6,1 24 tys. ocen
6,1 10 1 24081
6,4 17   krytyków
Halloween
powrót do forum filmu Halloween

ocenił(a) film na 6

Jeden z najbardziej oczekiwanych filmów przeze mnie w tym roku sprawił mi niesamowity zawód. Ale po kolei. Na początku jesteśmy świadkami scen z dzieciństwa Mike'a Myersa, które zostały całkowicie wymyślone przez Zombiego i których nie było w oryginale. I właśnie one są najlepszym momentem w filmie. Śmieszne dialogi, interesująca historia, klimat i prześliczna żona Roba Zombiego - Sheri Moon. Film sprawia bardzo dobre wrażenie przez pierwsze pół godziny, aż w końcu Zombie sięga po sceny z oryginału i tu nagle całe dobre wrażenie znika. Mike uciekając z zakładu ciągle tylko chodzi i zabija poszukując swej siostry, co strasznie nudzi. Tak się zastanawiam czy gdyby Zombie sam nie pociągnął całego filmu, nie wykorzystując historii z oryginału tylko całkowicie ją zmieniając nie wyszedłby dużo lepszy film. Warto wspomnieć o tych krwawych momentach - są one chyba jednymi z najmocniejszych scen jakie widziałem. Widać, że z Myersa jest straszny sadysta i psychopata. Samą moc tego co robi Mike umacniają świetne zdjęcia, dynamiczny montaż oraz bardzo dobry soundtrack (świetnie zremixowany main theme przez kolesia, który robił muzykę do "300"). Niesamowicie zirytowało mnie, że tak właściwie ten film to jest typowy, amerykański teen slasher. Dialogi między nastolatkami (swoją drogą bardzo ładnymi) są strasznie głupie i brakuje w nich tego czarnego humoru, z którego słynie Zombie (poza dzieciństwem Myersa). Warto też wspomnieć o kilku świetnych pomysłach na sceny - jak np. ukrzyżowanie kojota czy przebudzenie się Laurie w całkiem ciekawym miejscu. Wspomniałem wcześniej o świetnych zdjęciach - naprawdę są one zrobione z pomysłem. Wystarczy zobaczyć scenę, gdy młody Myers zabija jego dręczyciela ze szkoły oraz kilka innych. No, ale wcześniejsze filmy Zombiego też nie mogły na o narzekać. Niestety sam klimat filmu zepsuło kilka tępych cip siedzących przed nami, śmiejących się ciągle i udających twarde. Dialogi typu "ej, to jest horror, macie się bać" czy "to jest jego siostra!!!", gdy zostało to wytłumaczone już trzeci raz rozpierdoliło mnie. Cóż, mam nadzieję, że Zombie nie będzie się brać za kolejne remaki, bo zdecydowanie bardziej wolę historię rodziny Firefly'ów z "Domu 1000 trupów" czy "Bękartów diabła". Cieszy mnie to, że reżyser podpisał niedawno umowę na dwa kolejne filmy i ponoć nie mają to być horrory. Cóż, może w końcu powróci na swój wcześniejszy poziom. 6-/10

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa