PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190290}

Drużyna A

The A-Team
2010
6,9 97 tys. ocen
6,9 10 1 96907
6,0 25 krytyków
Drużyna A
powrót do forum filmu Drużyna A

Sugerując się dobrymi ocenami na filmwebie oraz opinią znajomych postanowiłem ten film obejrzeć zwłaszcza, że byłem do niego (po opiniach) bardzo przychylnie nastawiony. Niestety na dobrych zapowiedziach się skończyło. Co prawda fabuła była nawet ciekawa, bardzo dobre zdjęcia no i dość dobra muzyka. Więc w czym problem? a no niestety po raz kolejny miałem wrażenie, że twórcy filmu robią ze mnie idiotę. Być może za wielką wodą te "małe" niedorzeczności przeszły bez echa, natomiast mój rozum jakoś nie był stanie ich zaakceptować. Pragnę również oświadczyć, że nie jestem fizykiem i jeśli któryś z forumowiczów posiadający większa ode mnie wiedzę z zakresu fizyki rozwieje moje wątpliwości to będę mu bardzo wdzięczny. (Spojler)

1) Akcja z magnesem kiedy to jeden z członków drużyny A chowa się w kanałach, a następnie wyskakuje i przyczepia się do podwozia pędzącej ciężarówki Przecież ta ciężarówka jechała z ogromną prędkością! Ręce w wyniku szarpnięcia powinny doznać kontuzji, zostać wyrwane ze stawów.

2) Akcja z poduszkami powietrznymi z samochodów. Jakoś nie wierzę,że kilkanaście poduszek powietrznych (było ich tam może z 18) jest w stanie unieść na powierzchnię ważącą kilka ton ładunek z pieniędzmi i matrycami (zakład oczywiście, że była to bardzo gruba stal, ponieważ wewnątrz był bardzo cenny ładunek)

3) Pierwsza akcja z helikopterem - jeśli jest na forum pilot lub ktoś kto ma o tym szersze pojęcie to niech się wypowie czy helikopter szpitala może lecieć do góry nogami i robić takie niesamowite akrobacje bo jakoś nie chcę się w to wierzyć.

4) Najlepszą sceną, która mnie dobiła to scena z czołgiem. Jak ważący kilkanaście ton czołg spadający z 6 tyś km. wprost do jeziora może wyjść z tego bez szwanku?!! Do tego jeszcze wyjeżdża sobie jak gdyby nigdy nic z środka jeziora, a będącej w środku drużynie A nawet nic się nie stało!!!! to trzeba dopiero kpić z widza!!!

5) Scena gdy Hanibal porywa Murrisa i zrzuca go z budynku. Następnie podlatuje Buźka i łapie go helikopterom. Niestety nie mogłem już wytrzymać ze śmiechu.

6) w tym punkcie chcę zawrzeć kilka mniejszych niejasności. Scena gdy Hanibal schodzi po linie z budynku a z góry do niego strzela do niego mężczyzna. Nie wierzę jak można nie trafić,przecież strzelec miał go na linii prostej, a Hanibal schodził w dół. Czy można samochodem przebić betonową ścianę? (scena z oglądaniem filmu 3D), kto jechał dwoma samochodami, które wyjechały w dokach z kontenerów, które zostały użyte do eksplozji? bezzałogowe? Gdy drużyna kradnie samolot transportowy z lotniska,natychmiast Armia wysyła za nimi dwa super nowoczesne bezzałogowe samoloty by go zestrzeliły. Takie decyzje wydaje chyba najwyższe dowództwo i samoloty te nie służą do takich pierdół jak ganianie czwórki zbiegów.

7) Murdock z karabinu umieszczonego na czołgu rozwala lecący bardzo szybko bezzałogowy samolot, ten wybucha prawie przed nim, ale jakimś cudem tysiące kawałków na które się rozpadł oraz eksplozja nawet nic nie zrobiły Murdockowi.

Zdenerwowało mnie też rozwalenie na początku ciężarówki drużyny A, a przecież to była jedna z ikon oryginalnej serii. Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to dopisze więcej.

ocenił(a) film na 8
genin

Prawda jest taka że od filmu akcji oczekuje własnie... akcji w jakimkolwiek wydaniu. gdybyśmy mieli się zastanawiać nad fizyką w każdym filmie to 3/4 z nich musielibyśmy wyrzucić do kosza. oczekuje że film przykuje moją uwagę, gdyby nawet zrzucili z tego samolotu lokomotywe parową z czterema wagonami, i było by to zrobione tak ze cieszy oko to pewnie przewijałbym ten motyw cały czas. Gdyby go zrobili zgodnie z rzeczywistością, połowy scen by nie było a druga połowe zastąpiliby nudnymi dialogami.
A co do cieżarówki, mnie sie ten mały smaczek bardzo podobał :)

ocenił(a) film na 8
core0309

Nie polecam geninowi oglądania nowego serialu "Alcatraz", mógłby zniszczyć jego delikatny intelekt w liczbie absurdów!

ocenił(a) film na 7
genin

a to ty oglądałeś drużyne A czy pogromcy mitów ?? z tego co wiem to jest to film z gatunku "akcja,komedia a nie dokument

ocenił(a) film na 3
SzYnA_GNT

założyciel tematu ma jak najbardziej rację,my widzowie nie oczekujemy by wszystko w filmach było w 100 procentach realne,ale panowie bez przesady aż ,tak przeginać?Porównajcie słynny szlagier Die Hard, pierwsze trzy części,bardzo udane,no a czwarta,większość z was na nią psioczyła,dlaczego? A no twórcy trochę tam przegieli...

SzYnA_GNT

ok rozumiem, że film akcji, dużo jestem w stanie w tym gatunku przetrawić. Niestety nie lubię jak ktoś ze mnie robi idiotę bo pewnie już niedługo na ekranie kin zobaczymy upadek człowieka z 10 piętra, któremu nic się nie stało, 4 śmiertelne ciosy nożem po których nadal nasz bohater żyje albo wypadek z udziałem tira i mercedesa po którym mercedes wychodzi bez szwanku i pewnie większość też powie, że się czepiam bo to film akcji. Nie jesteśmy idiotami i pewne normy muszą być zachowane bo inaczej filmy będę ogłupiać na masową skalę! Pomyśl co będzie gdy film zobaczy jakieś dziecko albo tępy Amerykanin i będzie chciał powtórzy taki wyczyn bo uzna, że jest zgodny z prawami fizyki? albo spowoduje wypadek bo widział w filmie,że tamtemu drugiemu nic się nie stało?

ocenił(a) film na 7
genin

Jeżeli jakiś tępy amerykaniec uzna że może sobie wyrzucić czołg z paru kilometrów wyjść sobie na wieżyczkę i nic mu się nie stanie to.... śmiało ja jestem za tym by tak zrobił. :)

genin

Kolejna zabawa w wyliczanie niedorzeczności.. Przecież ten film miał śmieszyć! Jeśli Ty w ogóle zastanawiasz się czy wylistowane przez Ciebie scenki nie idą w parze z prawami fizyki to ja Tobię gratuluję! Tu nie trzeba żadnego fizyka żeby to potwierdzić.. Te niedorzeczności śmieszą i taki był zamysł twórców filmu. To jest tak oczywiste, że szkoda było by mi mojego czasu na zakładanie takiego tematu.

I jeszcze powołam się na cytat: "Być może za wielką wodą te 'małe' niedorzeczności przeszły bez echa" - Otóż, najwyraźniej, za oceanem ludzie potrafią rozgraniczać gatunki filmowe..

eZo

Gratuluje - świetne podejście do tematu. Gdzie jest napisane, że ten film miał śmieszyć bo chyba dwa rożne filmy widzieliśmy i skoro dla Ciebie takie niedorzeczności to norma to bardzo pokazujesz jaki ograniczony jesteś. Co do scen to zakładam jedynie hipotezy, a to duża różnica.

genin

"Gdzie jest napisane, że ten film miał śmieszyć bo chyba dwa rożne filmy widzieliśmy"
odp. gatunek: komedia, akcja.
Dziękuję, Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
eZo

no to jeszcze trzeba wpisać dramat, bo ludzie tam giną. a dziekuje, pozdrawiam ogladają. od razu wpędzić owce do kina, będzie weselej.

ocenił(a) film na 7
genin

Brawo mistrzu, odkryłeś, że ten film jest nierealistyczny...
"zobaczymy upadek człowieka z 10 piętra, któremu nic się nie stało"
Właściwie to w Crank upadł z nawet większej wysokości i przeżył.
" Pomyśl co będzie gdy film zobaczy jakieś dziecko albo tępy Amerykanin i będzie chciał powtórzy taki wyczyn bo uzna, że jest zgodny z prawami fizyki? albo spowoduje wypadek bo widział w filmie,że tamtemu drugiemu nic się nie stało?"
A co nas to obchodzi. Film ma bawić i dawać rozrywkę, ten spełnia to w 100%, a jeżeli ktoś jest zbyt głupi, żeby zdawać sobie sprawę, że niemożna przeżyć upadku z 10 piętra to tylko i wyłącznie jego problem. Może to nawet lepiej jak sam na sobie to sprawdzi. Chociaż nie wiem jak można brać fikcje za rzeczywistość, to jest chyba jakaś choroba.

Krenciolek

Przecież ten film opiera się na serialowej drużynie A z lat 90tych tam też była masa niesamowitych i niewykonalnych sytuacji więc nie wiem czego ludzie oczekują po tym filmie !!! To nie jest film typu Hurt Locker czy Liban !!!
Ja się świetnie bawiłam bo jako dziecko oglądałam Drużynę A i uważam że film trzyma klimat serialu
Może ktoś kto nie oglądał serialu niech odpuści sobie kinową wersję bo nie zrozumie o co w tym tak naprawdę biega
A scena z 3D i samochodem była rewelacyjna całe kino się śmiało !

Raditz

A i jeszcze jedno kolega genin dał Kick-Assowi 9/10 < chyba nie trzeba komentować>
Powiem tylko jedno jeżeli Drużyna A godzi w intelekt to nie wiem co powiecie o Kick Asie ten film to jedna wieka niedorzeczność

ocenił(a) film na 8
Raditz

Dla mnie film spełnił wszelkie oczekiwania, czyli dużo akcji rozrywki i komedii niczego więcej się po tym nie spodziewałem i to że film nie ma nic wspólnego z rzeczywistością to jest to dla mnie ostatnia rzecz o którą powinienem się martwić, do tego przyzwyczaił nas już nie jeden film akcji... przykład Die hard 4

aha akcja z helikopterem jest jak najbardziej możliwa (punkt 3) http://patrz.pl/filmy/akrobacje-helikopterem-red-bull-a

jedyna scena chyba na wyrost jednak przesadzona to ta z czołgiem, na pozostale można przymknąć oko ;)

Raditz

Raditz człowieku co ty porównujesz film akcji do filmu na podstawie komiksu!!! Wiesz co to jest komiks??!! i czepiasz się,że są w nim niedorzeczności?!! - zastanów się co mówisz!! Kick Assa cenię za fenomenalną muzykę, świetne zdjęcia, świetne dialogi i dobrą grę aktorską. Film Ci się nie podobał to ok, nie będę Cię do niego przekonywał, natomiast ja jestem fanem komiksów, a ten film na podstawie komiksu był fenomenalny .. Pamiętaj oceniaj obiektywnie i nie porównuj dwóch gatunków filmowych bo to tak samo jakbyś mówił, że kino Sf posiada niedorzeczności.

ocenił(a) film na 7
genin

A widziałeś Sin City ? Kick Ass przy tym mięknie wraz z pierwszą sceną...

ocenił(a) film na 6
genin

Sądzę, że tutaj akurat porównanie nie jest złe, ponieważ Drużyna A jest na podstawie absurdalnego serialu, więc to nie taka zła analogia - do oryginału się nie czepiali, tylko teraz się coś nie podoba ;p

ocenił(a) film na 8
genin

Z tego co wiem to z drużyny A, też zrobili komiks...:) Genialne lekkie kino akcji. Poza tym jak by to wyglądało jakby komuś ręke urwało!!!! Przecież to A- team, oni są niezniszczalni!!!

