Ogladalem i bardzo sie rozczarowalem , uwazam ze film byl po prostu absurdalny.Film nadrabia dobra muzyke i niektorymi sceniami ale absurd psuje caly film.Gra Zoomi niewidoma byla po prostu fatalna ! fatalnie zagrala...w porownaniu z filmem "BLACK" grajaca aktora niewidoma Rani Mukherjee zagrala ta role wprost fenomenalnie , a tu po prostu klapa.
Rozwazmy te absurdy : np : 1.niewodoma ZOOMI ktora nagle staje sie widoma odzyskuje wzrok w przeciagu kilku dobrych sekund !!! - PARANOJA.2.ZOOMi placze oplakuje smierc Rehana ... a kazdy przeciez wie ze to nie koniec !! bo kazdy wie ze FANAA - to sceny w Tatrach !! -PARANOJA !!.3.Helikopter ktory ostrzeliwuje Rehan zaraz spada na dol i wybucha - HAHAHAHA.4.Biedny skonany Rehan idacy przez pola sniezne napotyka dom gdzie mieszka sobie ZOOMI ( Z TEGO TO JUZ SMIALEM SIE JAK NIGDY !!!!!)! OCENIAM FILM 5/10.
Absurdalne są twoje "argumenty". Zooni sama z siebie nie odzyskała wzroku, miała operację. [o szczegółach nie będę się wypowiadać, bo się nie znam na operacjach ^^'] Co do płaczu Zooni - przecież ona myślała, że on nie żyje. Ona nie jest widzem, tylko postacią w tym filmie. A helikopter ostrzelała Tyagi, więc sam z siebie nie wybuchł. Co do punktu 4: później gdybyś oglądał dokładnie, może usłyszałbyś, jak Rehan mówi copś w stylu, że to być może Bóg chciał, aby Rehan umarł pod drzwiami Zooni.
Film może nie jest doskonały [chyba żaden tak do końca nie jest xD], ale ja jestem zachwycona. Już dawno nic nie zrobiło na mnie Takiego wrażenia. *___*
Czytajac twoja wypowiedz sadze ze masz nie wiecej niz 14 lat , sadze tez ze malo wiesz o zyciu i odbrych filmach .Pamietaj ze czlowiek gdy cale zycie nie widzi i jest mozliwosc operacji aby widzial to nieprawdpopodobne jest aby zaraz po operacji jego wzrok byl niczyl wzrok sokola !!!.Dalsze twoje argumenty sa dla mnie malo zrozumiale.Pomysl co napisalas !!! i rozwaz to raz jescze bo to malo logiczne co piszesz, wrecz glupie.
Ostanie Twoje zdanie spokojnie mogłabym skierować również do Ciebie. Pisałam, że nie znam się na operacjach, ot. I może jestem ignorantką, ale że tak dosadnie powiem - mam to gdzieś, że pojawiła się taka nieprawidłowość. Jakoś nie lubię czepiać się szczegółów w filmach. Albo mi się dobrze oglądało, albo nie.
Czym jest dobry film? Dla mnie to film, który mi się przyjemnie ogląda, nie będę udawać snoba i ekscytować się filmem tylko dlatego, że ma dobre opinie krytyków etc. A mój wiek to moja sprawa, lecz zapewniam - 14 lat skończyłam już jakiś czas temu.
A jeśli moje argumenty naprawdę są dla Ciebie niezrozumiałe, to może przeczytaj jeszcze raz? Ja prostych rzeczy tłumaczyć nie mam ochoty.
Pozdrawiam.
)))) Czi pojdzmy na ugode w porzadku ? dla ciebie film byl dobry ? dla mnie film byl prostacki i nic mnie w nim nie zaskoczylo.Jesli naprawde interesja cie filmy Hindi to powinnas zobaczyc tytuly takie jak : VEER ZAARA , DIL SE ,
MAIN HOON NA , ASOKA , KAL HO NAA HO , DEVDAS ORAZ CUDOWNY DRAMAT BLACK !!, ale w sczegolnosci powinnas obejrzec legende milosci - VEER ZAARE !!.Ten film naprawde potrafi wzruszyc i bedziesz na nim mocno plakac i przezywac , uwazam ze Fanaa nie potrafi wzruszyc za proste to jest.
