Bez przesady ! Od razu poraziło mnie to jak wysoko ten film jest w rankingu , zdecydowanie za wysoko !
Ja uważam że zasłużenie jest tak wysoko - może dlatego że jest to jeden z moich ulubionych filmów :)
Uważam że Gladiator jest na właściwym dla siebie miejscu, chociażby z uwagi na refleksje jakie po obejrzeniu wywołał np. u mnie. Wczułem się w ten film, co nie często mi się zdarza. Szczerze polecam jeżeli jeszcze ktoś nie widział. Kawał dobrego kina. :)
Za wysoko to w rankingu jest zielona mila, ona powinna wypaść z setki Gladiator jest na bardzo dobrym miejscu
a mnei pasuje tak i gladiator i zielona mila :D:D
choć to drugie mogło by troszku spaść pod Gladiatora :))
Za wysoko, bo...??? Może byś rozwinął myśl skoro tak ostro coś krytykujesz.
Chyba, że po prostu do Ciebie nie trafił... Jeśli to drugie, to mi smutno.
Chyba sobie kpisz...??:D Ten film jest świetny i jeśli miałbym polemizować na temat tego na jakim miejscu w stawce "Top świat" powinien być, to ewidentnie - winien być wyżej. Fenomenalna gra aktorska, bogata fabuła, genialna muzyka i niesamowite zdjęcia...cóż więcej chcieć od filmu??
Gladiator to nie doceniana perełka kina. Jest na doskonałej pozycji, która odzwierciedla jego geniusz ! JEST CZYMŚ CO TRUDNO OPISAĆ ! BRAK SŁÓW !
W mojej ocenie Gladiator i Zielona mila stoją na tej samej pozycji (może nawet wyżej Zielona mila). Oczywiscie filmy w pełni zasłużyły na miejsce w rankingu.
LOL.Zal mi cie kano. Ty chuba lusbisz same bajki w stylu np. Teletubisie(za przproszeniem).
Ten film zasluguje na takie miejsce. A jesli uwazasz inaczej to napisz dlaczego uzasadnij to dlaczego a jak nie to lepiej juz nic niepisz (bo cie wysmieja).
Uważam, ze Gladiator jak najbardziej zasługuje na miejsce w rankingu, jakie ma:P
A wracając do Zielonej Mili, osobiście żałuję, że nie stoi wyżej w TOP 100, ale to tylko moje skromne zdanie:)
ja też musze przyznać, że mimo iż film jest rewelacyjny to nie zasługuje na tak wysoką pozycję
jest wiele lepszych filmów które są niżej albo nawet nie ma ich w TOP100
z tych co mi teraz przychodzą do głowy to choćby 12 małp czy Nietykalni
według mnie powinien być gdzieś koło 50-60 ;P
12 małp nie dorastają Gladiatorowi, owszem jet to fajny film ale do Gladiatora nie ma startu, Nietykalni tez jest dobrym filmem, ale ta pozycja którą ma jest odpowiednia, pozycja Gladiatora powinna być wyższa o 1 miejsce, zielona mila powina spaść
hmm..przyznaje,że 12małp ,to dobry film-nawet bardzo, ale mimo wszystko uważam,że Gladiator jest lepszy, ale oczywiście to moje zdanie i nikomu nie chcę go narzucać:) Nietykalnych oglądałem dawno,dlatego nie mam prawa oceniać tego filmu. Myślę natomiast,że takie filmy jak choćby "Apartament" , "Choć goni nas czas", czy "Hotel Rwanda" powinny być wyżej niż są aktualnie
nie bluźnij! ;P Gladiator jest bardzo dobrym filmem ale nie dorasta nawet do pięt Zielonej Mili czy Braveheartowi a tym bardziej 12 małpom ;]
przynajmniej moim skromnym zdaniem ale to kwestia gustu ;]
Zdecydowanie popieram! Moze dla niektorych moje zdanie wyda sie dziwne ale Braveheart nie wywarl na mnie jakiegokolwiek wrazenia...Gladiator to swietny film. Scena ze zbozem-niesamowita! ;))
Dlaczego niby bluźni, mówiąc, że arcydzieło jakim jest Gladiator, jest lepszy od takiego gniota jak Zielona Mila?
Moim zdaniem powinien być nawet wyżej. Na pewno jest lepszy od "Zielonej Mili", "Taksówkarza" i "Człowieka z blizną". Ja bym postawił go nawet wyżej niż "Dobry, zły i brzydki", "Leona zawodowca" i "Forresta Gumpa". Lepiej od "Galdiatora" (z filmów, które są przed nim) oceniam tylko "Dawno temu w Ameryce" i może "Skazanych...". Reszta to zbliżony poziom.
Film który ogladam nawet 4 raz i daje taki sam efekt jak za 1 razem, stanowczo zasługuje na to miejsce w rankingu.
Widzę nie odpisujesz, więc wiadomo - Prowokacja. Tyle że cienka :P
Nie bez powodu film został NAJLEPSZYM FILMEM ROKU 2000, wybranym przez Akademię Filmową.. :P
Nie wiem czy dobrym pomysłem jest opierać się na czymś takim jak Akademia Filmowa. Chociażby dlatego, że dzisiaj w kategorii najlepszy film wygrał Katyń :)
Ty chyba mówisz o jakimś polskim odpowiedniku, a nie o tym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nagroda_Akademii_Filmowej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oscar_za_najlepszy_film
Nie kochany kolego, ja mówię ogólnie, obie są siebie warte ;) Polski odpowiednik jak i pierwowzór amerykański są do pupy :]
"Za wysoko w rankingu.."
...to zapraszam porozmawiać o tym na forum np.:
- Scarface'a
- Milczenia Owiec
- Zielonej Mili
To nie są nawet "rewelacyjne" filmy.
W ogóle to po co takie dyskusje?
moim skromnym zdaniem zdecydowanie gorszy od braveheart-a gra Mela Gibsona miazdzy gre Russela fakt Gladiator jest dobrym filmem ale tak jak juz napisałem nie umywa sie do BRAVEHEART
Więc mamy podobne zdania Kagan :P
Braveheart też dobry, ale gladiator....hmm.. bardziej widowiskowy? Bynajmniej bardziej przykuwa do TV, nieważne który raz oglądam, zawsze efekt jest super ;)
Podpisuje się pod Waszym wnioskiem;) Przykuwa widowiskowością i myślę, że warto zwrócić też uwagę na bogactwa tego filmu takie jak np symbolika...pola z falującym zbożem, brama itp. Gra aktorska jest według mnie mistrzowska. Podobnie jak "Waleczne serce" wywołuje skrajne emocje; radość, smutek, gniew, a momenty potyczek są ekscytujące i trzymające w napięciu. Mimo wszystko odrobinkę "do przodu" jest u mnie "Gladiator", ale od razu zaznaczam, że oba filmy bardzo lubię i cenię.