PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250009
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czy nie uważacie, że przedstawienie Galadrieli w trakcie walki z Sauronem jako zgniłej topielicy (użyjcie innego określenia, ale takie było moją pierwszą myślą) jest całkowitym nieporozumieniem. W scenie próby, kiedy Frodo ofiarowuje jej pierścień, wizualne przedstawienie Galadrieli jako potencjalnej Czarnej Królowej (instead dark lord you will have a queen) jest idealne. Ale tutaj nie, nie i jeszcze raz nie!!! Galadriela urodziła się w Valinorze, widziała światło Dwóch Drzew, jest powierniczką jednego z Trzech. Powinna być przedstawiona jako promieniejąca światłością przedstawicielka Eldarów, tak jak wyglądałaby w krainie Valarów.

ocenił(a) film na 7
marcinm_6

Po dłuższym zastanowieniu masz rację, ale walka Sarumana i Elronda z upiorami wyglądała epicko

ocenił(a) film na 9
MaxiKing123

No, masz rację była epicka.

ocenił(a) film na 6
marcinmrozowski

Była durna. Saruman wywijał kijem i fikał koziołki jak jakiś cholerny rezus a upiory wyglądały jak widma z HoMM5. Istari byli mędrcami, których zadaniem było wspieranie ludów Śródziemia i dodawanie im otuchy, a nie killerami z gildii druidów-asasynów "+5 do zręczności i +10 do walenia ze staffa".

ocenił(a) film na 8
radan

"(...) zabroniono im jednak walczyć tą samą co Sauron bronią i zdobywać władzę nad elfami lub ludźmi przemocą lub postrachem." J.R.R. Tolkien

wynika stąd, że nic co zrobili w ramach wygnania Saurona z Dol Guldur, nie kłóciło się z ich misją. A wywijanie kijem i koziołki? Moim zdaniem czadowe rozwiązanie. Trzeba było nadać tej walce dynamiki i efektowności.
Oczywiście można było zrobić to na 100 lepszych sposobów, ten jednak który wybrał Jackson jest bardzo trafiony.

ocenił(a) film na 10
radan

'Istari byli mędrcami, których zadaniem było wspieranie ludów Śródziemia i dodawanie im otuchy, a nie killerami...' :)
Fakt, Jackson przedobrzył w stronę kina akcji.

ocenił(a) film na 9
marcinm_6

Scena była świetna, bardzo klimatyczna i super się to oglądało, ale to, że elfka nawet tak stara, mądra i posiadająca magiczne moce pokonuje majara jest śmieszne. Sauron był osłabiony jednak Peter zrobił z Galadrieli zbyt potężną postać. Do wyglądu jakoś się nie czepiam tylko do umiejętności pani Lorien.

ocenił(a) film na 7
Aizentea

zbyt potężną ? A czytałeś Silmarilion ?

Kubyra

No i co? I tak jest zbyt potężna.

ocenił(a) film na 9
bartoszcyc8

To prawda, ale i tak była potężna.

ocenił(a) film na 6
Kubyra

W sillmarillionie też nie była silniejsza od majarów. Zresztą tam o niej prawie nic nie ma, a tym bardziej o jej mocy.

ocenił(a) film na 8
Aizentea

Nie jest śmieszne nic, a nic. Sauron bez pierścienia był bardzo osłabiony. N
Nie byłby w stanie podbić żadnego z królestwa Elfów. Dodatkowo Galadriela, Elrond i Gandalf posiadali trzy potężne pierścienie.

ocenił(a) film na 4
kobe_wan

Rzeczywiście, był na tyle osłabiony że potrafił odbudować fortece Barad-Dur oraz stworzyć armię która mogła zrównać z ziemią całe śródziemie.

Anthrax91

Wąglik ma rację, cały myk w Władcy polegał na tym, że Sauron prędzej czy później i tak pocisnąłby całe Śródziemie, nawet bez posiadania Pierścienia, zalewając Ludzi i Elfów masą Orków i innych świństw, które bez ustanku lęgły się w Mordorze. Dlatego JEDYNYM sposobem, o czym doskonale wiedziała Biała Rada, było wysłanie kurdupla z pierścieniem do Orodruiny z samobójczą misją zniszczenia artefaktu, który złamie Saurona, przy czym prawdopodobieństwo porażki misji (a przy tym natychmiastowej porażki ogólnej walki z Mordorem, bo Sauron z Pierścieniem zmasakrowałby ich w trymiga) wynosiło jakieś 99%. Plan był wybitnie do bani, ale czekanie i konwencjonalna obrona była jeszcze gorsza. Gandalf zaryzykował i wygrał. Cała historia WP jest przypowieścią o sile miłosierdzia, miłosierdzia, które Frodo okazał Gollumowi, oszczędzając go, pomimo iż miał wiele powodów i okazji by go zgładzić. To miłosierdzie ocaliło Froda (i całe Śródziemie) w momencie jego największego upadku, kiedy poddał się woli Jedynego tuż przy samym kraterze Góry Przeznaczenia i tylko fakt, że Gollum przeżył na tyle długo, by omyłkowo unicestwić siebie i swój skarb przechyliło szalę zwycięstwa na stronę "tych dobrych". Ze wszystkich przymiotów Froda, takich jak odwaga, samopoświęcenie, upór, szczerość, przyjaźń itp. kluczowym okazało miłosierdzie.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

To nie były moje słowa. Sam Tolkien pisze o tym w dodatkach do 3 części Władcy.

