PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=530613}
6,8 20 tys. ocen
6,8 10 1 19936
7,0 23 krytyków
Erratum
powrót do forum filmu Erratum

Właściwie nie wiem czemu temu banałowi wystawiłem ocenę 3. Tomasz Kot to aktor bardzo marny a jego
gra aktorska opierała się na 4 minach.
Lechki pokazał czego uczą w katowickiej filmówce, i nawet trochę mnie tym rozbawił. Jest co prawda
"coś" w tej historii bo filmy o podobnej treści z których schematy zerżną reżyser są raczej dobrymi
produkcjami, ale za dużo tu mydlenia oczu, niedorzeczności i nieprawdy.
Operator bawił się chwytliwymi ujęciami które były raczej męczące niż porządne. Nie ma w tym filmie
praktycznie nic.
Zapomniałem jeszcze wspomnieć o marnych dialogach prowadzonych przez postacie na ekranie i
kilkoma postaciami które nic dla fimu nie znaczą..
. Tak więc dla mnienie ma w tym filmie praktycznie nic, oprócz bardzo utartej aczkolwiek niewykożystanej
fabuły. Polska szkoła filmowa praktycznie upadła a ostatnim filmem którym możemy się szczycić jest tak
naprawdę "Pianista" nakręcony z udziałem Amerykańskich aktorów.

lumunus

Mam dwa pytanka do autora tematu, od razu mówię że nie mam zamiaru spierać się z Tobą o wielkość czy małość tego filmu, odbiór kina jest sprawą czysto subiektywną ale ...

"za dużo tu mydlenia oczu, niedorzeczności i nieprawdy" - co według Ciebie było niedorzeczne i nieprawdziwe ?

"o marnych dialogach prowadzonych przez postacie na ekranie i kilkoma postaciami które nic dla filmu nie znaczą" jaki konkretnie dialog masz na myśli? Jeden ale konkret.

Przyznam że zdziwiła mnie Twoja ocena tego filmu, masz w ulubionych dość sensowne pozycje, i wg mnie całkiem niezłe spojrzenie na kino, patrząc na to jakie oceny wystawiasz. Dla mnie jednak Erratum, to rewelacyjny film, którego bardzo brakowało w polskim kinie. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
Leon_B_Fink

hmm... może na początek tekst który zapadł mi w pamięci "spóźnia się bo stoi w korku na autostradzie" - błagam czy ktoś kiedyś słyszał o korku na Polskiej autostradzie ?
Scenariusz jest przede wszystkim oparty na staryh utartych schematach. Dla porównania widziałem wczoraj "Wodzireja" i to jest dobre i solidne polskie kino gdzie nie ma miejsa na mydlenie oczu widzowi.
Dialogi prowadzone z poicjantami - czy tak zachowaliby się Polscy policjanci ? Nie mam nic do funkcjonariuszy policji w naszym kraju, ale niestety większość z nich to buce z prowincji a nie mili faceci którzy mają chęć gawędzenia z tobą o grze na trąbce .
Lub kobiety w kostnicy która pokazuje zwłoki pierwszemu lepszemu facetowi trzymając przy tym ręc w kieszeni. Dialog mechanika z beznamiętnym Kotem wśród ogrodowych krasnali też był marny. Tkliwa opowieść o biednym potrąconym bezdomnym też nie była zbyt dobrze zrobiona. Po prostu wszystko to już widzieliśmy w wielu innych postaciach. Staram się jak najszybciej wyrzucić ten film z pamięci więc przepraszam za tak nieuporządkowane myśli. Jeśli chodzi o genialny film o lekko podobnym gatunku polecam zobaczyć "Wszystko jest iluminacją" to jest świetne kino o młodym i dzianym żydzie z ameryki który przyjeżdża na Ukrainę by iść śladami dziadka. Film aż pulsuje energią i rewlelacyjną muzyką od "Gogol Bordello". Polecam.

lumunus

Google na zapytanie "korek na (tutaj wstaw numer autostrady)" za każdym razem daje więcej niż pół miliona wyników.
No ale Ty wiesz lepiej. To z resztą widać po tytule tematu. Z pozostałymi Twoimi "argumentami" nawet się nie zapoznałem, ale myślę, że taka totalna ignorancja nie jest Ci obca i mi wybaczysz.

ocenił(a) film na 3
Sajetan

Ja do Szczecina jeżdżę raz na miesiąc i wybacz ale w korku nigdy nie stałem może raz na pół roku jakiś się zdarza. Przeczytaj resztę zanim się wypowiesz.

ocenił(a) film na 7
lumunus

Kolego co do korka na autostradzie wystarczy trochę inteligencji i pomyślunku Kwestia z korkiem na autostradzie jest nie bez znaczenia bo uważam że Mechanik Kolega ojca głównego bohatera specjalnie przeciągał naprawę auta aby Kot wyprostował swoje relacje z Ojcem i nie tylko o czym świadczy późniejsza scena mechanika z Kotem słów dokładnie nie pamiętam ale mechanik spytał się uczy udało mu się Pozdrowić ojca i wyprostować swoje sprawy wiec korek na autostradzie jak najbardziej trafiony Co do dialogów z policjantem też są nie bez znaczenia miały na celu wzbudzić emocje związane z miłością zresztą porzuconą do muzyki !! (córka policjanta gra na skrzypcach) Co do bezdomnego chyba każdy człowiek który ma odrobinę współczucia i duszy zachował by się podobnie Więc chyba film dla kolegi trochę za ciężki bo nie wiem dla czego w innym przypadku tak niska ocena

ocenił(a) film na 5
lumunus

Trzeba się niestety zgodzić z kilkoma twoimi spostrzeżeniami, "Erratum" to dla mnie taki "Powrót do Garden State", tyle że słabiej zagrany i bardziej szary, bo rodzimy.

Nie rozumiem tej ogólnej "podniety" naszych krytykow. Ładne to kino, ale filmów na tym poziomie(poziom 5/10;)), jest co roku, setki na całym świecie.

ocenił(a) film na 6
lumunus

Zawiodlam sie nie tyle na filmie co na ocenie,ktora jest zawyzona.
Film przecietny i mialam ochote przerwac seans...wytrwalam,ale czuje znuzenie.
Nie polecam