Krenciolek

"A co nas to obchodzi. Film ma bawić i dawać rozrywkę" - sam siebie tutaj skomentowałeś. Są pewne granice, a skoro dla Ciebie one nie istnieją to jesteś po prostu typem gościa,który wszystko przyjmuje do wiadomości co widzi na ekranie telewizora.

genin

Bardzo zawiodłem się na tym filmie. Stanowczo przesadzili z efektami specjalnymi (helikopter, czołg, kataklizm kontenerowy w porcie), oraz jajami. Poza tym na ekranie chaos aż boli głowa. Niestety nawet mnie bardzo nie rozbawił ten film. A szkoda, na drużynie A się wychowałem.

Film mi się dłużył.

Były fajne zwroty akcji, ale były totalnie kuriozalne, i nie logiczne.

baryluk

widzisz innym to nie przeszkadza więc być może jesteśmy w tym nielicznym granie ludzi, którzy jeszcze myślą na seansie filmowym.

ocenił(a) film na 7
genin

Tak jesteście lepsi, bo widzicie niedorzeczności w filmie w którym one mogły być, bo to przecież film, a do tego film akcji, który przecież ma bawić ludzi, lekką fabułą, kupą efektów specjalnych i różnymi nieprawdopodobnymi czy wręcz niemożliwymi akcjami. Brawo! A i jeszcze w dodatku jest to komedia, która przecież często pokazuje niedorzeczne rzeczy, które normalnego widza, który nie ma kija w zwieraczu śmieszą. Brawo!

ocenił(a) film na 8
genin

Ty chyba za dużo myślisz, a za mało się relaksujesz!!!

ocenił(a) film na 8
genin

5) Scena gdy Hanibal porywa Murrisa i zrzuca go z budynku. Następnie podlatuje Buźka i łapie go helikopterom. Niestety nie mogłem już wytrzymać ze śmiechu. i 7) Murdock z karabinu umieszczonego na czołgu rozwala lecący bardzo szybko bezzałogowy samolot, ten wybucha prawie przed nim, ale jakimś cudem tysiące kawałków na które się rozpadł oraz eksplozja nawet nic nie zrobiły Murdockowi.

Piłeś nie oglądaj, to był Murdock który łapał kolesia helikopterem i Bużka który strzelał do samolotów. Ale brawo że wychwyciłeś błędy, a nie załapałeś kto był w scenach :)

ocenił(a) film na 8
Robert831231

Obejrzycie "Wybuchową Pare" to zapomnicie o A-Team ;)

dombek69

to należy zadać pytanie czego oczekujemy od filmu akcji? ze wszystkie sceny będą w 100% realistyczne?? to nie jest dokument
wychowałem sie na serialu i muszę powiedzieć ze film spełnił moje wszystkie oczekiwania :))

najlepszy tekst z filmu z którego pękłem ze śmiechu "przepraszam którędy na Berlin"

ocenił(a) film na 3
anczei

Pomijając już to że przeżyli.

genin

Ten film jest przecież oparty na serialu, gdzie było dużo wymiany ognia, a nikt przeważnie nie ginął i wszyscy wrogowie się zawsze poddawali pod koniec, tak samo film trzeba oglądać z przymrużeniem oka i tyle w temacie.

ocenił(a) film na 8
genin

"Czy można samochodem przebić betonową ścianę?"

Betonową? jest tam pełno cegieł i pustaków, ale żeby beton? Nie rozśmieszajcie mnie. Przecież solidność budynków w USA jest powszechnie znana. Na filmie dokładnie widać, że ta ściana ma koło 10-15 cm grubości, a Ty mi mówisz, że humvee by się przez to nie przebił?

"7) Face z karabinu umieszczonego na czołgu rozwala lecący bardzo szybko bezzałogowy samolot, ten wybucha prawie przed nim, ale jakimś cudem tysiące kawałków na które się rozpadł oraz eksplozja nawet nic nie zrobiły Face."

