PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249916
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Mam wielką prośbę mógłby ktoś odpowiedzieć na kilka moich pytań:
1.Jaką role odegra on w bitwie?
2.Jak będzie wyglądał (wymiary jakie może osiągać bo w drugiej cześci trudno mi je zobaczyć bo nie ma porównania wysokości)
3.Jaki może być jego styl walki?
4.CHCE ZOBACZYĆ JAK PJ PRZESTAWI SCENE W KTÓREJ BEORN MIAŻDŻY BOLGA!!!
czekam na odp. z góry dziękuje

ocenił(a) film na 6
beornwielkiniedzwiedz450

na pierwsze pytanie odpowiedziałeś sobie pytaniem nr 4 :-) zabije Bolga. co złamie morale atakujących orków.
ad 2 - będzie niedźwiedziem - co do jego rozmiarów - myślę że będzie dużo większy niż przeciętny człowiek
ad 3 - a jakie style są nam znane ? :-) nie do końca rozumem pytanie. myślę że nie do konca kontroluje się będąc niedziwieniem - coś w stylu HALKa Marvelowego i popadnie w dziki szał rozszarpując zastępy orków - po słowach Azoga można się spodziewać że się "go boją".

i tu nasuwa się pytanie - czy Orkowie odczuwają strach - jeśli nie to dlaczego nie zaatakowali domu Beorna:-) gdy była tam kompania Thorina.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
marcin1488

no więc też takie pytanie mi się nasuwa
chce zobaczyć jak rozszarpuje te orki
Mam jeszcze jedno pytanie gdy Beorn mówi że teraz tylko on został a więc w śródziemiu było więcej zmiennoskórych

ocenił(a) film na 6
beornwielkiniedzwiedz450

moje wiedza jest taka :-)
było ich więcej - co przyznaje sam Beorn
Film - tu dostajemy informacje przefiltrowana i wypaczona przez zabawy pana Piotrka i innych twórców Filmowego Hobbita.
Film i książka to dwa inne światy.
Jak dokładnie do końca jest z "rodzina" Beorna nie wiemy - sam mówi ze został sam - wiec w uniwersum filmowym pewnie tak jest.

Mistrz Tolkien i "Hobbit" książka - Beorn jest jednym z wielu Beorningów , ludzi zamieszkujących w dolinie Anduniny. okolice Carrak.
są oni potomkami Edainów i sa ludem przyjaznym.
Beorn jest jedynym znanym przedstawicielem swojego ludu który zmienia skórę .

reszty doczytaj w książkach , Internetach.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
marcin1488

Dzięki ale czytałem na internecie że jego sym Gimbeorn też potrafił zmieniać skóre jak i następni potomkowie ale żaden z nich nie dorównywał mu wzrostem .A co do Grimbeorna to podobno on żył w czasach wojny o pierścień i bronił swoich ziem.
Ale nie wiem czy są to prawdziwe informacje.

ocenił(a) film na 6
beornwielkiniedzwiedz450

chyba nigdzie nie jest potwierdzone by jego syn grimbeorn stary też zmieniał sie w niedźwiedzia. to moja wiedza
ale jeśli nasz jakieś dobre źródło - dawaj, podziel się :-) - ja czerpie inf z encyklopedii śródziemia
Pozdrowionka

ocenił(a) film na 8
marcin1488

Na jednej ze stron znalazłem że:
„Podobno przez wiele pokoleń mężczyźni z jego rodu zachowali moc przemieniania się w niedźwiedzia; trafiali się wprawdzie wśród nich ludzie srodzy i źli, większość jednak miała serca zacne jak sam Beorn, jakkolwiek żaden nie dorywnywał mu wzrostem ani siłą. Za panowania tego rodu resztki goblinów przepędzono z Gór Mglistych i nowy pokój nastał na kresach Dzikiego Kraju”.

ocenił(a) film na 8
beornwielkiniedzwiedz450

A to opis Grimbeorna z książki pt. "Encyklopedia Śródziemia" Roberta Fostera:
"GRIMBEORN (WoP) Człowiek, syn Beorna, wódz Beorningów.
Zapewne tak jak ojciec potrafił zmieniać postać. Za jego panowania
Wysoka Przełęcz i bród przy Carrock były otwarte i żaden
ork ani wilk nie śmiał wkroczyć na ziemie Beorningów. Znany
jako Grimbeorn Stary. (I 220)"

ocenił(a) film na 8
beornwielkiniedzwiedz450

hobbit-czyli-tam-i-z-powrotem.klp -tu jest zamieszczony dość dobry opis Beorna

ocenił(a) film na 8
beornwielkiniedzwiedz450

hobbit-czyli-tam-i-z-powrotem.klp.a-9620-sorry to to miałem wkleić post wyśej to opis beorna wystarczy wkleić w google i wybrać pierwszy link na stronie dość szczególowy opis Beorna

ocenił(a) film na 6
marcin1488

Nie był jednym z wielu. Po bpa założył "osadę" gdzie mieszkali jego poddani zwani beorningami.