No cóż nie wiem siedzę i nie wiem co napisać. Dla tych ludzi co napisali, że film ten jest zwyczajową nudą odsyłam ich nie wiem co lubią, ale może do Rambo ( ja czekam na Rambo Ostateczne Starcie-Powrót Klonów ))żartowałem z tym czekaniem(. Film ten jest najprostszym jaki widziałem w życiu, ale za to jednym z genialniejszych jaki udało mi się zobaczyć, jednak słowo prosty trzeba zamknąć w dwie górne klamerki "", w dodatku chłopiec, który tam gra z twarzą biedną jakby przeżył (pomimu młodego wieku) najgorsze oblicza ludzkich wypraw krzyżowych, chłopiec gdzie na wstępie filmu mam ochotę dać mu wszystko co zapragnie. Krótko mówiąc do takich filmów trzeba ludzi, którzy umieją się wkręcić w taki "inny" film, którzy staliby się tym chłopakiem z Teheranu, albo zwyczajowo po prostu niektórym nie przypadł do gustu ten film. Pozdrawiam ( Jeśli znacie równie inne takie dajcie znać ).
Ładnie napisane:) Oglądałam film po raz trzeci i po raz trzeci od początku do końca seansu płakałam. Piękny, wzruszający, ludzki, Normalny film
"Film ten jest najprostszym jaki widziałem w życiu, ale za to jednym z genialniejszych jaki udało mi się zobaczyć"
Nic dodać, nic ująć. To Twoje zdanie zawiera to, co najważniejsze w tym fimie.
Pozdrawiam!
Właśnie obejrzałam i mam bardzo podobne odczucia...Wzruszający, jeden z lepszych jakie zdarzyło mi się oglądać.
Dzieci niebios to magiczne kino. Polecam takze francuski obraz "Ponette"...wspanioała historie osieroconej przez matke dziewczynki z olśniewajaca kreacja małej bohaterki tego dramatu.
Dziś też miałam okazję obejrzez ten film... Prosty i piękny. Polecam także "Kolory raju", również produkcji irańskiej.
Pozdrawiam! :)
Całkiem przypadkiem przełączyłam na Ale Kino! i aż usiadłam z wrażenia, film przyciąga swoja prostotą, zwyczajnym - wydawałoby się - tematem, ale jakże niesamowitą głębią..Brak słów..Żyjemy w świecie, w którym pieniądz i żądza posiadania najlepszych, najdroższych rzeczy przysłania nam wszystko co piękne w swej prostocie..
P.S. Nie wiem jak inni się poczuli ogladając ten film, ale mi aż było głupio ze swiadomością, że ja sama mam sporo butów...i ciągle mi mało, a inni poważnie noszą jedną parę do zdarcia..ojoj..nio, to by było na tyle.Jestem pod wielkim wrażeniem tej produkcji..pozdrawiam
Heh ja go w szkole na niemieckim wczoraj widziałam i mnie ujął :) Większości się nie podobał ale mnie nawet bardzo :)Mimo iż nie posiada zbyt wielce rozbudowanej akcji potrafi do siebie przyciągnąć historią może z początku nawet wydającą się głupią jednak z czasem oglądania filmu mimo wszystko przekonywującą do siebie :)
Mam nadzieję że to co napisałam da się zrozumieć bo ja często motam w zdaniach :)
hehe, zrozumiałam ;) No to fajnie, że jest coraz wiecej osób, do których ten film przemówił ;) pozdrawiam ;]
Do Waszych wypowiedz juz bym nic nie dodala. Bardzo szanuje tworcow tegoo filmu. To trzeci iranski film jaki ogladalam i za kazdym razem mi sie bardzo takie kino podobalo. Jedno jest pewne...milion razy wole proste filmy z moralem niz jakies bijatyki. Zeszta poprzez cenzure panujaca w Iranie nie ma szans na inne filmy...i dobrze :)
Dwa lata minęły od tej wypowiedzi, ale na polecenie dobrych filmów nigdy nie jest za późno;) W tej chwili filmy, które klimatem przypominają "Dzieci niebios" (i które w tej chwili sobie przypominam), to:
1. "Biały balonik"
2. "Wszystkie niewidzialne dzieci"
3. "Chłopiec z latawcem"
Pozdrawiam!
piękne ,wzruszające filmy ma w swym dorobku jeden z czolowych twórców włoskiego neorealizmu-Vittorio de Sica:klasyka-"Złodzieje rowerów"
http://www.filmweb.pl/f31897/Z%C5%82odzieje+rower%C3%B3w,1948
oraz "Umberto D." :
http://www.filmweb.pl/f32192/Umberto+D.,1952
Łeeee...Mógł się przecież wymienić nagrodą z trzeciolokatowym.
Ja się nie przejęłam.
To mnie nie wzruszyło, lecz utwardziło w słuszności przekonania z psychooradników: Musisz sam głośno oznajmić czego potrzebujesz, by ktoś ci mógł pomóc.
"Nikt nie czyta ci w myślach"
I ze kłamstwo ...nie ma butów.
a oprócz tego, ze kłamstwo ma gołe nogi zauważam, ze bez sensu jest znajdowanie na siłę tu wartości w prostocie filmu i różnicach z tymi hollywoodzkimi. co ma piernik do wiatraka? w Polsce też bieda i nie tylko Teherańczyk ma problemy z brakiem obuwia.
ktoś patrzący z boku pomyśli...jak urzec może film o butach, jak może zachwycić akcją, przyciągnąć widza, dać mu 90 minut rozkoszy oglądania?
No właśnie jak? Tym którzy nie oglądali polecam obejrzeć, a odpowiedź znajdziecie sami.
Co do porównywania z kinem Hollywoodu - ja nie porównuję, takie filmy jak Children of Heaven czy Chłopiec z Latawcem, czy Miasto Boga mają niepowtarzalny klimat i to mnie do nich przyciąga, a kino Hollywoodu też lubię:)