PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=936}
8,1 789 tys. ocen
8,1 10 1 788696
7,4 90 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Ten film to już powoli klasyka, do tego legendarna rola Russella, można oglądać wiele razy i wciąż wciąga - właśnie leci na TVN7 i jest moc!

Netoss

Im większy ekran tym większy efekt

ocenił(a) film na 10
birtcoils

Faktycznie. Ten film w kinie zyskuje jeszcze bardziej

ocenił(a) film na 10
Netoss

Dziś też tam leci. I moim zdaniem puszczanie takich arcydzieł na TVN-ach czy innych Polsatach czy Pulsach (z reklamami w trakcje) to jawna profanacja.

ocenił(a) film na 10
raf_filmweb

Najlepiej ogląda się w kinie, ale w kinie już nie leci i zostają kanały telewizyjne

ocenił(a) film na 10
Netoss

O czym Ty mówisz. Jak "zostają kanały telewizyjne"? A od czego masz internet czy DVD? 
Nie można sobie obejrzeć filmu na kompie po ściągnięciu z neta? Albo kupić na płycie DVD? Choć może to już powoli przeżytek.
Ja np. mam ten film na płytach. Jedną z opakowaniem (kupioną czy z jakiejś gazety - już nie pamiętam) a drugą nagraną kiedyś przez kuzyna. Tak jak pisałem wcześniej. Oglądanie takiego dzieła/arcydzieła jakim jest Gladiator w TV (zwłaszcza w komercyjnych stacjach) jest profanacją i nie ma najmniejszego sensu.

ocenił(a) film na 9
Netoss

Ważne, aby mieć nie najgorsze słuchawki, albo kolumny, bo wtedy muzyka jest jak arcydzieło.

maz9

dokładnie! Muza zaj...!

Netoss

Magia kina sprzed czasów w których liczą się tylko efekty

ocenił(a) film na 8
Netoss

Żałuję, że nigdy nie udalo mi się obejrzeć tego filmu na dużym ekranie. Dobre 12 lat po premierze broniłam się przed jego obejrzeniem , oceniając książkę po (nieciekawym) tytule. Spodziewałam się czegoś w rodzaju Conana Barbarzyńcy. Dopiero usłyszenie przypadkiem spundtracku mnie przekonało. Zaluję, że tak późno. Film z miejsca stał się jednym z trzech,które muszę obejrzeć praktycznoe co roku. Uwielbiam takie jednoznaczne, szlachetne postaci jak generał Maximus, czy złodupców, ktorym jednak da się wspolczuć, jak Kommodus.

ocenił(a) film na 6
Netoss

wyjaśni mi ktoś fenomen tego filmu ?
Z braku laku ostatnio obejrzałem mocno złajanego Gladiatora 2 - był ok. fabuła prosta, walki nawet przyjemne, nieźle zekranizowane, ani złe ani epickie jak np w 300.
a potem obejrzałem Gladiatora 1 (tak, wiem że od du.py strony, ale ja go nigdy nie oglądałem) i dla mnie oba filmy są na tym samym poziomie.
Gladiator 1 jest po prostu dobry, ale bez przesadyzmu.
Fabuła prosta - przecież motyw zemsty był w mnóstwach filmów, nawet były filmy o tym samym motywie, syn zabija ojca potem chce kogos skasować a ten wraca żeby zakończyć jego rządy .
a walki również były dobre ale nie epickie.
na muzykę w filmach nie zwracam nigdy uwagi, no ale muzyka to muzyka. Więc nikt mi nie powie, że film był genialny bo muzyka była genialna. Super, to kup sobie płytę i wtedy oceń muzykę.
Nie wiem, po prostu po 25latach od premiery uważam ze jest to dobry film takie 7/10 nic więcej.