Założyłem ten temat ponieważ mam wielką nadzieję że Bitwa Pięciu Armii
okaże się równie epicka jak poniższe zestawienie
"Spartakus" - końcowa bitwa 3 sezonu
"Braveheart - Waleczne Serce"- Bitwa pod Striling z filmu Mela Gibsona to scena, bez której taki
ranking nie ma prawa bytu.
"Władca Pierścieni: Dwie Wieże"- Doskonały przykład świetnie zrealizowanego oblężenia w kinie
fantasy.
"300"- coś epickiego i ta charyzma głównego bohatera kurde gdyby ktoś mi by tak przemawiał też
bym poszedł na bój ( ale nie na trzeźwo )
"Gladiator" bitwa o Germanię epicka muzyka
"Królestwo Niebieskie" - oblężenie Jerozolimy
i na koniec klejnot koronny "Władca Pierścieni: Powrót króla" Oblężenie Minas Tirith i bitwa na
polach Pelennoru i choć ma ponad dekadę to jeszcze żaden film nie dorównał takiej bitwie to
tyle.
I jak już mówiłem mam małą nadzieje że Bitwa Pięciu Armii dołączy do tej siódemki bo jest
potencjał oby Peter tego nie spartolił Grubasku wieże w ciebie :)
A wy jakie macie swoje przemyślenia ? zapraszam do rozmowy
Mam te same typy, co załozyciel tematu co do jednego, i tak jak ty dodałbym tu jeszcze bitwe z Harryego Pottera Insygni Smierci 2.
Moze ewentualnie bitwe z Ostatniego Samuraja.
Zgadzam się zwłaszcza finał dwóch potężnych czarodziejów 1 vs 1 ten pojedynek bardzo mi przypominał Ganndziego z Sauronem
w Pustkowiu Smauga ta sama barwa jasność kontra ciemność
Wiesz że mi też ale mi bardziej w czarze ognia pojedynek z Voldemortem przypominał pojedynej Gandalfa z Sauronem
Oooo a to mi umknęło nie pamiętam tego może dlatego że z 8 lat temu ten film oglądałem jak wchodził do kin muszę kiedyś go raz jeszcze obejrzeć
A to już pamiętam tak masz rację ten pojedynek najbardziej się porównuje jest potężny dziadek z siwa brodą z niewielkim szczegółem jeden ma różdżkę zaś drugi personel ( laskę ) zaś po przeciwnej stronie barykady ciemność i brutalność także efekty obu scenach bardzo dobre jedynie zakończenie tych pojedynków się różni ale to tylko mały szczegół
Moje to
Bitwa o Hoth ( star wars 5 imperiom kontra atakuje )
Geonosis ( star wars atak klonów)
król Artur końcowa bitwa w filmie
bitwa nad coruscant (Zemsta sithów)
i bitwy z władcy pierścienia
Star Warsy też miały ten klimat z bitew ciekawi mnie jak 7 część będzie się prezentować
Kolejność przypadkowa:
Oblężenie Jerozolimy (Królestwo Niebieski)
Dwie Wieże
Braveheart
Alamo (nowsza wersja)
Szeregowiec Rayan (lądowanie)
Czas Apokalipsy (nalot na wiokę)
Pan i Władca na krańcu świata (drugie starcie, może dlatego, że bardzo lubię morskie potyczki, a sama bitwa nie jest efekciarska)
Kolejność przypadkowa ;)
1. Władca Pierścieni Dwie Wieże i bitwa o Helmowy Jar - nie zliczę, ile razy widziałem, a i tak za każdym razem ślinie się na jej widok :P
2. Władca Pierścieni Powrót Króla - jak widzę zwiastun z mową Aragorn to mnie ciary do dziś przechodzą, hasło "this day we fight" rządzi podobnie jak sama bitwa!
3.Królestwo Niebieskie - kapitalnie odzorowana bitwa o Jerozolimę
4. Piraci z Karaibów Na Krańcu Świata (?) - widzę, że na forum zapomniana, a bitwa morska pomiędzy Czarną Perłą i Holendrem chyba najlepsza jak do tej pory na morzu
5. Harry Potter i Insygnia Śmierci II - Bitwa o szkołę idealnie zakończyła serię
6. Ogniem i Mieczem - wyrazy uznania dla rodzimej filmografii. Obrona Zbaraża jak na polskie warunki to także cudo, miód i pistacje :)
7. Matrix Rewolucje i bitwa o Zion - bo uważam, że coś podobnego kiedyś i tak nastąpi ;P
Oczywiście jeszcze powinien zmieścić się tutaj Ryan, Animatrix i jego Drugi Renesans i bitwa o Stalingrad (chwilowo wyleciała mi nazwa filmu)
Albo Stalingrad 2013 choć ten film dla mnie jest żałosny taka Ruska propaganda kto oglądał to wie o czym mówię
Zaś Wróg u bram bardzo mi się podobał jak dwaj snajperzy polowali na siebie i mieli do siebie ten szacunek
- szarza Rohirrimów pod Helmowym Jarem (Dwie Wieże) oraz na polach Pelennoru (Powrót Króla)
- Rangersi oraz Delta vs somalijskie bojówki (Helikopter w ogniu)
- Sokole Oko, Chingachgook i Unkas vs plemie Huronów (Ostatni Mohikanin)
- wojska szkockie vs wojska angielskie pod Stirling (Braveheart)
- alianci podczas ladowania na plazy w Normandii (Szeregowiec Ryan)
- bitwa na Geonosis (Atak klonów)
- bitwa miedzy gangami z prologu (Gangi Nowego Jorku)
