8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792309
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Jestem fanem Gladiatora, film widziałem dziesiątki razy. Czy warto sięgnąć po wersję reżyserską? Jakie dodatkowe sceny się w niej znajdują?

użytkownik usunięty
TonyMontana_fw

Nie istnieje wersja reżyserska, jak sam Scott zapowiada we wstępie jest to wersja "rozszerzona" ;)

http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=2462

Tu jest wszystko dokładnie opisane, 14 scen, 16 minut (bez kilku sekund) nowych rzeczy
właśnie zaczynam oglądać

ocenił(a) film na 9

Dziękuję uprzejmie!

To wlasnie jest wersja "rezyserska" moze nie dosl ale zersja rozszerzona z kilkoma dodatkowymi watkami, tzw extended.Jest to wersja o poziom lepsza od podstawowej i okrojonej...

ocenił(a) film na 10
Magister_Perotinus

wersja reżyserska to ta, którą widziałeś/aś w kinie

Indy_6

nie, zadne kino na swiecie nie wyswietla wersji rozszerzonych ale byc moze mam nieaktualne dane.

Indy_6

To jest wersja kinowa. Wersje rozszerzone są na potrzeby wydań DVD/Blu-ray.

ocenił(a) film na 10
TonyMontana_fw

ten film to sens zycia

Phantom_5

Dokładnie tak. Bardzo dobrze o nim mówi.

ocenił(a) film na 10
TonyMontana_fw

Jest na przykład jedna z moich ulubionych scen, w której Quintus w więzieniu próbuje się tłumaczyć Maximusowi, że wykonywał tylko rozkazy. Aelius nie przyjmuje tej wymówki i wypowiada bardzo mądrą kwestię - że nie stajemy w życiu przed sytuacjami, w których postąpienie słusznie byłoby ponad nasze siły. To właśnie na braku tej sceny wersja kinowa traci najwięcej, moim zdaniem. Niemniej, zrozumienie jej wymowy przyszło mi dopiero po którymś razie...
Oprócz tego np. scena ze szpitala polowego w Germanii, sceny spiskowania Lucilli z senatorem, scena egzekucji legionistów, scena porąbania przez Komodusa kamiennego popiersia ojca. 
Trochę tego jest. Wersja rozszerzona moim zdaniem jest wyraźnie bogatsza i lepsza