PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81060
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

Zaskakujaco dobre

użytkownik usunięty

Porzadny, solidny kawalek kina. Praktycznie nie mam sie do czego przyczepic. Dalbym 8,5 ale, ze nie ma mozliwosci, wiec daje z czystym sumieniem 8. Polecam!

BTW: przypuszczam, ze niska ocena filmu to efekt zawiedzonych nastolatek i nastolatkow. To nie jest glupawy film familijno-mlodzierzowy o wampirach, ale dosc powazny dramat o upadku i odrodzeniu.

ocenił(a) film na 9

zgadzam sie z oboma punktami :)

użytkownik usunięty

Jak rany... "mlodzierzowy"... Zlota czcionka mi sie nalezy.

ocenił(a) film na 9

hahaha widzisz, nawet nie zauwazylam...wyrazniej patrzylam na wartosc merytoryczna Twojego postu :D

ocenił(a) film na 8

hehe, a zatem: 'Złota czcionka' przyznana.... miło, że nie tylko mnie się spodobał ten film; szkoda, że minął się z oczekiwaniami dwóch grup kinomanów: tych lubiących koturnową klasykę, dla których każda nieortodoksyjna interpretacja lektury będzie obrazoburcza, jak i tych najliczniej tu reprezentowanych 'okołogimnazjalistów', dla których fragmentaryczna fabuła i brak łopatologicznych motywów psychologicznych dyskwalifikują obraz..... a może ta niska ocena to taka zasłona dymna.... każdy dojrzał tkwiące w nim potencjalne zło i, deprecjonując film, chce zepchnąć to odkrycie w niebyt ;)

ocenił(a) film na 9
jagush

Wiesz, z drugiej strony jest cos takiego, co nazywa sie 'efekt snieznej kuli' ...byc moze wielu osobom tne film sie podobal, ale widzac jakies 2-3 opinie postanowili zmienic 'swoje zdanie' :p ...dla mnie 6,6 dla tego filmu to zdecydowanie za malo...teraz czekam tylko na dobra ikranizacje jednej z moich ulubionych ksiazek "Zbrodni i kary" (oprocz tego Dumaly)...bo "Bracia Karamazow" juz byli swietni

ocenił(a) film na 8
Gatiniusha

Bracia Karamazow.... ech.... ale współczesne Hollywood może zabić Dostojewskiego - to chyba Angole musieliby się wziąć za produkcję...

ocenił(a) film na 9
jagush

tzn wiesz, ja jestem troszke uprzedzona w ogole do tykania europejskiej literatury lub historii przez Amerykanow...poniewaz zawsze robia wszystko zbyt patetycznie i nie 'po europejsku'...czesto zgodnosc realiow i tresci z tym, co jest pokazywane w takich filmach zupelnie odbiega od realnej. Jesli mialabym komus powierzac ekranizacje Dostojewskiego to tak, raczej Anglicy, Rosjanie,moze Francuzi...i zastanawiam sie jak do tego tematu podszedlby np. Fatih Akin, jeden z moich 2 ulubionych rezyserow....

Ja się z Tobą zgadzam w 100%. Od jakiegoś czasu planowałam obejrzeć ten film, ale czytając niektóre komentarze wątpiłam czy jest dobry. Ale w końcu nuda wzięła górę i nie mając nic lepszego do roboty włączyłam sobie "Doriana Gray'a i... Strasznie mi się spodobał ;)