Jestem fanem Gladiatora, film widziałem dziesiątki razy. Czy warto sięgnąć po wersję reżyserską? Jakie dodatkowe sceny się w niej znajdują?
Nie istnieje wersja reżyserska, jak sam Scott zapowiada we wstępie jest to wersja "rozszerzona" ;)
http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=2462
Tu jest wszystko dokładnie opisane, 14 scen, 16 minut (bez kilku sekund) nowych rzeczy
właśnie zaczynam oglądać
To wlasnie jest wersja "rezyserska" moze nie dosl ale zersja rozszerzona z kilkoma dodatkowymi watkami, tzw extended.Jest to wersja o poziom lepsza od podstawowej i okrojonej...
Jest na przykład jedna z moich ulubionych scen, w której Quintus w więzieniu próbuje się tłumaczyć Maximusowi, że wykonywał tylko rozkazy. Aelius nie przyjmuje tej wymówki i wypowiada bardzo mądrą kwestię - że nie stajemy w życiu przed sytuacjami, w których postąpienie słusznie byłoby ponad nasze siły. To właśnie na braku tej sceny wersja kinowa traci najwięcej, moim zdaniem. Niemniej, zrozumienie jej wymowy przyszło mi dopiero po którymś razie...
Oprócz tego np. scena ze szpitala polowego w Germanii, sceny spiskowania Lucilli z senatorem, scena egzekucji legionistów, scena porąbania przez Komodusa kamiennego popiersia ojca.
Trochę tego jest. Wersja rozszerzona moim zdaniem jest wyraźnie bogatsza i lepsza