PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=607562}

Gangster

Lawless
2012
7,4 92 tys. ocen
7,4 10 1 91932
6,9 42 krytyków
Gangster
powrót do forum filmu Gangster

pierwsza polowa taka jest i z niecierpliwoscia czekalem na rozwoj wypadkow kiedy dojdzie do eskalacji konfliktu i tego co zrobi forrest (kolejna swietna rola hardy'ego), ale koncowka i to co sie stalo troche mnie rozczarowalo, film jest oparty na faktach i jesli tak wlasnie bylo to trudno, ale chyba bym wolal zeby to troche podkoloryzowali i zrobili jakos inaczej, i do tego realizm koncowki tak troche kulawo wygladal, ale nie bede wchodzil w szczegoly zeby spoilerow nie robic

ocenił(a) film na 8
uncut

Zakończenie faktycznie sielankowe. Ale film na nim nie traci. Ładnie kończy akcję i co najważniejsze nie daje cienia szans na - Gangster 2 - :P

ocenił(a) film na 8
orzel1987_2

yyyyyyyy mialem na mysli troche wczesniejsze zakonczenie, a nie te zakonczenie na samym koncu konca ;)

ocenił(a) film na 8
orzel1987_2

UWAGA bo tu bedzie spoiler juz, wiec nie czytac kto nie widzial
.
.
.
liczylem po prostu ze forest sie wkurzy i zrobi mega rozpierdziuche na miare expendables, ktora wcisnie mnie w fotel, a tu zonk, ubili go jak leszcza, i w ogole co to miala byc za samobojcza akcja tego mlodego :/ oni jada jada na ratunek kule lataja i nikt w nikogo trafic nie moze, zupelnie jakbym ogladal ta scene z kilera na lotnisku jak do siebie strzelali, w koncu trafiaja foresta kilka razy, i bylem przekonany ze umarl, a tu zonk, zyje - ehhh kiedys to musiala byc sluzba zdrowia, nie to co teraz

ocenił(a) film na 7
uncut

no dokładnie, ja liczyłem na mega rozpierduchę na moście

bimbrownicy kontra policja a tu wyszła lekko mówiąc lipnie

mimo to 7/10

ocenił(a) film na 8
peeszet

To przepraszam. Też byłem pewny, że rozerwą zastępcę na strzępy. Ale realizm został w jakimś tam stopniu zachowany dzięki zastosowanemu zakończeniu. Choć przeżywalność postaci Hardego - imponująca...

ocenił(a) film na 8
orzel1987_2

ale wiadomo co go zabiło na końcu.

ocenił(a) film na 7
aronn

SPOILER

umarł na zapalenie płuc po tym jak w ostatniej scenie lekko wstawiony wpadł do zamarzniętego jeziora. udało mu się z niego wyjść ale zapalenie go dopadło

ocenił(a) film na 8
peeszet

Chwila panowie... jak chcecie rozpierduche to John Rambo albo niezniszczalni. Rozpierducha w wykonaniu Foresta w tym filmie byłaby tak przewidywalna, że zabiłaby całość. Scenarzysta świetnie to rozegrał. Tak samo na początku kiedy Jack dostał baty, a bracia nie tyle się nie zemścili co młody dostał jeszcze zjebe. Też fajne rozwiązanie. Nie chodziło w tym filmie o to, żeby z Forresta zrobić drugiego Rambo tylko pokazać go jako zwykłego ale za to bardzo pewnego siebie chłopka, który w końcu się przewiózł, ale samozaparcia i odwagi nikt mu nie mógł odmówić.

uncut

miałem dokładnie te same odczucia przy końcowej strzelaninie! już szukałem Deląga i Kożuchowskiej w jakimś vanie - że niby ten dźwięk jakiś do dupy :)) ale tak na serio to mnie się film bardzo podobał jednak do tej ostatniej sceny mam małe zastrzeżenia.

ocenił(a) film na 8
uncut

zgodze sie, jak Hardy sobie chodził po moście i go kule mijały dopiero za którymś razem go trafiły, to lekkie przegięcie jest. ale film i tak bardzo ciekawy i warty oglądnięcia. Polecam 9/10

ocenił(a) film na 8
omaciek

Weź pod uwagę, że to takie czasy, że nie mieli Berety, Desert Eagle ani Glocka tylko obrzyny, którymi celowało się na wprost, a strzelał 4 metry w bok. Poza tym trochę osób jednak oberwało na moście, nawet dużo biorąc pod uwagę fakt, że mało komu zależało żeby trafić...

ocenił(a) film na 3
amfre

dziwne, już kilkaset lat wcześniej broń ładowana przez lufę celniej strzelała :)

"Poza tym trochę osób jednak oberwało na moście, nawet dużo biorąc pod uwagę fakt, że mało komu zależało żeby trafić..."
to pewnie przez te 4-metrowe odchyłki.

ocenił(a) film na 8
Salmonella

Popajacowałeś i nic z tego nie wynikło.

ocenił(a) film na 3
amfre

A co miało niby wyniknąć? Nie oczekiwałem, że sobie żyły podetniesz.
Palnąłeś(aś) ewidentną bzdurę a ja sobie z tego tylko zażartowałem.

ocenił(a) film na 8
Salmonella

Bzdury nie palnąłem,a Ty w żaden sposób swojego zdania nie uargumentowałeś. Ironia to nie argument. Pa.

ocenił(a) film na 3
amfre

ale co tu argumentować? Argumentu na to, że Ziemia się kręci wokół Słońca a nie odwrotnie też potrzebujesz?
Akcja dzieje się w 1931 roku a choćby 100 lat wcześnie Samuel Colt tworzył rewolwery a broni krótkolufowej używano jeszcze ze 200 lat wcześniej.
Pisanie o 4 metrowej odchyłce na kilkunastu metrach to bzdura i tego nie zmienisz obrażaniem się czy tekstami o pajacowaniu.

ocenił(a) film na 8
amfre

no w sumie mozna przyjac ze tylko temu bosowi zalezalo zeby kogos trafic, a reszta byla przyjaznie nastawiona i moze tylko w samochody strzelali zeby ich zatrzymac

ocenił(a) film na 8
uncut

O co tu chodzi...macie kawałek,świetnego filmu,opartego na faktach,gdzie należy podejrzewać że scena na moście nie jest żadną rozpierduchą bo wzorowano ją na faktach.
A oczekujecie scen z "Uprowadzonej")

ocenił(a) film na 7
Marekgdapl

mam pytanko... wczesniej uslyszalem ze jest innym duzo od serialu zakazanego imperium, ktorego jestem fanem. czy mozna ten film porownac do jakiegos filmu ? nie pod wzgledem oczywiscie sciagania scen tylko czy mozna porownac do jakiegos filmu gangsterskiego, ze oddaje taki sam klimat i te same czasy ?

ormirafi

tamte czasy? "Nietykalni" De Palmy i 'Droga do Zatracenia" Mendesa. obie propozycje jakby nie było- obowiązkowe.

ocenił(a) film na 8
ormirafi

Zupełnie inny typ narracji.Nie można porównać do "Boardwalk".Lawless to historia zwykłych ludzi,nie film gangsterski.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

To nawet western trochę jest.

ocenił(a) film na 8
darthmaius

Trudno sklasyfikować.Jest tu element westernu.
Wszyscy z automatu podchodzą do sprawy...prohibicja i strzelanina,to musi bys gangsterski)