Jeśli ktoś oglądał przy okazji LOTR a wierzę,że tak - to waszym zdaniem - która produkcja ma lepszą scenografię???
muszę przyznać,że MOJE MIEJSCÓWKI w STAR WARS to
- apartamenty Padme na Coruscant - świetne w ZEMŚCIE;
- sala Rady Jedi;
- komnata/ cela Yody;
tak bym to określiła - zaś apartament Padme podoba mi się szalenie i choć jestem tez miłośnikiem LOTR a scenografia tam to kawał pracy nagrodzonej Oscarem to wybieram scenografię ze STAR WARS - zdecydowanie bo bardziej mi odpowiada a niekoniecznie musi czy jest lepsza - po prostu jestem miłośnikiem czystego funkcjonalizmu - minimalizmu az do takiego przesadnego futuryzmu w wystroju wnętrz i chyba to o tym zadecydowało.......
http://25.media.tumblr.com/81f7de98ddbb5093ef5d4e33acb41c13/tumblr_miwt6t7gk41qh nuwqo2_1280.png
http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20130216000241/starwars/images/c/cc/Padmebedr oom.png
Scenografia? Jaja sobie robisz? Ten film nie ma czegoś takiego, a jeśli już coś budowali to może wypełnią góra z 10% ogółu. Wszystko to okropne CGI, nie da się na to patrzeć, widać że jest sztuczne, przez co psuje klimat filmu. Nigdy, a przynajmniej nie w tym dziesięcioleciu, obraz wygenerowany komputerowo nie zastąpi prawdziwych scenografii. Oscar dla grafików? Wybacz, ale uznam to za niesmaczny żart.
nie mówię o tzw.scenografii stricte artystycznej i nie - nie robię sobie jaj mimo,że ich nie mam - :)
zgadza się - NIGDY obraz wygenerowany komputerowo nie zastąpi prawdziwej scenografii - podoba mi się - jakby to ująć ''obszar i wystrój tego obszaru w którym poruszają się bohaterowie'' - w HOBBICIE - w WŁADCY mamy rzetelną - niemal teatralną scenografię - ja się pytałam o charakter scenograficzny miejsca - może tak to właściwie było ująć - oba filmy są nie do porównania - toż to zasadne ale ''dobrze się czuję'' w tej scenografii - choćby komputerowej ze STAR WARS bo mi jej charakter odpowiada - taki futurystyczny funkcjonalizm - o to mi chodziło.....
No cóż - dla mnie pewnym materiałem do porównań są raczej 'Hobbit' i 'Star Wars', niż LOTR i 'Star Wars'. 'Hobbit' ma w sobie geometryczność, która może skojarzyć się ze SW; natomiast LOTR to zupełnie inna stylistyka.
Scenografia SW jest optycznie lżejsza przez swoje hi-tech, bardziej ascetyczna. Natomiast 'Hobbit' to geometria cięższego kalibru, wchodząca czasem w mroczne klimaty niedoświetlonych pałaców wczesnego średniowiecza.
Według mnie.