7,5 212 tys. ocen
7,5 10 1 211917
7,8 87   krytyków
Blade Runner 2049
powrót do forum filmu Blade Runner 2049

Ten film to wizualna perełka. Technicznie stoi na najwyższym poziomie, czego można się było spodziewac po tym reżyserze. W połączeniu z genialną muzyką tworzy świetny klimat, widac, że bardzo skupiono się na tym, by uniknąć typowej dla dzisiejszych blocbusterow na%*$`]<©¡~ki. Tym co kuleje jest niestety mało wciągajacy scenariusz. Nie ukrywam, że gdy obejrzalem pierwszy raz jedynke, to troche mnie znudziła, lecz z każdym kolejnym seansem mòj podziw dla tej produkcji wzrasta. Być może będzie tak ròwnież z "2049", bo przez jakąś połowe bardzo długiego seansu wierciłem się w fotelu pròbując na siłę wkręcić swòj mòzg w wir wydarzeń. Nie znajdziemy oczywiście w "2049" tak legendarnych scen, jak te w wykonaniu Rutgera Hauera, choć kilka wbija w fotel, jak np. K stojący na moście wraz z wielkim hologramem Joi. Szkoda także, że postać mająca największy potencjał, a więc Niander Wallace z doskonałą rolą Jareda Leto zajmuje tak mało czasu ekranowego. Generalnie jestem na tak, jest to naprawdę solidny sequel w pełni oddający hołd oryginałowi i podobnie jak w jedynce ten film "robi" doskonały podkład muzyczny. Szkoda tylko, że chwalony zewsząd reżyser jest świetnym rzemieślnikiem, lecz nigdy nie był wizjonerem na miare Kubricka, czy Ridleya Scotta (podobnie Ch. Nolan).

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa