Adaptacja

Adaptation.
2002
6,9 21 tys. ocen
6,9 10 1 20561
7,3 41   krytyków
Adaptacja
powrót do forum filmu Adaptacja

ocenił(a) film na 8

Po Kaufmanie spodziewalem sie zawilej jak slalon fabuly i taka tez dostalem. Jednak czegos mi zabraklo, srodek filmu mnie nie wciagnal, byl wrecz nudnawy. Koncowka - choc calkowicie odmienna, troche rozruszyla akcje. Jest to zatem - o czym mowa w filmie - rzecz o orchideach, czyli o kwiatach. A o kwiatach trudno zrobic cos ciekawego bez akcji na poczatku.
Zawilosci i autoironii tu nie brakuje, dodatkowo swietne kreacje Cage'a i Coopera oraz Meryl (jak zawsze). Dobry, choc nie tak blyskotliwy jak ''Byc jak Malkovich''.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Thommy

Moim zdaniem równie dobry jak "Być jak John Malkovich"! Fabułą jeszcze bardziej zawiła i zwariowana. Scenariusz jeszcze oryginalniejszy.
No i ta para Meryl-Chris. Ja jestem bardzo na tak, nie nudziłem się ani trochę.

ocenił(a) film na 8
Albertino

No cóż, chyba w wypadku "Malkovicha" bardziej kibicowałem głównemu bohaterowi, którego zagrał Cusack - mimo że był słaby, to jednak łatwiej mi go było zrozumieć niż alter ego Kaufmana w interpretacji Cage`a. A może to już kwestia tego, że szaleństwa "Być jak John Malkovich" nie dało się przeskoczyć i dlatego też "Adaptacja" nie całkiem mnie zaskoczyła?
Ale gwoli sprawiedliwości to przyznać trzeba, że scenariusz bardzo, bardzo niekonwencjonalny jest. A trio Streep-Cage-Cooper zagrało wprost niesamowicie. Mimo to, nie lubię aż tak tego oryginalnego jakby nie patrzeć dzieła, sam nie wiem, czemu:P

Thommy

Cóż, każdy lubi co innego :) Ale do dziś uwierzyć nie mogę, że Streep za rolę w tym filmie nie dostała Oscara, bo zwłaszcza w końcówce ona po prostu ociera się o geniusz. Z tym się chyba zgodzisz? ;)

ocenił(a) film na 8
Albertino

Jak dla mnie ona mogłaby dostawać Oscara za większość swoich kreacji i chyba nikt nie dziwiłby się z takiego stanu rzeczy. Myślę, że trzecia statuetka dla Meryl jest tylko kwestią czasu.