PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=545259}

5 dni wojny

5 Days of War
2010
6,5 8,7 tys. ocen
6,5 10 1 8714
5 dni wojny
powrót do forum filmu 5 dni wojny

Propagandowy wydźwięk filmu pominę, jeśli Rosjanie choć w połowie tak się zachowywali (co uważam za bardzo prawdopodobne), to brak słów. Oglądałem z zapartym tchem, świetny film, tylko dwie sprawy... drobnostka niby ale widoczne nakładki do ślepaków???? nie można było choć przemalować na czarno??? (choć gafy Hoffmana z 1920... z widocznymi ślepakami w taśmie nikt nie pobije). Druga poważniejsza, choć w sumie to nie gafa, tylko niesmak na widok pomnika Stalina... zbrodniarz, który podpisał rozkaz wymordowania ponad 20tys polskich oficerów ma pomnik (a nawet plac swego imienia), a polski prezydent nic sobie z tego nie robi, nie protestuje... robi szopkę na manifestacji, a dwa lata później jedzie do Katynia, bo to rok wyborczy... film świetny, niesmak pozostaje. Bracia Gruzinie, to, że był Gruzinem, to nie powód do stawiania pomników...

ocenił(a) film na 7
tomekcis

Widze że prawdziwy znawca historii najnowszej zaszczycił wszystkich swoim jakże dogłębną analizą sytaucji podczas agresji Rosjii na Gruzję. Chłopcze, jeśli myślisz że Lech Kaczyński jechał do Katynia ponieważ chciał nabić sobie punktów przed wyborami to jesteś skończonym idiotą...Szopka na mnaifestacji? Kur.. człowieku, puknij się w głowę i zastanów dwa razy, zanim następnym razem zaczniesz wypisywać takie głupoty!

ocenił(a) film na 8
Ace23

Uspokuj się, bo ciśnienie zawory Ci wywali.

Wizyty Lecha Kaczyńskiego w Katyniu
10 kwietnia 2006 r. - nieobecny
17 wrzesnia 2006 r.- nieobecny
10 kwietnia 2007 r. - nieobecny
17 wrzesnia 2007r. - obecny (wybory do sejmu)
10 kwietnia 2008 r. - nieobecny
17 wrzesnia 2008r. - nieobecny
10 kwietnia 2009 r. - nieobecny
10 wrzesnia 2009 r. - nieobecny

10 kwietnia 2010r. - .......(kampania prezydencka)

Bez komentarza.

Pomnik Stalina w filmie jest faktem, do czerwca 2010roku stał w Gori, został usunięty i stanął/ma stanąć w muzeum JS w Gori.
Stalin był zbrodniarzem, podpisał wyrok na ponad 20 tysiącach polskich oficerów, nic nie wiem, by JK protestował w związku z oddawaniem cześci zbrodniarzowi odpowiedzialnemu za śmierć tysięcy Polaków.

Myślę, że ten cytat wiele powie, jaki chochlik zagnieździł się w Twojej głowie... :
cyt.
''Film bardzo dobry, cieszy i wzrusza dedykacja dla naszego Prezydenta zamordowango w Smoleńsku.'' (wypowiedź Ace23)

ocenił(a) film na 8
tomekcis

Oczywiście inicjały powinny być LK, choć tłumaczy mnie Twoja wielka wiara w zamaaach smoleński, co najbardziej propaguje niejaki JK, więc to może stąd. Swoją drogą współczuję...