7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 153405
7,5 61   krytyków
Dracula
powrót do forum filmu Dracula

użytkownik usunięty

Można horrorów nie lubić, ale "Draculę" Coppoli obejrzeć trzeba.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10

Dobry jest nie ? wywołuje ciarki na plecach, filmek z zarąbistym klimatem ! uwielbiam ten film !!!

użytkownik usunięty
UPADLY_WIDZ

Ktoś może się przyczepić, że jest mało straszny jak na horror, ale pod względem artystycznym jest rewelacyjny.

ocenił(a) film na 10

Ja to nazywam klimatem :) Nie wiem czy widziałaś, a jak nie to obejrzyj sobie "Pani Zemsta" , lub " Żródło"(Fountain), są to pięknie zrobione filmy, co ciekawe w "Żródło" , nie użyto efektów komputerowych.

Dracula może się wydawać nudnym horrorem, ale fenomenalna gra jednych z najlepszych aktorów świata, czyni ten film jak dla mnie arcydziełem :)

użytkownik usunięty
UPADLY_WIDZ

Nie widziałam jeszcze tych dwóch filmów, ale może za jakiś czas nadrobię zaległości:)

Smutne jest to, że jedno z największych arcydzieł światowej kinematografii jest daleko poza TOP100:(

ocenił(a) film na 10

Dla wielu arcydzieł brakło miejsca w TOP100, ale to jest nieistotne, ważne że są ludzie którzy doceniają dane dzieło !

użytkownik usunięty
UPADLY_WIDZ

I nie jesteśmy sami:)

Ja nielubię horrorów. I muszę przyznać że ten film jest straszny. ! (ale nie zmoczyłem się w majtki jak na Lśnieniu w wieku 8 lat ;>)

ocenił(a) film na 9
UPADLY_WIDZ

Właśnie w tym filmie uwiódł mnie niesamowity klimat. Do tego dochodzi genialna muzyka.
A Źródło to mój ulubiony film :)

Macie całkowitą rację to arcydzieło, niestety niedocenione na Filmwebie. Ode mnie 10/10.

ocenił(a) film na 7

Widzę, że nikt z komentujących nie miał do czynienia z książką Stoker'a, która swoją drogą nie pomija wielu genialnych wątków w zamku hrabiego jak i w Londynie.

Do swoich roli genialnie pasują Hopkins i Waits, chociaż Oldman słabo mi się widzi jako Drakula ;/