PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=149266}

Biała Masajka

Die Weisse Massai
2005
6,7 20 tys. ocen
6,7 10 1 19891
4,5 2 krytyków
Biała Masajka
powrót do forum filmu Biała Masajka

Ten film bardzo brutalnie pokazuje jaka może być rzeczywistość w świecie, którego nie znamy. Całe życie poszukujemy ekscytujących wrażeń, przyciągają nas rzeczy nieznane i inne. W tej inności potrafimy wyobrazić sobie siebie, potrafimy się odnaleźć… albo tylko nam się tak wydaje. Pewne granice są nie do przejścia: tradycja, przyzwyczajenie, emocje, stan ducha. Wydaje nam się, że możemy je pokonać, ale to są tylko pobożne życzenia.

Carola nie wytrzymała. Czy miała szansę? Pewnie nie. Może w innych okolicznościach. Pisząc „innych” mam na myśli, inną rzeczywistość- europejską rzeczywistość, mniejsze granice między ludźmi.
Z drugiej strony potrafię ją zrozumieć- zakochała się i… zawiodła. Na pewno nie tak to sobie wyobrażała.

Ta historia nie ma zakończenia w stylu „they lived happily ever after” i właśnie dlatego ten film jest tak wyjątkowy.

Polecam

ocenił(a) film na 7
Moniiana

Różnice nie do pogodzenia... Polecam

ocenił(a) film na 7
Moniiana

Każdej kobiecie wydaje się, że jest w stanie zmienić mężczyznę. Przykład Caroli pokazuje, jednak że nie zawsze jest to możliwe. Są przeszkody, których nie da się pokonać, nie ważne ile wysiłku włoży się w ich złamanie.

ocenił(a) film na 8
Moniiana

Otóż to ciężko przebić barierę zwłaszcza taka na pograniczu kontynentów. Jednak jest to możliwe, pokazuje to książka o tematyce niemalże identycznej do Białej Masajki pod tytułem Miłość Lwicy- tam zakończenie pokazuje, że jednak mimo barier miłość dużo przetrwa.
Film bardzo mi się podobał- nie wiem jakoś tak Niemieckie kino do mnie przemawia- wiele dobrych filmów zrobili