600
6,5 31   krytyków
1408
powrót do forum filmu 1408

użytkownik usunięty

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy w filmie jest powiedziane dlaczego pokój 1408 jest przeklęty, tudzież nawiedzony? Przegapiłam początek (oglądałam od momentu kiedy bohater wchodzi właśnie do 1408) i nie bardzo wiem o co się rozchodziło.
Liczę na Was ;))

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 7

1408= 14.08 (14 sierpnia), w tym wlasnie dniu co roku dana osoba popełniała samobójstwo w dziwnych okolicznosciach.

ocenił(a) film na 8
Bobey

Przepraszam, ale skąd taka teoria? Gazeta, do której dociera w archiwum Enslin i czyta o jednym z przypadków samobójstwa - co widać wyraźnie - jest z 6 grudnia! Może coś innego przeoczyłam, ale nie znalazłam w filmie żadnej wskazówki sugerującej Twoją wersję. Proszę zatem o podpowiedź.
Jeśli już koniecznie ktoś chce szukać powodu, dla którego to akurat ten a nie inny pokój (nadmienię, że osobiście nie odczułam takiej potrzeby), chyba prędzej winien się zasugerować "trzynastką". Jak wylicza na pocztówce pisarz, numer pokoju to 13. W dodatku, jest tak naprawdę na trzynastym, nie czternastym piętrze - wszak nie tylko w tym hotelu udaje się, że trzynastego piętra nie ma (na to zwraca uwagę kier. Olin). Trzynastka na trzynastym...

ocenił(a) film na 8

Jednakże nie wiem czy kolega wyżej nie ma racji co do sierpnia..
Samuel coś mówił na temat samobójstw popełnianych właśnie tego dnia jednocześnie pokazując chyba materiały dowodowe temu reporterowi...:)