10 Ulubionych:
1. Władca Pierścieni Powrót Króla - Bitwa na polach Pelennoru
2. Władca Pierścieni Dwie Wieże - Bitwa o Helmowy Jar
3. Królestwo Niebieskie - Bitwa o Jerozolimę
4. Ogniem i Mieczem - Wszystko z Husarią
5, Troja - Bitwa o Troje
6. Avatar - ...
7. Harry Potter i Insygnia Śmierci Część II - Bitwa o Hogwart
8. Transformers 3 - Ostatna Bitwa
9. World War Z - Bitwa o Jerozolimę
10. Gra o tron - Wszystko
Nom. I ta muzyka i magia. Ale ta z dwójki też jest bardzo dobrze zrealizowana. Bitwę o Hogwart też lubię, ale mogłaby być troszeszkę... hmm... większa. Bardziej rozległa. Ale i tak jest super. Ale mówię: Bitwa Pięciu Armii zmiecie wszystko :D
Co do długości to nie jestem pewny, ale co do jakości to niemalże tak. Efekty będa wgniatały w fotel. Ciągle ukrywają ją w tajemnicy, więc pewnie szykują cos niesamowitego. Zresztą, nawet A. Serkis powiedział, ze to będzie niewiarygodne i że to będzie większe, niż ktokolwiek się spodziewa. Oj, szykują nam coś powalającego - czuję to :)
Walka na otwartym terenie, ludzie, krasnoludy, elfy wszyscy razem przeciwko wielkiej armi Azoga będzie epickie arcydzieło
Do tego bitwa powietrzna orły vs. nietoperze. A bitwa jeszcze Dale obejmie, co widac na videoblogu. I pewnie stoki góry także. Kto wie, może orkowie wtragną nawet do wnętrza Góry.
Pod czarną bramą fajnie to wyszło z orłami i nazgulami ale w B5A nietoperzy będzie więcej tak
Wiadomo coś o Gwaihirze - czym się będzie wyróżniał wśród innych orłów etc.? Mam nadzieję, że nie zrobią z niego po prostu pseudonarniowego dużego gadającego orła.
Mi się Narnia 2 najbardziej podobała wiecie że będzie kolejna Narnia 4 ?
Bitwy:
1.wszystkie z WP
2.Walka z prologu pod Morią - Hobbit "Niezwykła Podróż"
3. Z Narnii "Lew czarownica i stara szafa"
4. Z Narnii "Książe Casspian" - sry jak źle tytuł napisałem
5. Piraci z karaibów - Wszystkie bitwy
No i teraz podium
! 1 !
! 3 ! ___ Władca Pierścieni___ ! 2 !
__Piraci z Karaibów__ __Opowieści z Narnii__
________________________________________________________________________________ ______________________
Jesli chodzi o moje ulubione to na pewno Bitwa na Polach Pellenoru i Bitwa o Helmowy Jar. Świetne sa też 2 bitwy w Opowieściach z Narnii oraz ta w Avatarze. Lubię też Bitwe w Królu Arturze oraz Bitwe o Hogwart no i jeszcze ew. w bravehearcie.
Ale B5A będzie chyba najlepsza.
Też tak myślę, no ale zobaczymy jak to Peter wymyśli fakt liczebność wojska będzie mniejsza niż w Powrocie Króla gdzieś wyczytałem że podobno około 25 tysięcy ale jak dobrze będzie zaprojektowana i efektowna i najważniejsze że będzie ta epickość to myślę że B5A przebije bitwę na Polach Pellenoru no ale przekonamy się za 6 miesiecy
Co do 25 tys. to tylko szacunki na pewnych stronach wzgledem ksiązki. Na innych szacują 10 000. Ale nie ma co brać pod uwage książki. W ksiązce Powrót Króla podobno szacunkowo było około 45 tys żołnierzy. W filmie zas samych orków było ok. 200 000. Do tego Nazgule, ze 20 olifantów, trochę trollów i kilkadziesiąt tys. ludzi np. Haradrimów. Daje to około 225 000 jednostek zła. Czyli różnica ogromna - 45 a 225 tys. I przy B5A też tak może być. Myślę, ze to będzie WIELKA BITWA NA WSCHODZIE. Skoro Jackson zmienił wagę tej bitwy. Bo tu już nie chodzi o złoto, ale o przejęcie przez orków Góry, tak by Smaug mógł swobodnie wyleciec z niej i połączyć siły z Nekromantą, z którym na bank się kontaktował, skoro powiedział że NADCHODZI CIEMNOŚĆ. Gandalf zresztą wspomniał na Radzie w 1 czesci ze Sauron może sprzymierzyc się ze Smaugiem i dokonac zniszczeń. I to ogromnych. Dlatego sprawa Góry tak go martwiła, o czym wspomniał Thorinowi wq Bree.
A może teraz tak najbardziej zmarnowany materiał na dobrą bitwę?
Obstawiam tę z Alicji w Krainie Czarów. Mozna było zrobić coś naprawde wielkiego... a wyszło jak wyszło. Krotko i po bólu...
Oj, daj spokój haha. Żołnierze kopiuj-wklej i masa wpadek. Żenada. Ale czego można się spodziewac po polskim filmie...