PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 211608
6,1 72 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
Zastanowiła mnie słowo Age - czyli Wiek (100 lat)
Czy ten film zaczyna stuletnia wojnę ? Czy dzieje się na przełomie stu lat ? Z tego co się domyślam to kariera Ultrona zacznie jak i zakończy się na tym filmie.
Skąd wiec taki tytuł ?
Jak wy odbieracie ten tytuł i czy czasem polski tytuł nie oddaje bardziej "idei" zawartej w filmie ?
Pozdrawiam

marcin1488

Według mnie to najlepiej pasuje czas ulttona a nie wiek. Ale odpowiadam na pytanie twoje więc: po prostu chodzi o to że już czas żeby Ultron zapowiedział zagładę,jego czas na inwazję.

Według mnie film mógłby się nazywać Epoka Ultrona.

ocenił(a) film na 9
marcin1488

Age możemy różnie tłumaczyc nie tylko jako wiek, tłumacz nie tłumaczy ze słownika a z głowy. Odpowiednik słownikowy nie jest zawsze najlepszy, tak jak w tym przypadku. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
marcin1488

widać,że nie czytasz ani komiksów, ani słownika. age to epoka, era. a age of ultron to jeden z największych eventów marvela.

ocenił(a) film na 8
sdf402

Zatem epoka i era tak jak i wiek odnosi się do dłuższego okresu czasowego.
Amerykanie lubią wszystko wyolbrzymiać
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
marcin1488

Nie, to nie jest amerykańskie wyolbrzymianie i nie można się tu ściśle trzymać słownikowego tłumaczenia, bo ono nigdy nie odzwierciedli dokładnego znaczenia słowa, które najczęściej pada w jakimś zadanym kontekście, a nie samodzielnie. Naprawdę, to nie jest jeden z tych przypadków, gdzie można się przyczepić do tłumaczenia tytułu.

marcin1488

Niekoniecznie Ultron to przeciwnik którego nie da sie w 100% zniszczyć ( twórcy pewnie zdają sobie z tego sprawe ) Można by było kiedyś do niego wrócić.

ocenił(a) film na 8
kolo_103

:-)
Nie do końca znam dalsze losy Avengers - wiec dlatego moje pytanie czy Ultron to krótki epizod czy raczej epoka zmieniająca kształt uniwersum na bardzo długi czas.
Pozdrawiam

marcin1488

Niewiem jak w filmowym uniwersum ale w komiksach i animacjach bardzo czesto wracał przy okazji ulepszając swoje ciało

marcin1488

Albo trollujesz, albo nie rozumiesz potocznego użycia słów takich jak "epoka", bo o to znaczenie chodzi w angielskim "Age of Ultron".

ocenił(a) film na 8
Peeves

nie, nie troluje
zastanawiałem się w jakim kontekście użyto określenia epoka. Odpowiedz już uzyskałem
Pozdrawiam Marcin