PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=693944}

Batman: Atak na Arkham

Batman: Assault on Arkham
2014
7,2 9,7 tys. ocen
7,2 10 1 9715
6,5 12 krytyków
Batman: Atak na Arkham
powrót do forum filmu Batman: Atak na Arkham

Animacja całkiem przyzwoita. Ciszy mnie, że głosu Batmanowi użyczył Kevin Conroy, lecz szczerze
trochę tu za mało Batmana. Jednakże bardzo fajnie się oglądało.

jakubek0206

gdzie mozna wykopac ten film ? :D

ocenił(a) film na 9
demon2346

Na ExSite.

ocenił(a) film na 8
jakubek0206

Dokładnie, animacje Batmana zginie w dniu kiedy Conroy przestanie podkładać mu głos :) Wg mnie to jedna z lepszych części jakie miałem okazje oglądać, dodatkowo cieszy ze fabuła i kreska są powiązane z grą Batman Arkham Asylum :) moja ocena to solidne 8,5/10. Jakby dali więcej gacka to i pewnie by podskoczyło pod 10 :) Polecam fanom :)

ocenił(a) film na 10
cwib

Trzeba przyznać, że animacja rzeczywiście unikalna bo po pierwsze nie pod dzieci i w końcu z sensowną fabułą, która naprawdę trzyma w napięciu przed ekranem. Po drugie Arkham jest żywcem przeniesione z gry.

Niestety dla mnie jest jedno ale.

Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!

Scena w której Riddler i Frost są przyparci do muru podczas ostrzału w jaskiniach pod Arkham. Ratuje ich Deadshot zabijając cześć strażników. W tym czasie Batman (w stroju Black Spidera) stoi i patrzy na wszystko.

Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!Spoiler Alert!

Trochę wpada, ze strony twórców bo Batman nawet ratował, życie swoim wrogom:/

Pan_Kurczak

Dzieki za spoiler alert - jedna szacowna dusz na filmweb...

ocenił(a) film na 8
Wa770

SPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOILER!!!

A Deadshot nie używał gumowych kul, które tylko ogłuszały?

Vaherem

Niby miał tak zrobić, ale była scena jak się uzbrajał, że jednak wybrał normalne.

Poza tym sporo osób ubito w tym filmie.

ocenił(a) film na 7
Wa770

Wchodzisz w temat "jestem świeżo po seansie" i nie spodziewasz się spoilerów? :D

ocenił(a) film na 8
Pan_Kurczak

Ratował ich niejednokrotnie w komiksach, wyciągał Jokera z pożaru, czy raz uratował mu tyłek w crossoverze z Punisherem. Zresztą Joker przyparty do muru tłumaczy sie że on jest chory i że odpowiednie leczenie mu pomoże XD. Bats nie raz też przez to beknął, bo co ich połapie to mu uciekają, ale bardzo prawdopodobne że o to chodzi bo ma dzięki temu sens swojej egzystencji jako Batman. W końcu sam jest zamaskowanym świrem.

ocenił(a) film na 6
jakubek0206

Jak dla mnie zasługuje na 8 bardzo przyjemna animacja. Dużo lepsza niż Batman i syn.

Ra_s_al_Ghul

Dokładnie,ostatnio byłem zawiedziony animacjami,a ta mnie pozytywnie zaskoczyła.I wcale nie byłem zawiedziony że Batmana mało bo od początku wiedziałem ze film animowany będzie skupiał się na Suicide Squad :).

Co do Batmana,to miał świetną choreografię walk.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

oo tak jego walka mnie ujęła zajeb.iście :) połączenie walki z gadżetami miooodzio :) bardzo podobne akcje wyczyniam w Arkham City ;) hehe ;p :) tak to prawda dobrze że skupili się na kimś innym niż na Batmanie ale rola "poboczna" Batmana nawet wyszła mu na dobre bo był przez to bardziej tajemniczy i mroczny ;) :) Ale szczerze mówiąc ogólnie fabuła ma się nijak jeśli chodzi o gry Arkham, chyba że ta animacja bardziej się tyczy komiksów które wyszły przed grami hmm

Ra_s_al_Ghul

"Ale szczerze mówiąc ogólnie fabuła ma się nijak jeśli chodzi o gry Arkham"

Bo to miała być animacja w uniwersum gry a nie jakoś powiązana fabularnie z którąś częścią :).

ocenił(a) film na 6
Adorianu

No ale czytałeś np komiksy? bo ja nie ale czytałem gdzieś że w komiksach jest wykorzystywana Suicide Squad

Ra_s_al_Ghul

Nie raczej nie,fabuła całkowicie wymyślona i umieszczona w uniwersum gry i tyle.
O Suicide Squad była za to mowa w prequelu gier z serii Arkham,a mianowicie w Arkham Origins.Gdzie w scenie po napisach Waller odwiedza Deathstroke'a w celi i proponuje mu udział w Suicide Squad.

ocenił(a) film na 6
Adorianu

No ale Origins jest całkowicie czymś innym niż AA i AC, są niby Originy postaci ale RockSteady nie traktuje tego do kanonu.

