Jest już ranking bohaterów, jest też bohaterek, a jakoś nigdzie nie natknęłam się na ranking samych bajek ;) Dlatego proponuję w tym miejscu utworzyć taką, subiektwną, listę, z krótkim uzasadnieniem przy każdej pozycji :P Kategorie? :D Bajka musi należeć do wytwórni Disney'a lub mieć odpowiedni klimat (jak chociażby 'Anastazja', która jest moją naj :P) ;)
Ja zaczynam, oto moje propozycje :P :
1. Anastazja - bezkonkurencyjna, dlatego nie wymaga komentarza :P ;
2. Mulan - wzruszająca a jednocześnie b. dynamiczna, świetne dialogi, dubbing, muzyka ;
3. Król Lew - właściwie powinien być wyżej, chociażby za ten ładunek emocjonalny, ale momentami ciężko się ogląda... (duży plus za muzykę) ;
4. Mulan II - jedyna 'dokrętka' bajki, która mi się podoba ;)
5. Dzwonnik z Notre-Dame - genialna muzyka i historia, ale momentami również trochę przytłaczająca...
A jakie jest Wasze zdanie? ;)
Pozdrawiam
1. Anastazja. popieram
2. Mulan/dzwonnik. strasznie lubię, bardzoe, bardzo.
3. król lew/pocahontas. bo tak
nie jestem w stanie umieścić filmów w konkretnej kolejności. wszystkie kocham. tylko pocahontas II mnie przeraziło. totalne dno.
owszem te są dobre, ale polecam również
Bambi
Mała syrenka
Barbie jako ktoś tam -cała seria
Dżungla
madagaskar
Kuzyki pany
troskliwe misie
shrek
Ja poleciłabym również:
- "Piękną i Bestię", to naprawdę romantyczna historia,
- "Sindbada - Legendę siedmiu mórz" (lubię filmy Dream Works), łączy przygodę i nawet wątek miłosny
- "Drogę do El. Dorado"; zawsze oglądałam tą bajkę z najlepszą przyjaciółką i mam naprawdę dobre wspomnienia, ale to już nie żaden romans, bardziej przygoda, komedia.
Ale i tak uważam "Anastazję" za najlepszą z najlepszych bajek! Wiem, że była też kiedyś bajka (a raczej serial) "Księżniczka Sissi"... Historia Elżbiety Bawarskiej, sama w sobie, jest naprawdę dość ciekawa, gdyby zabrał się za to gary Oldman mogłoby wyjść z tego coś (PRAWIE) tak dobrego jak historia Anyi.
A wiecie, że są też inne wersje "Anastazji"? Jedna z podtytułem "Tajemnica księżniczki" czy coś, i wiem, że jest jeszcze jakaś, którą kiedyś wydano razem z "Gazetą wyborczą" czy coś (było tam o tych jajkach-pozytywkach, ale ogółem badziewie ;// dla upośledzonych albo dzieci do 6-7 roku życia).
1. Król Lew
2. Planeta skarbów
3. Piękna i Bestia
4. Aladdin / Mulan
Trudno pisać, dlaczego jakaś bajka się podoba. Na to składa się wiele czynników: pomysł, sposób opowiedzenia danej historii, piosenki i sama muzyka, dialogi... można dodać do tej listy co się chce.
Moją ulubioną bajką jest Pocahontas <3 Więc tak:
1.Pocahontas
2.Anastazja i Śpiąca Królewna
3.Mulan i Piękna i Bestia
4.Zakochany Kundel i Mała Syrenka
5.Król Lew i Kopciuszek
:)
1. Dzwonnik z Notre Dame
2. Anastazja
3. Titan A.E.
4.Droga do Eldorado
5. Pocahontas
Jakoś tak bym to uszeregowała. :D Chociaż trzy z tych filmów nie są Disney'a.
Hm... Bardzo trudne pytanie, ale tak:
1) "Magiczny miecz - legenda Camelotu" (Wiem, że to nie Disney ale bardzo go przypomina) - fajne piosenki oraz wspaniałe postacie
Oraz "Anastazja" - Piosenki takie sobie, ale reszta przewspaniała! (To też nie Disney)
2) "Król Lew" (Bajka mojego dzieciństwa!!!) - Piosenki super i ogólnie chyba każdy to zna - klasyk!
3) "Alladyn" - Piękna historia oraz zniewalające "A whole new world"!
4) "Atlandyda" - Bardzo lubie Kide i mimo, że film momentami przerażający, całość owiana tajemnicą.
5) "Mulan" - Ciekawa historia, ale 2 część do niczego. Ale UWAGA MA WYJŚĆ TRZECIA CZĘŚĆ!!!
6) "Droga do Eldorado" - Za tą dziewczyne i konia!
Jakoś "Dwonnik z Notre Dame", "Kopciuszek" i "Pocahontas" nie przypadły mi do gustu. A co do "Piękna i Bestia"... a wiecie, że nigdy tego nie oglądałam! Nadrobie to jutro, bo jest 02:28 w nocy, a ja chce spać!
troche tego jest. Z klasyki lubię:
1.Herkulesa
2.Mulan
3.Mała Syrenkę
4.Anastazja
5.Pocahontas
To moje najulubieńsze. A i nie sugerujcie sie numerkami.
Z tych nowszych:
1.Shrek
2.Ratatuj
3.Atlantyda
4.Sindbad:Legenda Siedmiu Mórz
5.Planeta Skarbów
6.Kung Fu Panda
Nie będę uzasadniać, bo za duzo pisania, po prostu je lubię, bo mają swój klimat.