PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567467}
6,1 4,4 tys. ocen
6,1 10 1 4373
7,0 3 krytyków
A Lonely Place to Die
powrót do forum filmu A Lonely Place to Die

"Lonely Place to Die" to osadzony w malowniczej scenerii, znakomity thriller sensacyjny

Pełna dynamiki i napięcia akcja nie pozwoliła głownej bohaterce filmu na pokazanie swoich umiejętności aktorskich. Nie miała na to czasu. A dlaczego nie miała czasu , to już zobaczcie sami.
Polecam. Bardzo dobra sensacja

ocenił(a) film na 10
HRA

zgfadzam sie

ocenił(a) film na 8
agahub37

I cieszy mnie to niezmiernie, bo jak mawiają - zgoda buduje
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
HRA

:) yess

ocenił(a) film na 3
HRA

Film bardzo przecietny z niespojna fabula.
spoiler
Jezeli sie nie jest Indianinem to raczej ciezko za kims podazac przez las ;) Tymczasem porywacze za kazdym razem bezblednie lapali trop. Dotarli na szczyt skaly by przeciac w pore line, akurat wtedy gdy jeden z bohaterow po niej schodzil. Potem odebrali polujacym nieopodal mysliwym snajperki - cala scena niedorzeczna i groteskowa. Na koniec znowu dziwnym trafem wytropili bohaterow i zabawili sie w polowanie.
Oczywiscie wszystko sie zbieglo w czasie z corocznym szkockim festynem odbywajacym sie w miasteczku, do ktorego wszyscy solidarnie trafiaja. Tlumy na ulicach, huki petard i fajerwerkow, z zalozenia majace zagluszyc strzaly :D Wszystko to wzorowane na dziesiatkach innych filmow sensacyjnych, ale wykonane od wiekszosci z nich znacznie gorzej.
Scena na komendzie to juz istny kabaret. Szkocki policjant rzecz jasna nie moze sie z nikim polaczyc. Dowiaduje sie, ze zabito 3 osoby, porwano mala dziewczynke, a traktuje przybylych jakby chodzilo o kradziez portfela.
Oczywiscie jeden z porywaczy blyskawicznie wciela sie w role elitarnego snajpera, znajduje wlasciwa pozycje na dachu sasiedniego budynku i za pomoca snajperki zabranej mysliwemu rozwala policjanta.
Szamotanina i strzelanina w pubie to scena tragicznie zmontowana. Porywacz nie tylko, ze ucieka, ale jeszcze zabiera ze soba walizke pelna pieniedzy.
Plonacy dom i walka w srodku to juz szczyt nieszczescia. Indianin, ktory perfekcyjnie wlada czyjas snajperka i zalatwia kazdego kto mu stanie na drodze nie moze sobie poradzic w kuchni z kobieta i mala dziewczynka. Zamiast palnac pierwszej w leb z pistoletu bawi sie w jakies zapasy. Scena typowa dla filmow klasy C.
Film kiepsko zagrany, z kiepskimi dialogami, przewidywalny. A pomyslec, ze ktos na Filmwebie ten nieudany szkocko-angielski film wymienil w jednym szeregu obok Funny Games i Eden Lake...

ocenił(a) film na 8
per333

Podobne wpisy jak powyższy traktuje z przymrużeniem oka, a przyznam , że i z lekkim znużeniem. Fora Filmwebu są już dosłownie zapchane wpisami użytkowników, którzy szukają tak zwanej "dziury w całym". Na wątkach obu filmów , o których wspomniałeś też można znaleść wpisy nieszczęśników, którzy lamentują jaki to zobaczyli brak logiki, a jakie to te filmy są przewidywalne, a jaki to banał itd.

"Lonely Place to Die' to jak napisałem ,jest bardzo sprawnie zrealizowany thriller sensacyjny. Być może nie pozbawiony wad, ale wad zupełnie nie przeszkadzających w oglądaniu

Argumenty , które powyżej przytoczyłeś to argumenty, które jak mawiają "można o kant.......potłuc"
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
HRA

A ja jestem znuzony a wrecz zazenowany wpisami niedojrzalych ludzi, ktorzy nie rozumieja jaka jest idea forum dyskusyjnego. Ci biedni ludzie oczekuja, ze wszyscy beda podzielac ich poglady a nawet gusta. Sek w tym, ze na Filmwebie wymieniamy sie OPINIAMI a te sa rozne.