Ra_s_al_Ghul

Jak nie traktuje? to że robione przez inne studio nie znaczy że się nie liczy.Origins TO JEST prequel do wydarzeń z przed Arkham Asylum.Jest masa wątków które łączą jedno z drugim.

W dodatku twórcy powiedzieli:
"We definitely consider it canon"

ocenił(a) film na 9
Ra_s_al_Ghul

Suicide Squad jest kanoniczny i wielokrotnie był wykorzystywany. Zresztą cała historia z tej animacji jest jak najbardziej kanoniczna (z gier zresztą też). DC jest tak cholernie rozległe, że ciężko teraz określić co jest kanoniczne, a co nie (zresztą wprowadzenie Earth-Two, a potem 52 popieprzyło to jeszcze bardziej)...

jakubek0206

Taak, to zdecydowanie nie jest film dla dzieci od starego dobrego WB. :) Dużo brutalnej przemocy, przekleństw i golizny. To chyba moja pierwsza produkcja z Batmanem w której widzę tak ostre sceny.

Dla mnie dużym zgrzytem było to, że narysowali źrenice Batmana widoczne spod maski. Co z tego, że takie były w grze? W kreskówkach zawsze były to białe trójkąty i do tego jestem przyzwyczajony. No i rzeczywiście - ludzie padają jak muchy a Gacek nic nie robi. Uratował tylko Komisarza Gordona. To druga wada.

Poza tym kreskówka jest świetna. Wspaniały dobór głosów potwierdzający, że Kevin Conroy jest najlepszy i wszyscy inni mogą mu buty czyścić. To samo z Harley - była bardzo autentyczna i miała ten sam świetny głos co w kreskówce "The Batman". Bardzo dobrze, że dali grubą Amandę Waller a nie tą chudą podróbkę z New52.

Sama fabuła była spoko. Bo ostatni raz kiedy naprawdę skupiono się na dużym Sucide Squad to było w Justice League Unlimited gdy Task Force X wykradło Annihilatora z Watchtower. Tam też był Captin Boomerang czy Deadshot, dlatego ich powrót w Assalut of Arkham tak mi się podoba.

Ogólnie tak 7+/10. Trochę inna ale dobra kreskówka o Batmanie.

ocenił(a) film na 8
8azyl1szek

Dokładnie, byłem mile zaskoczony dojrzałością tej produkcji!
Krew, brutalność i całkiem fajna fabuła - IMO, jedna z najlepszych kreskówek Batmana, etc. jakie widziałem.

ocenił(a) film na 6
jakubek0206

Dla mnie jako kolejna animacja o przygodach Batmana wypada średnio. Nie jest źle ale mogło być lepiej. Jako film w uniwersum gier Batman Arkham wypada kiepsko. Przede wszystkim brak klimatu znanego z gier:
-muzyka okropna, zbyt nowoczesna, mało charakterystyczna, za mało mroku i artyzmu.
-miejsca akcji choć podobne do tych znanych z serii mają mniej detali, są strasznie puste (są wyjątki jak cela Jokera),
- niepotrzebne sceny erotyczne (w grach ich nie było to i tu ich też nie powinno być pomimo iż były fajne ;)),
-Prze genialny Batman najlepszy detektyw w całym wszechświecie od razu zauważył, że video z Arkham nie było na żywo rozpoznając wszystkich pracowników azylu, i że dziś nie powinno ich tam być. Serio? Aż tak zajebisty mroczny rycerz jest?
Do plusów na pewno dodać trzeba kreskę, i wygląd postaci( większość nie pasuje do gier ale i tak fajnie wyglądają) w szczególności Joker. Scenariusz ciekawy, głosy postaci genialne, takie jak w grach. Moja ocena to 6/10. Więcej nie dam bo widać, że nawiązania do gier są małe i raczej całość wg mnie nie pasuje do tego uniwersum. Mimo tych wad warty obejrzenia.

ocenił(a) film na 9
matkub91

Jestem świeżo po seansie. Podzielę się także swoimi wrażeniami na temat tej nowej animacji w postaci + i -. Część się oczywiście powtórzy:

+przedstawienie działań Batmana z innej perspektywy tzn. nie widzimy wydarzeń 'oczami' Batmana lecz jest nam pokazywana z perspektywy jego adwersarzy,
+Killer Frost (nawiasem pisząc nigdy jej nie widziałem) bardzo spodobała mi się ta postać, pokazała swój ciekawy i zadziorny charakter (np. spodobała mi się scena gdy pokazała środkowy palec jednostce specjalnej :) Oczywiście reszta bohaterów była także świetna np. Harley czy Deadshot :)
+głosy użyczone postaciom (wg mnie pasują idealnie)
+ogólnie ciekawa historia
+prawdziwa brutalność (bardzo dobrze zrealizowana) np. scena gdy Harley odgryza ucho pokazuje dokładnie jak jest szalona, a także jej scena 'miłosna' (chyba pierwsza tak odważna jej scena w animacji o Batmanie) i wiele innych scen.

