Porzadny, solidny kawalek kina. Praktycznie nie mam sie do czego przyczepic. Dalbym 8,5 ale, ze nie ma mozliwosci, wiec daje z czystym sumieniem 8. Polecam!
BTW: przypuszczam, ze niska ocena filmu to efekt zawiedzonych nastolatek i nastolatkow. To nie jest glupawy film familijno-mlodzierzowy o wampirach, ale dosc powazny dramat o upadku i odrodzeniu.
hahaha widzisz, nawet nie zauwazylam...wyrazniej patrzylam na wartosc merytoryczna Twojego postu :D
hehe, a zatem: 'Złota czcionka' przyznana.... miło, że nie tylko mnie się spodobał ten film; szkoda, że minął się z oczekiwaniami dwóch grup kinomanów: tych lubiących koturnową klasykę, dla których każda nieortodoksyjna interpretacja lektury będzie obrazoburcza, jak i tych najliczniej tu reprezentowanych 'okołogimnazjalistów', dla których fragmentaryczna fabuła i brak łopatologicznych motywów psychologicznych dyskwalifikują obraz..... a może ta niska ocena to taka zasłona dymna.... każdy dojrzał tkwiące w nim potencjalne zło i, deprecjonując film, chce zepchnąć to odkrycie w niebyt ;)
Wiesz, z drugiej strony jest cos takiego, co nazywa sie 'efekt snieznej kuli' ...byc moze wielu osobom tne film sie podobal, ale widzac jakies 2-3 opinie postanowili zmienic 'swoje zdanie' :p ...dla mnie 6,6 dla tego filmu to zdecydowanie za malo...teraz czekam tylko na dobra ikranizacje jednej z moich ulubionych ksiazek "Zbrodni i kary" (oprocz tego Dumaly)...bo "Bracia Karamazow" juz byli swietni
Bracia Karamazow.... ech.... ale współczesne Hollywood może zabić Dostojewskiego - to chyba Angole musieliby się wziąć za produkcję...
tzn wiesz, ja jestem troszke uprzedzona w ogole do tykania europejskiej literatury lub historii przez Amerykanow...poniewaz zawsze robia wszystko zbyt patetycznie i nie 'po europejsku'...czesto zgodnosc realiow i tresci z tym, co jest pokazywane w takich filmach zupelnie odbiega od realnej. Jesli mialabym komus powierzac ekranizacje Dostojewskiego to tak, raczej Anglicy, Rosjanie,moze Francuzi...i zastanawiam sie jak do tego tematu podszedlby np. Fatih Akin, jeden z moich 2 ulubionych rezyserow....