dobry film to ten, który mimo swoich wad [tak tak!] posiada choc 1 prawdziwą zaletę. Gladiator, scena śmierci - najpiękniejsza jaką widziałam.
Wersja rozszerzona daje filmowi nowy wydźwięk. Jak w każdym filmie z gatunku rodzi się fikcja i przeinaczenie historycznych faktów, jednak skoro ktoś ocenia ten film negatywnie to nie bardzo wiem dlaczego pod nim jest aż 1000 wpisów?
Mi ten film strasznie się spodobał raz nawet łezka mi się puściła i rzeczywiście scena śmierci lepszej sceny nie widziałem
Ja film oceniam dobrze - jesli wezmimy pod uwage ze miał przede wszystkim dawać fun i tyle - nie jest to film historyczny ale film akcji i swoje zadanie spełnia.
Sceny walki swietne choć mogłobybyć wiecej, poczatek i starcie z barbarzyńskimi plemionami świetnie oddaje konteast miedzy morkiem i prymitownoscia tamtych rejonów od cywilizacji rzymskiej - , muzyka wpada w ucho ,głowny bohater jest twardy chłop potrafiacy skopać tylki frajerom którzy zniszczyli mu zycie i tak ma być...
7/10
Poza tym zawze to jakaś nowośc widzieć czasy Rzymu od areny a nie na polach bitew - co jest najeczsiej filmowane.
Dla mnie wraz z "requiem for a dream" jeden z najlepszych filmów ostatnich 10 lat
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na muzykę:)