Eh, magia rachunku prawdopodobieństwa. To tak jakbyś zadał pytanie czy możliwe jest trafienie kombinacji 6 liczb z pośród tryliona kombinacji. Jeżeli w grach zdarzają się fuksy to czemu miałyby się nie zdarzyć w takiej sytuacji? Tak to jest już z głównymi bohaterami filmów akcji, że szczęście im dopisuje:D

"1) Akcja z magnesem kiedy to jeden z członków drużyny A chowa się w kanałach, a następnie wyskakuje i przyczepia się do podwozia pędzącej ciężarówki Przecież ta ciężarówka jechała z ogromną prędkością! Ręce w wyniku szarpnięcia powinny doznać kontuzji, zostać wyrwane ze stawów."

Ogromna prędkość tej ciężarówki jest dość wątpliwa - strzelam w jakieś 80km/h. Apropos całej sytuacji należałoby raczej sobie zadać pytanie, czy elektromagnes (bo najprawdopodobniej on tutaj został zastosowany - są silniejsze od magnesów) zasilany akumulatorem/bateriami byłby wstanie utrzymać się podwozia pomimo siły powiedzmy 1500N (waga Face'a + sprzęt + tarcie). W szczególności, że magnes ten utrzymywał go przez ładne parę minut. Mimo tego, że to wiem ani trochę nie przeszkodziło mi to w czerpaniu przyjemności z tego filmu.

Przecież oczywistością jest, że ten film jest pełen absurdów(w końcu jest oparty na serialu z równie absurdalnymi akcjami) i w pełni stoję po stronie osób pokroju Jareckiego. Nowa Drużyna A jest świetna.

ocenił(a) film na 8
Ginsear

Amen.

ocenił(a) film na 4
genin

zapomniałeś dodać, że gościu bazooką był w stanie zatopić kontenerowiec :D:D wszystko w tym filmie byłem w stanie przetrawić, ale nie to. Gościu strzelił raz i nagle cały statek zaczął wybuchać. Dobrze ze Niemcy w czasie wojny o tym nie pomyśleli żeby do statków strzelać z bazook, bo alianci wojnę by przegrali :D

abakumow

Inaczej - film jest taki jaki miał być, nikt nie robił ze mnie idioty bo widać że A - Team to film z założenia BARDZO niepoważny - reżyser / scenarzysta nawet nie ukrywał że większość scen jest nierealna - akcja w stylu Adrenaliny czy Tansformers 2 - to im wyszło bardzo na plus, bo rzadko którykolwiek film potrafi mnie tak rozbawić. A Team oceniam z tego tytułu na 7,5/10. Na waszym miejscu czepiałbym sie takich " dzieł " jak Niezniszczalni, Szklana Pułapka 4, John Rambo czy burackich filmów Emmericha gdzie niestety - reżyser bierze widza za debila bo wszystko jest niesamowicie poważne.

ocenił(a) film na 8
Raskolnikow89

haha Niezniszczalni na poważnie, haha! niemożliwe <rotfl>

trzesienie

W przypadku Niezniszczalnych mówie o stylu kręcenia typu " facet postrzelony 125 razy rozpiernicza wszystkich bad assów jednym pistoletem z jednym magazynkiem, demolując przy okazji całe miasto z hymnem USA na ustach i nikt sie nie czepia że do sie sie to d.py nie trzyma". W Drużynie A czuć wyraźnie że reżyser puszcza oko do widza więc mamy do czynienia raczej z satyrą na styl dzisiejszego kina niż z filmem " na poważnie ".

Raskolnikow89

Sorry za literówki ale byłem troche " zawiany " :)

ocenił(a) film na 8
genin

hehe Człowieni czego Ty się czepiasz tam są świetne dialogii np. jak wyjeżdzają czołgiem z tego jeziora i pyta Murdock o drogę do Berlina (ten jest rewelacyjny.) Niemożliwe rzeczy, a serial oglądałeś ja się na nim wychowałem i własnie o to w nim chodziło tak samo jak w tym filmie żeby były takie niemożliwe sceny. Ten film jest rozrywką bardzo dobrą śmieszy, ma fajną ale oklepaną fabułę która nigdy się nie nudzi czyli dobro pokonuje zło, jest dużo efektów specjalnych niekiedy miłych dla oka w trzech słowach dobre kino akcji. Jeśli oglądasz film i myślisz, że wszystko w nim ma być realne to raczej nie masz tego intelektu w który niby godzi ten film. Zresztą oni byli Rangers'ami więc sa niezniszczalnie hehe ;)
Pokój.
ps. następnym razem nie oceniaj realności scen tylko ich wykonanie lub muzykę czy jest dobrze dobrana, grę aktorów, efekty specjalne itd coś co faktycznie można ocenić po obejrzeniu filmu, a nie dociekać czy coś da się wykonać naprawdę czy nie.