POZDRAWIAM.
Ps :Powinnas zobaczyc DIL SE ze wzgledu na koniec filmu to co zobaczysz to cie po prostu nieźle z szokuje.Do tego przepiekna dobra wciagajaca muzyka oraz bardzo innowacyjne sceny.
Ok, zgoda. W końcu o gustach się nie dyskutuje ;)
Main Hoon Na i Kal Ho Na ho oglądałam, faktycznie świetne są. Veer Zaarę mam w planach, z resztą filmów też się chętnie zapoznam.
Pozdrawiam ^^
Filmy które wymieniasz są naprawdę świetne. Ale co do BLACKA nie mogę sie zgodzić. Dla mnie ten film nie był cudowny, a raczej średni (ale o tym na forum BLACKA). Racja, Rani zagrała genialnie, ale porównywanie jej gry z grą Kajol w Fanaa jest nie na miejscu (Michelle była głucha i ślepa, Zooni tylko ślepa). Jeżeli już sie tak czepiasz absurdów, to czy nie było dla Ciebie absurdem, że w BLACKu postać Rani mówiła zza kadru, skoro mówić nie umiała?? Albo KHNH - Aman głosi "żyj tak jakby jutra miało nie być", a sam, wiedząc, że za chwilę umrze myśli o przyszłości, zamiast brać Naine i cieszyć się nią przez resztę swojego życia.
Bollywood jest pełne mniejszych lub większych absurdów, czy uproszczeń ale to jest w tych filmach piękne. A czepianie się zbiegu okoliczności (Rehan pod domem Zooni), który jest punktem obowiazkowym w filmach Bolly jest dopiero absurdem ;).
Mnie Fanaa zaskoczył, bo spodziewałem sie rozmachu na skalę K3G, czy Devdasa. Zamiast tego mamy klimatyczny, kameralny dramat ze świetnym aktorstwem (zarówno Kajol jak i Aamira).
Zgadzam się z Rain w 100% i w sumie już nie chciałam nic pisać ale zaintrygowało mnie jedno wyrażenie "prostacki",mam pytanko jp44, wiesz co to słowo znaczy?? Bo według mnie prostacki to może być film z cyklu "Straszny film" lub "American Pie",ale w stosunku do Fanaa nie użyłabym takiego słowa.
Jestem czlowiekiem ktory poszukuje filmow z naprawde ciekawa fabula,uwazam ze w tym filmie fabula byla banalna.Ogladajac film mialem swiadomosc tego co sie stanie lada chwila , to dla tego przez to bardzo slabo oceniam ten film !!Uwazam ze film moze byc dobry dla osob w wieku 14 lat w zwyż ,poniewaz to jest troszke zabawne Gdy Rehan kroczac przez ta pustynie sniegu nagle napotyka ZOOMi )).Mnie osobiscie cos takiego rozbawilo,rowniez zabawna byla gra w poezje.Bardzo lubie poezje ale gdy Rehan rzucal tymi swoimi slowami to heh no niestety prawde mowiac zadna kobieta by na to nie poleciala ,poniewaz nie wiem co by musialo sie stac ale wiem ze kobiety tak nie reaguje w zycu rzeczywistym.))), a glowna bohaterka po prostu miala miekkie nogi - zabawne.Lubie filmy , ktore oddaja cos z rzeczywistosci zycia nie sa tylko prosta bajka,bo zycie to nie bajka ludzie !!Czekam z ustesknieniem na film "kabhi alvida naa kehna"
moze ten film naprawde zaciekawi mnie swoja fabula i bedzie bardziej odzwierciedlaj rzeczywistosc.
POZDRAWIAM.
