PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5424}
5,4 10 tys. ocen
5,4 10 1 10346
3,8 9 krytyków
Enigma
powrót do forum filmu Enigma

Enigma

ocenił(a) film na 1

Enigma
http://www.filmweb.pl/f5424/Enigma,2001

Antypolska propaganda i fałszowanie historii!
Brak odrobiny szacunku dla wspaniałych polskich kryptologów: Mariana Rejewskiego, Jerzego Różyckiego i Henryka Zygalskiego.

Moja ocena dla tego badziewia 1/10.
Apeluję o poparcie i wystawienie temu filmowi podobnej oceny, pokażmy tym draniom ilu nas jest.

A kto nie zna historii rozszyfrowania enigmy polecam poczytać o tym, naprawdę warto.

ocenił(a) film na 4
Pawek_B

Jakim draniom? Adminom filmwebu?? Bo chyba nikt inny o tym sie nie dowie...

Film z pewnoscia nie jest antypolski. Jakby nie bylo porusza problem masakry katynskiej. Tylko ze jesli omija sie znaczacy udzial polakow w rozszyfrowaniu kodu (bo ze w ogole pomagali gdzies tam napomkniete bylo) nie powinni robic z jedynego polaka wsrod kryptologow filmowych szpiegiem.

Gdyby chociaz w zespole byl jakis inny polak, mozna by to jeszcze przelknac....

Szczerze mowiac jednak dla mnie najbardziej absurdalnym bylo stwierdzenie ze polacy z ameryki moga 'zbuntowac' gdy dowiedzia sie o zbrodni katynskiej. Wychodzi ze polaczki to ciemna masa ze skleroza i zupelnie nie pamietaja co sie dzialo w 1939 na wschodzie ojczyzny.....

Po prawdzie te zarzuty powinny byc w glownej mierze raczej skierowane do Thomasa Harrisa, autora pierwowzoru literackiego, no ale w koncu scenarzysta na potrzeby filmu fabule moze mniej lub bardziej zmodyfikowac.

Zreszta abstrahujac od polskiego watku: wysokiej klasy aktorstwo, swietnie oddane realia i jakby nie bylo nie typowi glowni bohaterowie nie zmienia tego ze to obraz nudny, przegadany, bez werwy i to glownie stad taka moja ocena a nie inna.
4/10

ps.
choc to o niebo lepszy film niz U-571 ;]

Pawek_B

Bo o polską historię powinni dbać Polacy.To my powinniśmy robić filmy o enigmie,a nie kolejne durne komedie.

ocenił(a) film na 1
pirks4

Marzy mi sie by wziąśc jakiegoś zagranicznego reżysera bo Polscy nie potrafią kręcić filmów o tej tematyce i z Polskimi funduszami i aktorami zrobić anglojęzyczny film o enigmie a dlatego aglojęzyczny by dotarło on do jak największej liiczby osób na świecie

ocenił(a) film na 1
ninja_4

Byłoby fantastycznie. Pokazali byśmy tym trolom po czyjej stronie leży prawda historyczna.

Pawek_B

TAAAAK ... A wiec ruszajmy w bój by dowiesc naszej historii !!!

Pawek_B

Polska ma swietną Historie, jedna z ciekawszych z panstw Europejskich, tym barziej wkurwiaja mnie filmy ktore zawieraja przekłamania historyczne i krzywdzą Polskę.

ocenił(a) film na 1
TheJ4ck4L

Zgadzam sie! Obejrzałam bo się zmusiłam, aby nie oceniac w ciemno filmu. Ale moje rozczarowanie jest tak wielkie że aż sie we mnie gotuje. Moja ocena 1/10
pzdr