Battle Royale

Batoru rowaiaru
2000
6,8 17 tys. ocen
6,8 10 1 16561
6,7 20   krytyków
Battle Royale
powrót do forum filmu Battle Royale

Powiem tak - ten film ma zadatki na bycie arcydziełem, w tyle pozostawiającym nawet Pulp Fiction. Niestety tak sie nie stało. Początek filmu jest rewelacyjny i miałem spore nadzieje że i reszta filmu będzie bez zastrzeżeń. Później jednak tak fajnie już nie było. Jak na mój gust troche za dużo było melodramatyzmu. Myśle że powinien być postawiony większy nacisk na ukazywanie jak klasa przyjaciół zamienia sie w śmiertwlnych wrogów-większy nacisk na psychologie! Pokazanie jakichś zadawnionych urazów, które stają sie pretekstem do nienawiści... Tymczasem co drugi facet zgrywa bohatera i nie myśli o niczym innym jak ratowanie pięknej panienki. Troche to jak dla mnie głupie i naiwne. Poza tym zdecydowanie nie podoba mi sie koniec-bez rewelacji(miało przeżyć tylko jedno!!!). Mimo wszystko polecam ten film gorąco. Sam pomysł na film jest naprawde wyśmienity. Jeśli chodzi o aktorów to na szczególne uznanie zasługują Kawada, Kiryiama i Kitano-ci kolesie tworzą klimat! Podsumowując:trzeba to zobaczyć!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa