PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=630798}
7,5 197 tys. ocen
7,5 10 1 197144
8,0 98 krytyków
Blade Runner 2049
powrót do forum filmu Blade Runner 2049

... czyli jeden z tych żenujących tematów który pojawia się teraz na forum każdego filmu! :D

Jak sądzicie - jak powinien zostać przetłumaczony tytuł tego filmu? Premiera w październiku, więc jest jeszcze czas by dystrybutor wysłuchał naszych próśb!

Osobiście jestem za "Biegającym z ostrzami 2049"!

ocenił(a) film na 10
Khaosth

Raczej "Biegnący po ostrzu".
Nie potrafię tak do końca wyjaśnić, skąd taki tytul, (ma to coś wspólnego z twórczością takich pisarzy, jak Alan Nourse i William Burroughs). W każdym razie z pierwowzoru literackiego ("Czy androidy śnią o elektrycznych owcach" ) raczej dystrybutorzy nie skorzystają.

ocenił(a) film na 9
adamog1

A na to nie wpadłem! Jak nie znalazłem takiego idiomu, to zacząłem krążyć raczej wokół czegoś wprawiającego ostrze w ruch.

Według ciekawostki z IMDb Nourse napisał książkę "Bladerunner", Burroughs napisał na jej podstawie scenariusz,a Scott wykupił jedynie prawa do tytułu. Ponoć blade runner był tam osobą sprzedającą nielegalnie narzędzia chirurgiczne. Wychodziłby z tego zatem jakiś "Zbywacz ostrzy" ("Ostrza po 2049" :D).

Khaosth

Wychodzi na to że nasz tytuł prlowski najlepszy :P :D

Khaosth

Tak na poważnie to zastanawiam się czy zostawią angielski tytuł czy przetłumaczą na "Łowcę androidów 2049" lub "Łowcę androidów 2"

Khaosth

"Blady Biegacz 2049"

ocenił(a) film na 8
ElTabasco

HaahhhahahahhhhaaajhhhaahhhhhhaahhhahhhhhhhaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhAaaaaaaahahhaha hahahahah MADE MY DAY

ElTabasco

Przypominam że to nie parodia a sequel, więc nauczcie się tłumaczyć a nie chlejcie tyle

ocenił(a) film na 6
Khaosth

Z uwagi na udział Ryana Goslinga sugeruje "Elektroniczny Notatnik" :P

ocenił(a) film na 9
Vigilante_oXo

Idąc tropem Gosslinga:
"Electric guys: sztuczni goście" :)

Khaosth

Łowca androidów 2049 i już git będzie, po co wydziwiać albo zapominać języka w mordzie jak przy interstelarze, goldzie, elementarym, itd :/

ocenił(a) film na 9
GalaQXus

otwierający napis mówi wprost, że "polujący na replikantów wciąż nazywani są ŁOWCAMI ANDROIDÓW".
Dlaczego nie uszanował tego tłumaczenia dystrybutor?
Pewnie był po prostu leniwy.

ocenił(a) film na 10
AutorAutor

W odczuciu mym postąpił słusznie.

ocenił(a) film na 9
Khaosth

Zdecydowanie "ŁOWCA ANDROIDÓW 2049".
To jest wybór tak oczywisty, bo już utrwalony, jak:
"SZKLANA PUŁAPKA"
"TERMINATOR 2: OSTATECZNA ROZGRYWKA"
"OBCY: 8 PASAŻER NOSTROMO"
"WIRUJĄCY SEKS"
czy
"NAGI INSTYNKT"

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
GalaQXus

Serio, te inwektywy naprawdę były zbędne.
<zgłoszone>

ocenił(a) film na 9
Khaosth

Dzięki za wsparcie. To pewnie wyborca pisu, nie ma argumentów, więc przechodzi do argumentów siły, przemocy słownej.

ocenił(a) film na 9
AutorAutor

Też nie cierpię PiSu, ale polityki w to nie mieszajmy. Tym bardziej że znam kilku ich wyborców i to bardzo kulturalnych - nie ich wina że uwierzyli w wyborcze kłamstwa.

ocenił(a) film na 9
Khaosth

Pełna zgoda.

ocenił(a) film na 10
GalaQXus

replikanty nie androidy. Android jest blaszany albo w komórce

Smok_Eustachy

hmm racja, ale to wina dystrybutora że w napisach i lektorze nazywano ich androidami :o To powinno się nazwać te filmy "Łowca replikantów" Ale w takim razie czemu się stpsuje słowo BLADE?! :/

Smok_Eustachy

Poprawka mózgu, to ja miałem rację! https://pl.wikipedia.org/wiki/Android_(robot)

ocenił(a) film na 10
GalaQXus

Wikipedią się kieruj daleko zajdziesz

ocenił(a) film na 9
GalaQXus

Wyzywa ten, komu brakuje słów.

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Łowca androidów 2: Blade runner 2049

mistrz_sheldon

Masło maślane

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Taka historia... "Lekko" spóźniłem się na film do kina i przy wejściu nawiązała się rozmowa z chłopakiem kasującym bilet:

ja: Czy łowca androidów już się zaczął? Czy jeszcze są reklamy?
on: Co się zaczęło?
ja: Łowca Androidów 2.
on: Nie gramy aktualnie takiego filmu...
ja: yyy jak to nie gracie???
on: no nie gramy... teraz jest Blade Runner 2049

:D

mbpl

gratuluję wiedzy kasjerowi ;) pewnie wolontariusz :)

ocenił(a) film na 8
karaluch_git

Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że przez mój pośpiech i szok po usłyszeniu tej dramatycznej wiadomości ;) nie mam pojęcia, czy on sobie robił jaja, czy rzeczywiście miał taką zabójczą wiedzę o kinematografii :D twarz była pokerowa, a nie miałem już czasu z nim dłużej rozmawiać... ale jeśli to był taki żarcik, to przyznaje, że mu wyszedł całkiem nieźle ;)

mbpl

obawiam się, że to nie był udany żarcik. Jeśli chłopak kompletnie nie interesuje się kinem a jedynie pracuje w budynku kina skąd miałby mieć taką wiedzę. No trochę to przykre ale widocznie nie wszędzie wiedza czy zainteresowania są niezbędne w pracy... wystarczy umiejętność przedzierania biletu :(