-tła są bardzo dobre i nawiązują do gier (np. mapa Azylu Arkham żywcem wzięta z gry) jednak są trochę ubogie w szczegóły,
-muzyka to jakieś nieporozumienie. W ogóle nie buduje klimatu w tej animacji, a nawet go psuje. Wg mnie najsłabszy element w tej animacji,
-oczy Batmana, akurat to im nie wyszło, powinny być jak zwykle białe,
-tak jak już ktoś pisał, Batmana bezczynnie (tzn. gdy był pod przebraniem) patrzył jak np Deadshot zabija strażników.

Ogólnie bardzo podobała mi się ta animacja. Nie najlepsza ale i na pewno nie najgorsza. Główny zarzut jaki mam do tej animacji to muzyka, w ogóle nie pasuje do niczego. Szkoda, że nie zabrał się za nią np. Christopher Drake.

Tyrant

Ano popatrz połowa twoich minusów u mnie jest plusami, a połowa jak nie wszystkie plusy są u mnie minusami. Brutalność żadna niestety, Killer Frost to najgorsza-głupsza postać filmu, historia bez sensu naciągana. Oczy batmana wreszcie białe!, muzyka lipa, tła również ok, zachowanie powściągliwe jak najbardziej Barmanowi pasuje;) Żadnej przyjemności z oglądania mi ten film nie dostarczył, a czas zmarnował, gdybym za niego zapłacił ostro bym się wkurzył.

ocenił(a) film na 9
CyBerGH0ST

Świetna animacja, mnóstwo znakomitych scen, bardzo dobrze dobrany głos Jokera(byłem niemal pewien że Mark Hamill jednak powrócił) :) Polecam 40 minutę 23 sekundę, scena w której Harley wyrzuca różne rzeczy ze skrzyni. Genialne nawiązanie do wszystkim znanego i lubianego filmu ;)

Machine85

O czyli nie tylko ja to zauważyłem hehe.

matkub91

Co do tego ze batman od razu ogarnął to, że nagranie z kamer jest podstawione, w ogóle mnie nie dziwi. Batman od zawsze wszystko analizował, osobiście wysłał pewnie połowę przestępców z Arkham, to też pewnie sprawdził każdego funkcjonariusza, czy aby któryś nie jest z środowiska przestępczego, dlatego znał strażników.
Najbardziej w filmie denerwowało mnie to jak ślepy jest deadshot. No bardziej ślepi od niego są chyba tylko ludzie strzelający do batmana, choć w tym filmie zgarnął pare strzałów, ale mogli sobie pozwolić w końcu nosił zbroję ;)

jakubek0206

Mało Batmana bo to miał być od początku film o Suicide Squad,ale rozumiem że "Batman" w tytule może być mylące.

Nie wiem czy inni zauważyli ale było pare fajnych smaczków,w pewnym momencie jak Harley wyciągała rzeczy z pudła Jokera,wyrzuciła maskę którą miał Joker w filmie Nolana w scenie napadu :).

ocenił(a) film na 10
Adorianu

tak,fajny element :) szkoda że tak mało fajnych animacji jest obecnie

btw dobra dupa ;)

Equos

Harley? no nie wiem,kreskówkowe panny mnie nie kręcą hehe :)

ocenił(a) film na 10
Adorianu

killer frost też niczego sobie

wiadomo rzecz jasna że to żarty ale w filmie byłoby nieźle :D Amanda Seyfried mogłaby zagrać Harley XD

Equos

Albo ta co była w Arrow

http://aggressivecomix.com/wp-content/uploads/2014/05/cassidy-alexa-podria-ser-h arley-quinn-arrow-L-kgJAdc.jpeg

ocenił(a) film na 8
Adorianu

Gdy Frost rzuciła się na pukawkę Freeza zwróciło moją uwagę. Shark stał obok ze swoją posturą Schwarzenegera i podał jej w rączki z zabawną miną. Ciekawa była też pierwsza wymiana zdań Jokera z Harley, coś w stylu "widzę że siniaki już ci poznikały, ale czuję że w środku jesteś cała obolała", dopiero później jest coś wspomniane o tym że Joker ją wyrzucił z jadącego auta ;D. A i jeszcze gdy patolog rozpina worek z Killer Frost i strzela maskę napalonego nekrofila.