Zrozumiałbym Cię, gdybyś nie lubił(a) Bollywoodu, ale jak możesz pisać takie bezpodstawne argumenty będąc fanem(fanką) kina indyjskiego??!
Czy jaka kolwiek produkcja from bollywood pokazuje "rzeczywistość życia"?? Wątpię... jeżeli poszukujesz kina oddającego prawdziwe życie, to polecam neorealizm (choćby i indyjski - trylogia Apu - "Droga do Miasta", "Nieugięty", "Świat Apu"). Bollywood to przede wszystkim proste bajki, a "Fanaa" wyróżnia się pod tym względem politycznym przesłaniem.
W jednej kwestii się zgadzam:
"Uwazam ze film moze byc dobry dla osob w wieku 14 lat w zwyż" - jak najbardziej. dzieci poniżej 14 roku życia nie powinny go oglądać, bo nie zrozumieją.
Zrozumiałbym Cię, gdybyś nie lubił(a) Bollywoodu, ale jak możesz pisać takie bezpodstawne argumenty będąc fanem(fanką) kina indyjskiego??!
Czy jaka kolwiek produkcja from bollywood pokazuje "rzeczywistość życia"?? Wątpię... jeżeli poszukujesz kina oddającego prawdziwe życie, to polecam neorealizm (choćby i indyjski - trylogia Apu - "Droga do Miasta", "Nieugięty", "Świat Apu"). Bollywood to przede wszystkim proste bajki, a "Fanaa" wyróżnia się na tym tle choćby zaangażowaniem politycznym i trudnym tematem.
W jednej kwestii się zgadzam:
"Uwazam ze film moze byc dobry dla osob w wieku 14 lat w zwyż" - jak najbardziej. dzieci poniżej 14 roku życia nie powinny go oglądać, bo nie zrozumieją.
))) Rain masz racje !! kino Bollywood nie jest rzeczywiste , i czesto to mnie w nim denerwuje ,jednakze ogladam ze wzgledu na piekno oraz muzyke.
Dzieki za tytuly filmow napewno obejrze ))).
Pozdrawiam.
Masz racje. Widziałem juz kilka filmow rodem z bolly: K3G, KKHH, KANK, KHNK, DDLY, Devdas (moj ulubionny), Asioka, Paheli itd, kazdy z nich z miła checia ogladam kilka razy. Byłem pewny, ze Fanaa dołaczy do nich - pomyłka. Totalny gniot!!! scenariusz na poziomie dna!!. Piosenki średnie, nei sa wstanie uratowac calosci. Te efekty specjalne, cala, ta akcja sensacyjna - boże pomocy!!!!. Mozna tak wymieniać i wymieniac. Kajol duzo słabsza po tej przerwie aktorskiej. Jak ona mogla zrezygnowac z KANK dla tego czegoś. Obym wiecej nie ogladał takiego bolly!!! Moja ocena filmu to 2/10. nie dam 1, bo jest w nim Kajol
widzisz gniot, to filmy typu "czasem słonce..". Mam na mysli, że nie ma w nich prawdy, są słodkie. Ale pięknie, o czym wszyscy wiemy. KKKG kończy sie szczesliwie jak 90% bollywodzkich produkcji. A Fanaa nie jest gniotem. Jest troche odchodzącym od bollywodzkiego scenariusza filmem, opowiadajacym o dość dziwnej ale przez to wzruszającej miłosci.
Jest prawda psychologiczna (na pewno większa niż w innych bolly). Często zdarza mi się oglądać bollywoody ze znajomymi. Zawsze jest głośne komentowanie itd. (dziewczyny najczęściej mówią co w danej chwili zrobiłyby na miejscu bohaterek). Fanaa oglądaliśmy parę dni temu i po raz pierwszy zdarzyło się, że postępowanie bohaterki zgadzało się z tym co zrobiłaby żeńska część widowni. Może trochę głupi przykład, ale wydaje mi się, że coś w tym jest...