Przedstawilem swoje argumenty. Film jest nieudany, zle zmontowany, zdjecia szkockich krajobrazow tego nie zmienia. Fabula nie trzyma sie kupy. Mozna to obejrzec, jest to tania rozrywka, ale tez ciezko dac takiemu dzielu wysoka note zarezerwowana dla filmow po prostu lepszych i profesjonalniej zrealizowanych.

ocenił(a) film na 6
per333

Tak samo można rozłożyć każdy inny film i stwierdzić, że jest słaby. To thriller a thrillery maja to do siebie, że bohater zawsze przeżywa a i spotykaja go bardzo naciągane zdarzenia. W wieczory na jedynce leca setki gorszych mniej naciaganych, polecam ;p

ocenił(a) film na 3
Gimer1992

Ogladalem mnostwo LEPSZYCH i duzo lepszych thrillerow. I nieprawda jest, ze kazdy inny film mozna tak rozlozyc, bo tutaj nagromadzenie absurdow jest jednak zbyt duze, powiedzialbym, ze powyzej dopuszczalnej sredniej.

Akurat ostatnio masowo ogladam thrillery. Ten jest jednym z najslabszych jaki ogladalem w ostatnim czasie.

ocenił(a) film na 6
per333

Nie oglądam tak namiętnie thrillerów jak ty, ale widziałem setki gorszych. W takich filmach zawsze są absurdy. Lepszy taki lekko naciągany thriller niż Szklana Pułapka w której jeden koleś niszczy cały budynek rozwala 50 gości jednym magazynkiem i do tego ratuje 20 ludzi ... to jest dopiero bujda :P
Fakt inny gatunek, ale każdy film jest naciągany, więc nie rozumiem o co Ci chodzi ;) Bez tego połowa tych thrillerów nie miała by racji bytu.

ocenił(a) film na 3
Gimer1992

Uzywasz jakichs dziwnych kwantyfikatorow typu "ZAWSZE sa absurdy", "KAZDY film jest naciagany", jak male dziecko. A ja Tobie mowie, ze to bzdura nie majaca nic wspolnego z faktami, bo nie ZAWSZE i nie KAZDY. Sa filmy zrobione z glowa, sensowne, logiczne i nieglupie. Ten do takich z pewnoscia nie nalezy. Ogladalem mnostwo thrillerow, po ktorych obejrzeniu odczuwalem satysfakcje, byly sprawnie zrealizowane, zmontowane, dobrze zagrane, zaskakujace, trzymajace w napieciu, nieirytujace nieprzecietnymi debilizmami. Ten film jest wybitnie idiotyczny, a od nawalu glupoty az zeby bola.

ocenił(a) film na 8
per333

Szanowny Perze od ilości kwantyfikatorów, których Ty używasz ,to dopiero głowa boli. Bardzo proszę przestać błaznować na moim wątku i zachowywać się poważnie
Proszę o uszanowanie mojej prośby i serdecznie pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
per333

Naturalnie rozumiem, i dlatego tak uprzejmie proszę
Serdecznie Szanownego Pana pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
per333

Więc proszę znaleść sobie inne drzewko , bądż wychodować własne. Na założonym przeze mnie poważnym wątku Pańskie małpie figle wyglądają zbyt egzotycznie
Pozdrawiam Pana serdecznie

ocenił(a) film na 8
per333

Ależ ja Szanownemu Panu niczego nie zabraniam. Przyznam nawet ,że wprowadził Pan na mój wątęk trochę humoru. Trochę głupkowatego, ale jednak humoru.
Jak to mawiają - jedna małpa w salonie, dużej szkody nie uczyni.
Pozdrawiam serdecznie

per333

uwielbiam takich ludzi jak ty na siłę próbujesz wmówić nam swoją rację ,a przy tym próbujesz zdołować swoich rozmówców nazywając ich od różnych
w tym momencie od dziecka z chwilę wymyślisz coś innego ..
koleś przestań już jęczeć

ocenił(a) film na 3
Tibn

Piszesz w czyim imieniu uzywajac formy "nam"? Administracja nie podziela Twojego (Waszego :D) zdania co do przebiegu tej dyskusji. Dwa posty uzytkownika HRA zostaly juz usuniete. Cala pyskowka zostala zainicjowana przez tego uzytkownika po tym jak wyrazilem wlasna opinie na temat filmu, do ktorej oczywiscie, jak kazdy, mialem prawo. Taka jest idea istnienia tego forum, ze ludzie wymieniaja sie opiniami, pogladami, wrazeniami.

