PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=604188}
5,7 13 tys. ocen
5,7 10 1 12993
6,0 2 krytyków
Apollo 18
powrót do forum filmu Apollo 18

1) Dlaczego księżycowe pająki atakowały ludzi? Czyżby na Księżycu żyły jeszcze jakieś inne stworzenia i pająki myliły ludzi z nimi?
2) Co przewróciło księżycowy łazik?
3) Skoro w DOD wiedzieli o istnieniu tych pająków i dlatego wysłali tam Apollo 18, to dlaczego nie mieli zamiaru sprowadzić na Ziemię filmów z kamer, no i przede wszystkim samych astronautów? Nawet - a może tym bardziej - zainfekowanych?

ocenił(a) film na 6
sendspam

Łazik przewrócił jakiś(lub jakieś) większy okaz tych "kamiennych pająków". Co do reszty pytań to chyba pozostaną bez odpowiedzi...

ocenił(a) film na 7
Adamsky777

1. Sama nie rozumiem czemu akurat atakowały ludzi, może liczyły na kontakt? ;-) Zastanawiałam się nad tym też podczas oglądania.
2. zgadzam się z przedmówcą. ja tam widziałam jednego bydlaka dużego i to na pewno on jest winny łazikowi przeprosiny. Widać było tam większe kamyczki więc domniemuję, że to one poturlały się w stronę łazika.
3. to jest najwyraźniej top secret, jak i cały ten film.

sendspam

1) Odpowiedzią może stać się postawienie na miejscu tych "stworzeń". Sprowadzono na ziemię sporo kilogramów "kamieni". Dla Ciebie jako człowieka są to skały do celów badawczych. Dla "stworzenia" były to porwania i mszczą się. Wytłumaczenie dobre jak każde inne, ale jakoś klei logikę ich czynów.
2) j/w przecież widać było w jednej ze scen, że są rozmiarowo większe okazy
3)a) Mieli postawić tam jakieś urządzenie. Miało niby śledzić ruskich, ale domyślili się, że raczej niekoniecznie odbierało częstotliwości z ziemi a raczej z księżyca, czyli tych "stworzeń"
3)b) Chyba Ben mówi, że są "guinea pigs" czyli królikami doświadczalnymi. Poza tym są na lądowniku kamery, ale Ben zabiera nagrania z kamer jakie nosili ze sobą. Czyżby wysłali ich tam aby oglądać radiową transmisję na żywo? Tłumaczenie również dobre jak każde inne.

ocenił(a) film na 4
sendspam

Niech mi ktoś wytłumaczy czemu w lądowniku na księżycu panują takie same warunki grawitacyjne jak na Ziemi? Bo ich ruchy są tak samo płynne jak przy sile ciążenia 1G. No tu się nie popisała ekipa produkcyjna.

ocenił(a) film na 6
mati_mac

Bo na wierniejsze odwzorowanie sytuacji nie pozwoliły środki finansowe?

ocenił(a) film na 5
Adamsky777

a mi sie wydaje że te pająki były zdenerwowane, bo akurat posprzątały sobie księżyc,a tu wpadają amerykańce w swoich gumofilcach i paskudzą im domek, też dobre wytłumaczenie :) dla filmu 7/10 ciekawy i zmuszający do myślenia,czy naprawdę jest życie poza ziemią:) pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
dakot

zastanawia to że (jeśli się nie mylę) od ponad 30lat nikt nie łaził po naszym sztucznym satelicie, wiem że teraz wszystko można obserwować z ziemi za pomocą odpowiedniego sprzętu... ale... DarkSide chyba nie da się poobserwować!? jakby co to mnie poprawcie w sprawach astro biegły nie jestem ;)
mamy parcie na marsa a nie wiadomo czy na Moonie wszystko ok...

Adamsky777

yyy z tego co mi wiadomo to Księżyc jest naturalnym satelitą, a co do reszty się zgadzam:)

danielkirej

A co te pajaki jadly i czym oddychaly? Bo chyba beztlenewce nie sa takie ruchliwe...

ocenił(a) film na 6
ENZOoo

A czemu miały by oddychać? Jeżeli np. były to organizmy oparte na krzemie mogły by żywic się "pyłem "i nie potrzebować tlenu. Co do ataku. Dlaczego atakują hipopotamy? Nosorożce? Słonie? Przecież nie jedzą ludzi. Jest coś takiego jak , poczucie zagrożenia i terytorializm który prowokuje do ataku.

sendspam

1. bo jak każde inne stworzenie musi jeść, a w filmie jest informacja "tu się coś rozbiło" więc w ten sposób pajaki się wzieły na Księżycu
2. wiekszy pająk albo ich grupa
3. wysłał ich nie NASA a Biuro bezpieczeństwa : dajmy na to zobaczyli że coś sie tam rozbiło, poza tym wiedzieli że Ruscy są na księzycu więc wysyłają swoich astronautów dzieki zapisowi radiowemu widza że zostali zaatakowani, i zarażeni. Boją się ze ten wirus czy zakażenie może przenieść się na ziemie więc są zmuszeni ich tam zostawić.

PS: dopisek o zniknieciu kamieni można rozumieć na dwa sposoby, dostały nóg i uciekły jak w filmie ( :P ) a dwa zostały skradzione przez departament obrony żeby nie dostały nóżek i nie uciekły

może być takie wyjaśnienie ?