PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=249289}
7,3 187 tys. ocen
7,3 10 1 187409
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Cywilizacje prekolumbijskie są moją pasją dlatego cieszę się że film osadzony w tych realiach w ogóle powstał dlatego oceniłem go na mocne 7.Szkoda jedynie że zrealizował go Mel Gibson.. Temat który poruszył zasługiwał na obraz który powinien mieć należne miejsce i wypełnić dość dużą lukę. Nie będę tu pisał o jakiś detalach błędach itp ponieważ nie jest to tak ważne a i tak większość osób oglądających ten obraz i tak ich nie zauważy.Jednak najbardziej boli brak wizji świata Majów.Reżyser przy tworzeniu scenariusza korzystał z XVI w. dzieła-relacji Diega de Landy biskupa Jukatanu .Wszystko pięknie szkoda tylko że nakręcił film o wiosce i myśliwych.. Temat aż prosił się aby ukazać brutalny upadek tej wspaniałej cywilizacji.Sposób przedstawienia tego "świata" jest bardzo niejednoznaczny wręcz mdły.. Szkoda że tego filmu nie zrealizował Ridley Scott albo chociaż Roland Emmerich.Scott wprawdzie temat starał się ukazać w filmie 1492: Wyprawa do raju jednak powstał on blisko 20 lat temu.W dzisiejszych czasach i możliwościach efektów komputerowych i ogromnych budżetach stworzyłby pewnie coś wybitnego.Film mnie nie przekonał jednak wielki plus że został poruszony ten temat.Musimy niestety poczekać na film który ukaże upadek którejś z 3 wielkich cywilizacji ale w skali makro widziane oczyma hiszpanów bądź rdzennych mieszkańców.Tu tego zabrakło..

johnkerry04

Każdy medal ma dwie strony. Mel wybrał za głównych bohaterów mieszkańców małej wioski i nie można mu mieć tego za złe, taką miał koncepcję na swój film i w moim odczuciu wyszło mu to bardzo dobrze. Nie spełnił on Twoich oczekiwań o upadku wielkich cywilizacjach, miejmy nadzieję że któryś z reżyserów nakręci coś w bliższym dla Ciebie spektrum. Ale dzięki temu mamy różnorodność w tym temacie. A że niektóre zagadnienia nie zgadzają się z prawdą historyczna, to mi nie przeszkadza, gdyż film był w moim odczuciu naprawdę realistyczny.

johnkerry04

A jak oceniasz realizm przedstawienia cywilizacji Majów ? I nie chodzi mi tu o detale jak stroje, budowle czy bronie a ich moralność i cel istnienia. W Apocalypto Gibson przedstawił ich jako barbarzyńców-pasożytów panoszących się po okolicy i zastanawiam się ile w tym jest prawdy a ile fantazji Gibsona o narodzie wybranym i jego upadku (coś jak II wojna światowa ale czasy i realia inne).

ocenił(a) film na 7
fenio_px

Pamiętajmy że tamten "świat" był niesamowity.Można by powiedzieć że wręcz był to alternatywny świat... W XVI wieku w europie panował renesans a na terenie obu ameryk epoka kamienna.Ludzie ci podobno nie znali koła ani żelaza.Nie znaczy to że byli gorsi ani bardziej prymitywni niż ówcześni odpowiednicy w europie.Gibson to wyraził poprzez ukazanie miłości między indianami,silnych więzi rodzinnych-plemiennych,czy wpływu religii na życie.. Pamiętajmy że w czasach podboju przez hiszpanów cywilizacji majów w europie wrzało i nastąpiło wystąpienie Lutra i innych.Indianie gdy mieli swoje problemy religijne składali ofiary z ludzi jednak co do ich ilości i skali okrucieństwa tego nie możemy być pewni.To co pozostało po majach jest zniekształcone.relacje hiszpańskie są stronnicze i tak przedstawione aby usprawiedliwiać hiszpańskie okrucieństwo.Co do spuścizny majów została ona zniszczona-spalona albo przetopiona.Zniszczenie przez Diego de Lande i innych "chrześcijan" kodeksów majów oraz ich sztuki to jedno z największych zbrodni na cywilizacji.