ocenił(a) film na 7
genin

mało masz tego intelektu kolego. jeśli oglądałeś drużynęA w wersji serialowej to widziałeś, jakie pierdoły tam się działy. i uchodziło im to na sucho, bo to był serial lat 80tych, a wtedy takie kino właśnie było w modzie. Tak samo jak John Rambo i milion innych. Ten film to swojego rodzaju hołd dla drużyny A serialowej i właśnie w takim klimacie jest utrzymany, jest to zabieg celowy i chwała im za to, bo bawiłem się świetnie. Jest taki jak serial, tylko lepszy, mocniejszy, bardziej efektowny. Czego ty się spodziewałeś? Czy przy ekranizacji supermana masz pretensje, że ten facet lata, skoro to niemożliwe? Czy godzi to w twój intelekt?

avadakedaver

Dokładnie, ten serial jak i film to tylko lightowy film akcji - bohaterom bliżej do postaci komiksowych a nie rzeczywistych. W zasadzie każdy film ma takie mankamenty ale tu akurat to jest zamierzone.

Oczywistym jest że heliktopter nie może latać do góry nogami ale czy to ważne akurat w tym filmie ? Grunt że była przy tym świetna zabawa. Albo latający czołg :D

Jordan66

Tak naprawdę to helikopter może latać do góry nogami ;)

http://www.youtube.com/watch?v=EIocUm7b9Bk

neo_41

Nie chce mi się oglądać całego ale widać że on nie leci do góry nogami tylko bezwładnie opada wtedy w dół.

Jordan66

No to jakbys obejrzał chociaż 50 sekund to byś zobaczył że zrobił coś takiego jak w filmie ;) Nie beczkę opadając bezwładnie tylko coś jak śrubę lecąc prosto ;)

neo_41

Ale lecieć nie może prosto tak samo jak śmigłem do góry.

genin

"kto jechał dwoma samochodami, które wyjechały w dokach z kontenerów, które zostały użyte do eksplozji? bezzałogowe?"
Pozwolę sobie wtrącić. Samochody były sterowane przez B.A, w filmie pokazano jak kucał na kontenerze i "kierował" dwiema kierownicami równocześnie...cóż za koordynacja^^

ocenił(a) film na 8
genin

Ja pierdo..le jak można analizować taki film pod takim kątem.To miało być nierealne .W oryginalnej drużynie też jest sporo niedorzeczności .Np karabin maszynowy z wiertarki.A i w wielu odcinkach wybucha samochód albo nawet helikopter i co i nic się nikomu nie dzieje.Taki film jak nie lubisz takiego kina to po co oglądać .W wielu filmach sceny są niezgodne z prawami fizyki .Stanowi to środek wyrazu .Ma na celu wprowadzić więcej dramatyzmu lub podkreślić że tak powiem niesamowitość bohaterów lub zdarzeń.Widzę że tego nie rozumiesz.Kino to nie życie.Przez to że sceny są przesadzone widz siedzi z zapartym tchem patrząc jak kolesie latają czołgiem.Kogo obchodzi czy jesteś profesorem fizyki skoro nie potrafisz normalnie podejść do kina rozrywkowego .Polecam pogromców mitów sobie zobaczyć tam masz wszystko tak jak powinno być.

genin

Ad. 3.
Nie jestem z forum "pilot" ale umiem użyć youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=EIocUm7b9Bk

Nie wiem czy to taki sam helikopter jak ten ratowniczy, ale raczej wypasiony ani bojowy nie jest i jakoś lata do góry nogami. Więc jak widać można.

P.s. Odnośnie pozostałych punktów to odpowiadał nie będę, bo inni już wyczerpali temat ;) To jest komediowy film akcji i taki ma być z takimi scenami ;) Jeśli ktoś chce oglądać realne rzeczy to niech obejrzy sobie teatr telewizji albo film biograficzny ;)

Peace ;)