Ty (Wy) z tego przywileju tez nie korzystasz, dopisujesz sie do watku z agumentacja ad personam. O filmie ani slowa.

per333

nadal jęczysz nie wnosząc nic nowego do tego co już wcześniej napisałeś
załóż swój własny temat i tam wciskaj innym co mają robić( z umiarem)
zarzucasz dziewczynie ,że pisze z błędami ,a sam egoisto cuda wyprawiasz

ocenił(a) film na 3
Tibn

Kto tu jęczy? Macie cos, towarzyszu, do powiedzenia na temat filmu? Dwa Wasze posty i na razie o filmie nic.

per333

nie rozmawiam z tobą na temat filmu tylko o tym jak odnosisz się do innych użytkowników na filmwebie

ocenił(a) film na 3
Tibn

Rozmawiam czy rozmawiamy? Formy Tobie/Wam ciagle sie zmieniaja, wiec nie wiem jakiej formy wobec Ciebie/Was uzywac :D

Nie moje posty zostaly usuniete za zlamanie regulaminu, nie ja zaczalem te pyskowke? Nie dociera ten prosty przekaz, prawda?

per333

udajesz takiego mądrale ,a nie wiesz że to moderator kontroluje forum i przebieg rozmów ,a nie administrator

ocenił(a) film na 3
Tibn

W tym konkretnym przypadku zainterweniowala osoba z administracji serwisu. Nie jestes obeznany w przepisach prawa, ale zaznajom sie chociaz z regulaminem Filmwebu oraz ze struktura organizacyjna tego portalu.
Decyzje o ewentualnym zbanowaniu HRA moze podjac administracja, a nie moderacja.

per333

uważaj żeby przypadkiem ciebie nie zbanowali

ocenił(a) film na 3
HRA

P.S. i jeszcze raz prosze o przeczytanie regulaminu serwisu. Skoro postanowilas udzielac sie na forach dla doroslych, uzywaj, prosze, edytora tekstu, by eliminowac bledy ortograficzne. Nie pisze sie "wychodować", jak rowniez nie pisze sie "znalesc". Dla mnie dwa takie babole w jednym krotkim zdaniu to troche za duzo.

ocenił(a) film na 8
per333

A Pan znowu błaznuje. Nie wstyd Panu

ocenił(a) film na 3
HRA

Wstyd by mi bylo, gdybym pisal slowo "znaleźć" przez "ść" na koncu, albo słowo "hodować" przez "ch". Niestety, to jest Twoja specjalnosc. A najsmieszniejsze jest to, ze sie zapewne wcale tego nie wstydzisz.

Powiedz, ile masz lat? 7? 8? Czemu rodzice pozwalaja Tobie tak dlugo siedziec przy kompie? Na Mazowszu jest teraz po 21:30. Nie powinnas juz byc w lozku? Chcesz byc na sile dorosla? Sama widzisz jak Ci to wychodzi.

ocenił(a) film na 3
HRA

Przegielas. Imputowanie komus pedofilii konczy sie banowaniem konta. Na razie zlituje sie nad Toba, ale to jest moje ostatnie ostrzezenie. Nie doroslas do tego by brac udzial w dyskusjach na FilmWebie.

W tym watku wyrazilem swoje zdanie na temat filmu. Nie bylo zadnego przyczepiania sie do dziewczynek. Moje zdanie na temat filmu nie spodobalo Ci sie. Nie moj problem. Ale imputowanie mi pedofiili albo czegos takiego to powazniejsza sprawa. Twoi rodzice ponosza za Ciebie prawna odpowiedzialnosc.

Mowi o tym Art. 212 kodeksu karnego. Czas, dziewczynko, bys zrozumiala co to jest odpowiedzialnosc za slowo. Jezeli rodzice Ciebie tego nie nauczyli, moze dobrze bedzie jezeli podejme inicjatywe majaca na celu nauczenie Ciebie tego w inny sposob. Bedzie to dla Ciebie bolesne, a koszta poniosa Twoi rodzice.

ocenił(a) film na 3
HRA

Jezeli powtorzy sie zarzut lub sugestia jakobym byl pedofilem i zaczepial w serwisie male dziewczynki, sprawe skieruje na droge sadowa z powodztwa cywilnego. Serwis Filmweb ma obowiazek przekazania prokuraturze i sadowi wszystkich Twoich danych. Jezeli podalas falszywe i tak zostaniesz namierzona, a serwis Filmweb ze swojej strony bedzie mial prawo podjac kroki prawne w zwiazku ze zlamaniem regulaminu.
Zabawa sie skonczyla. Oskarzenie kogos bezpodstawnie o pedofilie czy inne tego rodzaju dewiacje jest zlamaniem prawa pociagajacym za soba bardzo powazne konsekwencje.

ocenił(a) film na 3
Tibn

Slucham? Takiej glupoty to juz dawno nie czytalem.

Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Juz na wokandzie jest sporo spraw z powodztwa cywilnego o publiczne zniewazenie badz znieslawienie osoby za posrednictwem mediow elektronicznych. Swiadomosc spoleczna odpowiedzialnosci karnej za takie przewinienia jest niewielka, ale rosnie. Kilka miesiecy temu byla w mediach dyskusja na ten temat. Jezeli myslisz, ze jestes w necie bezkarny i mozesz o ludziach rozne podlosci wypisywac, to sie grubo mylisz. Niesamowite, ze musze takie oczywistosci tlumaczyc. Przeciez nawet w regulaminie serwisu jest stosowny ustep odnoszacy sie do odpowiedzialnosci prawnej z podaniem numeru artykulu kk.

ocenił(a) film na 3
per333

art. 212
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,

podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

per333

jesteś jakąś sławną osobą?
nawet nie ma tu podanego twojego nazwiska
jesteś tylko per333 czyli kto x to tak jakbyś nie istniał
koleś wyluzuj i zacznij się zachowywać jak dorosły no chyba ,że tak naprawdę nim nie jesteś

per333

jeżeli to nie twój problem to czemu czepiasz się innych zdecyduj się w końcu

ocenił(a) film na 3
Tibn

Kogo sie czepiam? Cos Ci sie pokielbasilo. Nikogo sie tutaj nie czepiam. Facet, czy Ty nie jestes lekko nie tego? Bronisz uzytkownika, ktory lamie regulamin forum, dlatego jego posty sa usuwane. Nie dostrzegles jakims trafem, ze nie ja zainicjowalem pyskowke w tym watku. Pierwsze Twoje 4 posty w watku nie byly o filmie, zamiast tego zaczales sie mnie czepiac. A teraz cos piszesz o czepianiu? Cos jest z Toba nie hallo, nie sadzisz?

Zreszta mniejsza z tym, nie nalezy karmic trolli.

P.S. Szybcy i wsciekli V to dla Ciebie film genialny, epokowy, co najmniej wybitny, ze zasluzyl na maksymalna dziesiatke? No tak, wszystko jasne.

per333

pogrążaj się dalej

per333

mediów(pisze się przez ó a nie o ) elektronicznych ty chyba nie wiesz co to są media elektroniczne

ocenił(a) film na 3
Tibn

To, ze Wy, Tibn, czegos nie rozumiecie, badz nie wiecie, nie oznacza, ze to nie istnieje lub, ze nie jest faktem badz prawda. Traktuje Was, Tibn, jak trolla, wiec tlumaczenie czegokolwiek wiecej jest w tym momencie bezzasadne. Skoro do tej pory nie zrozumieliscie czemu administracja usunela dwa posty uzytkownika HRA, to nie zrozumiecie tego prawdopodobnie juz nigdy. Ja tam bym nie stawal w obronie kogos kogo posty sa regularnie usuwane, ale trolle pewnie widza te kwestie inaczej.

per333

żyj dale z tą świadomością ,powodzenia życzę

per333

Oj z tym indianinem przesadzasz widać ze ci goście to byli zawodowi żołnierze a na pewno jacyś najemnicy a oni są szkoleni także w tropieniu(survival to jeden z elementów szkolenia),a jak nie to sami się uczą wg.potrzeb.Po za tym skąd wiesz że miejsce pobytu nie było obserwowane?no i skąd wiesz że nie mieli lornetek?to że potem korzystali z lunet w sztucerach nie znaczy ze nie mieli własnych tylko schowanych .Brak połączenia na komendzie nie dziwi,porywaczy i tych innych było tam więcej niż policjantów na dobitkę obstawili komisariat od początku co to za problem przeciąć kabelki stacjonarki,komórki mogły nie działać z braku zasięgu i ukształtowania terenu.
Porywacz w domu wolał by doszło do pożaru niż strzelać (może zabrakło już amunicji?postrzelał sobie w końcu trochę)liczył że sobie z nią łatwo poradzi a tu klops kobitka miała szczęście swoje i swoich nieżyjących przyjaciół ale to szczegół.A dialogi było ok słyszałam dużo gorsze w podobnych filmach

ocenił(a) film na 8
szarit

Może nie jest tak dobry jak Eden Lake, ale niewiele mu ustępuje. Pewne niedoróbki, nie wpływają na jego odbiór i ja z czystym sercem dałem mu 8/10. Dawno nie oglądałem lepszego survivalu, czy thrillera.