Zakładam nowy temat ,w którym będziemy się mogli trochę zabawić :) Odpowiadamy na
pytanie poprzednika i zadajemy własne :)
Ja zacznę:
Jak nazywa się przyrząd do rysowania znaków na Nocnych Łowcach?
Simone.
Co zobaczył Jace na czarnym statku stojąc u boku Valentine, kiedy ten zdradzał mu swoje plany?
yyym, wydaje mi się, Azazela przywołał nie Simon tylko Magnus xD Simon przywołał Razjela.
Demony czekające na granicy wymiarów na jego wezwanie.
Do czego nawiązywała gwiazda na pierścieniu rodowym Morgensternów?
Do spadajacej gwiazdy porannej? A dalej do Lucyfera? Chyba chodzilo o ten wers z Biblii, Ksiega Izajasza. Cos o spadajacym Lucyferze z niebios. Jest tam chyba nazwany synem jutrzenki czy jakos tak;);) Musialabym poszukac, nie pamietam dokladnie.
Do kogo nalezalo auto, ktorym Simon przyjechal do Instytutu po Nocnych Lowcow w CoB??
Tak, rzeczywiście to był Magnus, nie Simon! Źle przeczyłam, przepraszam:)
Furgonetka należała do Erica.
Dlaczego wszystkie dzieci Lilith rodziły się martwe?
(Btw. może kogoś zainteresuje mój nowy FF na podstawie Darów Anioła. Jeśli tak zapraszam oczami-charlie. mylog. pl ;))
Masz na mysli te dzieci, ktore sama rodzila?
Jesli tak, to byly martwe, bo Lilith zostala ukarana przez Boga za nieposluszenstwo wobec niego i Adama (zostala jako 1. stworzona na jego zone). Bog wygnal ja z raju i zeslal na nia nieplodnosc, tzn. nie byla zdolna do urodzenia zywego dziecka (przypomina mi troche klatwe rzucona na Daenerys Targaryen, ale to inna bajka ;) ).
A jesli chodzi ci o te martwe niemowleta: Lilith wstrzykiwala/podawala im krew Nocnych Lowcow i swoja wlasna. Jednak cos nie wypalilo, dzieci rodzily sie dziwne i umieraly.
Jaka przepowiednie ma dla Jace´a Madame Dorothea?
Że zakocha się w niewłaściwej osobie:)
Zastanawia mnie jedna rzecz i nie mogę przypomnieć sobie sobie, czy zostało to wyjaśnione. Sebastian miał plecy pokryte bliznami po tym jak w dzieciństwie masakrował go Valentine. Jace nie miał aż takich strasznych ran. Czy wiadomo dlaczego nad Sebastianem tak się znęcał?
ale czy w którymś momencie Clary nie zdała sobie czasem sprawy, że blizny na plecach Sebastiana są po tym jak w łóżku podrapała Jace'a? A jej braciszek po prostu chciał ją wziąć na współczucie? xD
Chwila, po kolei:) Ona chyba zauwazyla te blizny od bicza, jak robila Sebastianowi rune- rankiem w Pradze, prawda? Wiec bylo to przed tym, jak podrapala Jace´a- to stalo sie przeciez w klubie w Pradze.
Dlaczego sie nad nim znecal? Coz, wydaje mi sie, ze Sebastian nie byl milym i kochanym dzieckiem jak Jace i Valentine szybko to zauwazyl. Tak to jest jak sie miesza krew demona wlasnemu synowi. Moze probowal go ujarzmic? Albo ukrac? Sebastian to pewnie typ "bij i zabij a i tak zrobie jak chce".
Watpie, zeby Valentine musial karac Jace´a w taki sposob, bo ten sie przeciez ojcu nie przeciwstawial. A Sebastian to niezle ziolko.
Ale w serii nie jest to chyba wyjasnione. Sebastian mowi tylko, ze ma te blizny, zeby mu przypominaly niebezpieczenstwo posluszenstwa.
Nie zadalas pytania;)
Dzięki za wyjaśnienie ;) Nurtowało mnie to i zgadzam się z Tobą. Sebastian to niezłe ziółko, choć bardzo go lubie;D
A więc... Gdzie znajdowała się Brama w Idrisie? :)
Na czesc jego kota, Prezesa Miau ;) Tak?
Gdzie byl Jace, kiedy Valentine zabil Cichych Braci?
,,Lightwoodowie nie uznawali cielesnych, co stanowiło odmianę po metodach wychowawczych valentine'a, który wymyślał najróżniejsze bolesne sposoby, żeby wymusić posłuszeństwo. skóra Nocnego Łowcy szybko się goiła, nawet z najgorszych ran. W dniach i tygodniach od śmierci ojca Jace pamiętał, jak szukał bliz na ciele, śladów, które stanowiły by pamiątkę wiążącą go fizycznie ze zmarłym rodzicem.''(fragment z 2 cz. darów anioła str.24 i 25 wydanie I)
Tak więc to nie znaczy że jak nie miał śladów to nie był bity. Możliwe że dodatkowa krew anioła płynąca w jego żyłach to sprawiła, albo poprostu valentine dał mu coś na szybkie gojenie. W końcu czy nie wydało by się dziwne że ich stary przyjaciel Wayland okaleczał aż tak bardzo syna?
Prezes Miau <3 najlepsze imie dla kota ;D
Robert miał romans z Annamarie Highsmith. Zginęła w trakcie ataku Valentine na Alicante.
Jak brzmiało motto Żelaznych Sióstr?
"Próbą zlota jest ogień"
Co było napisane na posągu strzegącym wejścia do cichego miasta? Albo lepiej, co Jace powiedział Clary, że jest tam napisane xD
Hm... nie pamiętam jak dokładnie to leciało, ale rozwaliło mnie totalnie ;D Coś w stylu: "Nocni Łowcy, w czerni wyglądacie lepiej niż wdowy waszych wrogów od 1234 roku".
A na posągu było napisane "Zejście do piekła jest łatwe"?
Jace powiedział Clary, że Nocny Łowca musi walczyć wszystkim co ma pod ręką. Czym Clary zaatakowała demona na dachu wieżowca w Mieście Upadłych Aniołów?
Naszyjnikiem z pierscieniem Morgensternow.
Co ukradl Jace po imprezie u Magnusa w CoB?
demoniczny motocykl wampirów? ale to chyba po akcji w hotelu Dumort
od kogo i w jakim celu pożyczył Jace podobny motor? (zwrócił go?)
Zgaduje: od Raphaela Santiago i nie, nie oddal go?
Dlaczego Jace bal sie dotknac Clary na koncu CoLS?
tak, od Raphaela, ale podejrzewam, że go oddał bo z treści nie wynika jak wrócił ze statku po pierwszej wizycie :)
nie umiem jeszcze odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo czekam na dostawę części IV i V ;)
rzeczywiście trzecia część na razie dla mnie jest najlepsza :D. czytałam na jednym oddechu
Bo kiedy przebiła go wspaniałym Jace wchłonął jego moc co objawiało się tym że jego skóra płonęła i bał się tego że mógłby spalić Clary ;)
Kim był Ragnor Fell i co miał wspólnego z matką Clary?
Ragnor Fell był czarownikiem, który doradził mamie Clary jak ukryć Białą Księgę, w której były m.in. przepis na wywar, który wypiła i na antidotum.
na którym piętrze mieszkała Clary z mamą w chwili kiedy ją poznajemy i w chwili kiedy ją poznał Luke? (nie przez złośliwość to pytanie,cos mi nie pasi dlatego pytam)
przepraszam, pomyłka to było w kuchni, na początku "Miasta popiołów" , po obejrzeniu filmu "Drakula"
Połknęła specjalny specyfik, który sprawił, że zapadła w śpiączkę. Nie chciała by Valentine wyciągnął z niej informacje.
Ile Magnus miał partnerów/partnerek?
Nie prawda, Valentine już dawno nie żył. Wypił krew Jacea, po tym jak ugryzł go Simon.
Nie pamiętam czy była podana konkretna liczba, ale pamiętam jak mówił, że Alecowi, że żyje od setek lat. Był z kobietami, meżczyznami - fearies, czarownikami, wampirami, a nawet dwoma... jak to ujął? Dżinami?
Może podniesiemy trochę poprzeczkę? Proponuje dodać charakterystyczne cytaty, zabawa polega na tym, aby powiedzieć kto, do kogo i w jakiej sytuacji go użył.
Zacznę od czegoś prostego, co powaliło mnie na nogi i wryło mi się w pamięć;D
"Kocham cię i będę kochał, aż do śmierci, a jeśli potem jest jakieś życie, wtedy też będę cię kochał." (Miasto Szkła)
"Czy to znaczy, że za każdym razem, kiedy wspomnę o kimś, kogo znałem, będziesz
mnie pytał, czy miałem z nim romans?" (Miasto Upadłych Aniołów)
Wiem że to pytanie ni na temat, ale jestem dopiero na początku 3 tomu i nie wytrzymam :) To jednak Jace naprawdę jest bratem Clary ?? Bo myślałam że jednak okaże się że Valentine ściemnia... Proszę o odpowiedź :)
Na szczęście nie jest;) więcej dowiesz się na końcu 3 tomu.
Pytanie zadał zadał Magnus do zazdrosnego Aleca, w trakcie jednej z rozmów na temat przeszłości Bane'a.
"Nikogo nie przerobisz na dobrego, pieprząc się z nim. To naprawdę bezduszne. - Jego ładne usta wykrzywił się w zimnym uśmiechu. - Wiesz, że on nic z tego nie pamięta? Przynajmniej zrobił ci dobrze? Bo ja bym zrobił" (Miasto zagubionych dusz)
Jonathan do Clary? Nie jestem pewna.
- Valentine wezwał anioła w swojej piwnicy. Nie rozumiem, dlaczego tobie potrzeba aż tyle przestrzeni...
- Ponieważ Valentine jest po prostu BARDZIEJ SUPER niż ja.
Magnus do Isabele
"Nie weź mnie przez pomyłkę za gościa - powiedziała..., chudą ręką robiąc
niedbały gest. - Przysłała mnie tutaj moja pani, żebym cię odnalazła, a nie żebym
uczestniczyła w zabawie."
To było trudne ;) słowa wypowiedziała Kaelie do Clary, tuż przed przyjęciem Joeyclyn i Luke'a.
"Nigdy bym cie nie skrzywdził - zapewnił, odgarniając jej włosy czubkiem noża i przyciskając go do jej szyi. - Wiesz o tym, prawda?"
(Miasto upadłych aniołów)
Miłego czytania :)
Wiem, przepraszam :)
Jace do Clary gdy był pod wpływem znaku Lilith
"- Wyglądasz parszywie - stwierdził.
- Dziwna pora na rozpoczynanie konkursu zniewag, ale jeśli nalegasz, może też wymyślę coś dobrego.
- Mówię serio. Nie wyglądasz dobrze.
- I słyszę to od faceta o seksapilu pingwina." (Miasto upadłych aniołów)
Mam nadzieję, że łatwiejsze :) Pozdrawiam :)