7,5 212 tys. ocen
7,5 10 1 211917
7,8 87   krytyków
Blade Runner 2049
powrót do forum filmu Blade Runner 2049

Jestem kilkanaście godzin po seansie i mam dylemat z ocena nowego BR. Możemy w tym temacie rozłożyć film na części pierwsze, wypisac zalety i wady.
Na pewno do zalet zaliczam stronę techniczną i dźwiękową. Uwielbiam taki klimat postapokaliptyczny, tutaj twórcy świetnie pokazali te obszary, których nie można było zobaczyć w pierwszym filmie. Ścieżka dźwiękowa nie robiła takiego wrazenia jak Vangelis, ale generalnie dała radę. Mocne basy wgniatały w fotel, chociaż momentami przypominały mi motywy z Man of Steel, ale w końcu w obu filmach brzdękał Zimmer.
Jeśli chodzi o wady to pierwsze co mnie uderzyło to mało replikantów w replikantach. Niestety albo stety oceniam przez pryzmat starego Łowcy, a tam sztuczni ludzie byli ukazani w taki sposób, że wyróżniali się od człowieka. Nie wiem czy chodzi o charakteryzację, grę aktorów czy może podkreślanie tego w scenariuszu. W nowym jakoś nie czułem, że na ekranie widzę andków mimo ogólnie dobrej gry aktorkiej. A jeśli już piszę o grze aktorskiej to kolejną wadą jest postać jednookiej Freysy, jej kwestie wypowiadane wręcz w sposób teatralny cholernie nie pasowały mi do klimatu Blade Runnera.
Czekam w tym temacie na opinie innych filmwebowiczów, a sam muszę jeszcze poczekać z oceną, za mało czasu minęło od seasnu.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
mleqs

Do zalet strona dźwiękowa? Naprawdę? Akurat muzyka i gra aktorska Harrisona Forda to jak dla mnie dwa największe minusy. Zresztą Ryan Gosling też nic ciekawego nie pokazał.

ocenił(a) film na 7
m220pi2rz

No właśnie strona dźwiękowa jak to ładnie nazwałeś to nie tylko motywy muzyczne, ale tez dźwięki urządzeń czy pojazdów. Dla mnie bomba. Harrison to już gość w podeszłym wieku, a mam wrażenie, ze wielu chciałoby żeby prezentował się w roli jak w latach 80.

mleqs

"No właśnie strona dźwiękowa jak to ładnie nazwałeś to nie tylko motywy muzyczne, ale tez dźwięki urządzeń czy pojazdów. "

łaski nie zrobili przy tym budżecie mogli zatrudnić kogo chcieli ;)

mleqs

No cóż mogę tylko podziwiać że tak wysoko oceniasz ścieżkę dźwiękową, dla mnie nie współgrała, wręcz wybijało mnie to z oglądania tego filmu. Dawny Ridley Scott wyrzuciłby z planu tak grającego jak w tym filmie aktora jak Harrison Ford czy taką Sylvia Hoeks teraz dla Ridleya i jemu podobnych reżyserów tylko $ w głowie a nie piecza nad tym aby dzieło było perfekcyjne w każdym calu.
Dla mnie szkoda bo Blade runner bez kolejnej części mógłby zostać KULTOWYM na zawsze a tak teraz będzie jak z Rambo, Obcym czy Terminatorem tylko przepaść w dół.

ocenił(a) film na 7
m220pi2rz

W dzisiejszych czasach ciężko o unikatowe produkcje filmowe. Rownie ciężko utrzymać klimat kultowych produkcji z lat 80 takich jak Terminator, Predator czy Alien. Uważam, że Dennis z Ridleyem odwalili dobra robotę na tle dzisiejszych blockbusterów przesiąkniętych kiczem.