PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208128
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

poziom

ocenił(a) film na 8

Świetny film rewelacyjnego reżysera. Smarzowski od pierwszego swojego filmu pokazał nowy poziom w polskim kinie i konsekwentnie się na nim utrzymuje. Polecam.

ocenił(a) film na 8
noemisis

jak dla mnie to jest powrót do lat 90-tych i poziomu z tamtego okresu, choć język nie za bardzo mnie zachwycił, to historia opowiedziana w filmie jest naprawdę bardzo ciekawa...co mnie nie zachwyciło - scena, gdy jest opiernicz za zepsuty radiowóz - jak ktoś ją kojarzy, to przesyłam to: http://www.youtube.com/watch?v=8OgkDCAYY2k - niepotrzebne to było na mój gust...

ocenił(a) film na 8
noemisis

Zgadza się. Dawno nie widziałem tak dobrego polskiego filmu, choć odniosłem wrażenie, że wizerunek policjanta jest tu nieco przesadzony. Może to taka zamierzona hiperbola, ale nie wydaje mi się, aby w drogówce zasiadały same tłuki, z wypalonym przez wódę łbem, które non-stop jeżdżą do burdeli i gdzie każdy ma problemy rodzinne. To mnie trochę odrzuciło od tego filmu. A może się mylę, może tak właśnie wygląda drogówka. Nie wiem.
A poza tym: bardzo fajny scenariusz (widać, że Smarzowski polubił "Infiltrację" Scorsese), świetna gra aktorska - Topa mnie zbardzo pozytywnie zaskoczył, z takich wioskowych głupków od razu na twardego glinę. Jakubik to już w ogóle - przebił samego siebie.
Fajnie to jest wszystko poprowadzone, niezłe teksty, można się nawet pośmiać, ale ogólnie "Drogówka" jest bardzo ciężkostrawna, no a ostatnie sceny z ta ambientową muzą w tle po prostu wgniatają.
8/10