PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483446}
6,5 81 tys. ocen
6,5 10 1 81060
5,8 12 krytyków
Dorian Gray
powrót do forum filmu Dorian Gray

dali radę!nie jest źle

użytkownik usunięty

Nie spodziewałem się ,że twórcy"Doriana"stanął na wysokości zadania.Miłe zaskoczenie.Niełatwo jest oddać pokręcone myśli O.Wilde'a w obrazie filmowym.Wydaje się ,że scenarzysta nie zagłębiał się zbytnio w jaźń pisarz,a oddał w scenopisie jedynie to ,co najistotniejsze.I bardzo dobrze!Bo kto zrozumie umysł egocentryczno-narcystycznego pedarasty?
W filmie wyszło nieźle.Firth nie gra tu roli "demonicznego kusiciela",a jedynie ekscentrycznego faceta, który lubi korzystać z uroków życia.Barnes zaś w roli tytułowej to niewinne "chłopię",który jest podatny na wpływ starszego i doświadczonego kompana.Obaj wypadli dobrze.Nie mam zastrzeżeń.Film w klimatach "wiktoriańskich"dla miłośników tamtej epoki.

użytkownik usunięty

Dopiszę dla tych zdegustowanych,co wyrażają swoje ubolewanie nad płytkością filmu;jak do jasnej ciasnej można porównywać słowo PISANE (czyt.drukowanymi literami)z obrazem i dźwiękiem-bo to się tak chyba nazywa inaczej FILM.Jak w filmie można oddawać pisarską narrację na temat np.koloru spinek do mankietu?Albo opisywać "delikatność pieszczot w porywach miłosnego uniesienia"?!To są jakieś brednie!Film rządzi się swoimi prawami i wg.takich sie go opiniuje.Ja kupiłem film a nie ksiązkę i bardzo żałuję,że jestem takim prostakiem,który nie czytał Wilde'a odkąd dorosłem.

niestety nie dane mi było zapoznać się z oryginałem Wilde'a [wszystko przede mną - pozycja na reading list z literatury angielskiej XVIII-XX w. :] ale oceniając sam film, daję mu 8/10, chociaż zakończenie trochę zbyt bajkowe.
podpisano,
miłośniczka epoki wiktoriańskiej ;]

Ja chociaz tez musze przyznac, ze nie czytalam ksiazki, to duzo o niej slyszalam i o fabule. Wiem, ze wiele ludzi jest rozczarowanych tym, ze Dorian mial ciemne wlosy, a nie byl tym pieknym i delikatnym blondynem. Mi sie jednak ta interpretacja bardzo spodobala i o wiele bardziej wole Doriana ciemnowlosego. Film jak dla mnie bardzo dobry, chociaz nieco specyficzny, dalam 7/10 :)