Mam wielką prośbę mógłby ktoś odpowiedzieć na kilka moich pytań:
1.Jaką role odegra on w bitwie?
2.Jak będzie wyglądał (wymiary jakie może osiągać bo w drugiej cześci trudno mi je zobaczyć bo nie ma porównania wysokości)
3.Jaki może być jego styl walki?
4.CHCE ZOBACZYĆ JAK PJ PRZESTAWI SCENE W KTÓREJ BEORN MIAŻDŻY BOLGA!!!
czekam na odp. z góry dziękuje
na pierwsze pytanie odpowiedziałeś sobie pytaniem nr 4 :-) zabije Bolga. co złamie morale atakujących orków.
ad 2 - będzie niedźwiedziem - co do jego rozmiarów - myślę że będzie dużo większy niż przeciętny człowiek
ad 3 - a jakie style są nam znane ? :-) nie do końca rozumem pytanie. myślę że nie do konca kontroluje się będąc niedziwieniem - coś w stylu HALKa Marvelowego i popadnie w dziki szał rozszarpując zastępy orków - po słowach Azoga można się spodziewać że się "go boją".
i tu nasuwa się pytanie - czy Orkowie odczuwają strach - jeśli nie to dlaczego nie zaatakowali domu Beorna:-) gdy była tam kompania Thorina.
Pozdrawiam
no więc też takie pytanie mi się nasuwa
chce zobaczyć jak rozszarpuje te orki
Mam jeszcze jedno pytanie gdy Beorn mówi że teraz tylko on został a więc w śródziemiu było więcej zmiennoskórych
moje wiedza jest taka :-)
było ich więcej - co przyznaje sam Beorn
Film - tu dostajemy informacje przefiltrowana i wypaczona przez zabawy pana Piotrka i innych twórców Filmowego Hobbita.
Film i książka to dwa inne światy.
Jak dokładnie do końca jest z "rodzina" Beorna nie wiemy - sam mówi ze został sam - wiec w uniwersum filmowym pewnie tak jest.
Mistrz Tolkien i "Hobbit" książka - Beorn jest jednym z wielu Beorningów , ludzi zamieszkujących w dolinie Anduniny. okolice Carrak.
są oni potomkami Edainów i sa ludem przyjaznym.
Beorn jest jedynym znanym przedstawicielem swojego ludu który zmienia skórę .
reszty doczytaj w książkach , Internetach.
Pozdrawiam
Dzięki ale czytałem na internecie że jego sym Gimbeorn też potrafił zmieniać skóre jak i następni potomkowie ale żaden z nich nie dorównywał mu wzrostem .A co do Grimbeorna to podobno on żył w czasach wojny o pierścień i bronił swoich ziem.
Ale nie wiem czy są to prawdziwe informacje.
chyba nigdzie nie jest potwierdzone by jego syn grimbeorn stary też zmieniał sie w niedźwiedzia. to moja wiedza
ale jeśli nasz jakieś dobre źródło - dawaj, podziel się :-) - ja czerpie inf z encyklopedii śródziemia
Pozdrowionka
Na jednej ze stron znalazłem że:
„Podobno przez wiele pokoleń mężczyźni z jego rodu zachowali moc przemieniania się w niedźwiedzia; trafiali się wprawdzie wśród nich ludzie srodzy i źli, większość jednak miała serca zacne jak sam Beorn, jakkolwiek żaden nie dorywnywał mu wzrostem ani siłą. Za panowania tego rodu resztki goblinów przepędzono z Gór Mglistych i nowy pokój nastał na kresach Dzikiego Kraju”.
A to opis Grimbeorna z książki pt. "Encyklopedia Śródziemia" Roberta Fostera:
"GRIMBEORN (WoP) Człowiek, syn Beorna, wódz Beorningów.
Zapewne tak jak ojciec potrafił zmieniać postać. Za jego panowania
Wysoka Przełęcz i bród przy Carrock były otwarte i żaden
ork ani wilk nie śmiał wkroczyć na ziemie Beorningów. Znany
jako Grimbeorn Stary. (I 220)"
hobbit-czyli-tam-i-z-powrotem.klp.a-9620-sorry to to miałem wkleić post wyśej to opis beorna wystarczy wkleić w google i wybrać pierwszy link na stronie dość szczególowy opis Beorna