Jak wiadomo większość bohaterów serii mieszka na jednym osiedlu, spora część z nich w jednym z bloków. Blok z kolei w którym mieszka małżeństwo Nyczów zamieszkuje też bohaterka III części cyklu - Ewa, była kochanka Janusza. W tym samym bloku mieszka też Magda z VI części obiekt westchnień młodego Lubaszenki. Czyżby Kieślowski chciał umiejscowić wszystkich zdradzających w jednym miejscu ? Swoją drogą to jedna z lepszych części serii...
też to zauważyłem. w sumie doszedłem do wniosku, że wszyscy mieszkają w tym samym bloku. Profesorka z VIII części wspominala też o sąsiedztwie z innymi bohaterami.
tzn że wielu bohaterów może być powiązanych z tym miejscem, nie sprecyzowałem :)
oni są umiejscowieni w jednym miejscu, sam Kieslowski kiedyś o tym wspomniał, zresztą bohaterowie się przewijają przez różne części, choćby Krystyna Janda i Olgierd Łukasiewicz w części V (ich sytuacja jest też wspomniana przez studentkę w Dekalogu VIII), czy bohater I Dekalogu, którego można zauważyć w II. nawet wizualnie można się zorientować, że jest to jedno osiedle :-)
Ludzkie losy łączą się ze sobą, a my jesteśmy naprawdę tacy sami - stąd wszyscy w jednym miejscu, na jednym blokowisku.