PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238397}

9

2005
7,4 16 tys. ocen
7,4 10 1 16295
6,8 11 krytyków
9
powrót do forum filmu 9

Dlaczego taki tema a no dlatego że kiedy obejrzałem 9 to nie mogłem powstrzymac się wrażeniu jakbym oglądał wojenne dzieło rozgrywające się w czasie okupacji Europy w minionym wieku a nie przyszłych wydarzeń.
Czy to dobrze ależ tak nawet bardzo bo pod tym względem 9 wygląda znakomicie, zapierajace dech w piersiach sceny , szybkie pościgi , akcja no i wreszcie rewelacyjna scenografia czegoś takiego jeszcze nie było.
Poza tym klimat , te kolory no i zakończenie - smutne ale to dobrze.

Ale czy wszystko wyglądało tak dobrze , a no nie , przede wszystkim nawalił scenariusz mimo iż pomysł niezły to jak oglądałem 9 to wydawał mi się film jakby pusty, również nieciekawie wyszły same postacie , tak wiem była ich cała gama od 1 do 9 ale są one niewyraźne i nie sposób ich polubiec ( tak jak wielu bohaterów animacji ) po seansie szybko się o nich zapomina. Zabrakło mi też humoru , wiem że to film post-apokaliptyczny ale chociaż drobna dawka by się przydała ( jak np. w Star Trek ).

Ogólnie mówiąc miałem duże oczekiwania i poniekąd zostały one zaspokojone.
Ale nie do końca.
Jak na razie obok Epoki lodowcowej 3, Klopsiki... i Potwory vs. Obcy najlepsza animacja tego roku ale na Oskara to za mało podobnie jak w przypadku Poyno które też pozostawiły pewien niedosyt.

Pozostaje czekac na Odlot i Księżniczkę i Żabę.

Moja ocena w skali od 1 do 6 3,8

ocenił(a) film na 8
patryks83

Em, mam wrażenie, że nie opisujesz tutaj pełnometrażową 9 http://www.filmweb.pl/f240275/9,2009