Aizentea

miała być potężna - za dni chwały VALINORU mierzyła się na równi z mędrcami i atletami Eldarów - :)

marcinm_6

Dla mnie świetna scena. Mroczna, tajemnicza... a do tego świetna walka Elronda i Sarumana z nazgulami.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Walka Sarumana z Elrondem-Super! Ale Sauron vs Galadriela-Niemożliwa!

ocenił(a) film na 9
bartoszcyc8

No Galadriela była potężna, ale żeby pokonać Saurona?

marcinmrozowski

Sauron był wtedy słaby. Słabszy niz w czasie Wojny o Pierscień, gdzie tez az tak potezny nie był, bo nie miał pierścienia. A Galadriela go nie pokonała, tylko przepediła. Dla mnie nic niemozliwego :)

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Walczący Saruman to jedyny plus tej sceny, na to właśnie czekałem...szkoda że brakło Radagasta. Erlond walczący mieczem z duchami które są niematerialne? Nie będę wnikał w końcu to Elf.

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

Nazgule były półżywe-półmartwe.

marcinmrozowski

A ty jesteś pół-głupi

Anthrax91

Właściwie to nawet nie Elf. :D

ocenił(a) film na 4
marcinm_6

Jackson kompletnie przekręcił i skopał swoją własną wizję z Lotra. Nie wiem jak bezmyślnym trzeba być by tego dokonać.

ocenił(a) film na 7
Dealric

pewnie już planuje jakieś kolejne dzieło, w którym wszystko wyprostuje ;)

ocenił(a) film na 4
nomiko

Na całe szczęście nie ma więcej praw do Śródziemia

ocenił(a) film na 7
Dealric

wiem, to był taki czarny żarcik ;)

użytkownik usunięty
marcinm_6

Jedna z niezliczonych porażek w tym filmie.

ocenił(a) film na 3
marcinm_6

Ta scena byłą jedna z niewielu dobrych w tym filmie aczkolwiek jest sporo racji w tym co piszesz

ocenił(a) film na 5
marcinm_6

Raz, że Sauron nie miał zamiaru siedzieć w Dol Guldur, więc cały efekt z zgniłą żarówką zbędny, dwa: skopali kompletnie układ sił z Istarich robiąc totalne ciamajdy.

marcinm_6

Oczywiście, że jest całkowitym nieporozumieniem. Pomijając to o czym piszesz ty i pozostali użytkownicy powyżej, Galadriela w tej scenie wygląda GORZEJ niż w Drużynie Pierścienia (mimo, że tam też moim zdaniem przeszarżowali). We Władcy pokazali ją jako królową, mroczną, ale wciąż piękną i pełną majestatu. W najnowszym Hobbicie wygląda jak starsza siostra Samary Morgan.

Przed premierą pisałem, że zamknięcie wątku Dol Guldur stanowić będzie ostatnią okazję dla przybliżenia szerszej widowni chociaż w minimalnym stopniu prawdziwej natury Istari i ich misji w Śródziemiu. Jacksona stać było jedynie na walkę rodem z Matrixa i żałosną scenę wyraźnie inspirowaną Egzorcystą.

No ale dzieciaki są zachwycone, bo Elrond dokopał Nazgulom.

Xoxoxox

Egzorcysta to doskonałe! To kropka nad i.

marcinm_6

Silna kobieta. Biega z Gandalfem na rękach po schodach jakby niosła pięć bułek.

ocenił(a) film na 9
obleh

Z tego wszystkiego właśnie to noszenie na rękach bym całkowicie wyciął.
I faktycznie ujęcie w którym Galadriela trochę patrzy spod byka niezbyt dobrze wyszło, za to ujęcie od tyłu gdy widać Saurona w dalszej perspektywie oraz Galadrielę stojącą ze światłem jest bardzo dobre.
Po prostu w tych bliskich ujęciach wypada ona dość mizernie... a migotanie postaci Saurona na ekranie od którego oczopląsu można dostać trochę Twórcom nie wyszło... lepsza byłaby po prostu dalsza perspektywa.
No ale zobaczymy, może wersja reżyserska coś zmieni, choć wątpię...

W Pustkowiu Smauga sceny z pojedynku Azoga i Gandalfa a także fragment walki z Sauronem nieco zmieniono...tutaj też mogliby dać trochę kosmetyki, choć raczej można się spodziewać dodania jakichś scen a nie odjęcia tych, które są niepotrzebne.

Wciąż jednak liczę na choćby takie ujęcie:
http://leakynews.s3.amazonaws.com/pub/wp-content/uploads/2014/11/necromancer.jpg

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

W pustkowiu smauga nic nie zmieniali. W wersji reżyserskiej można powiedzieć, że były wszystkie sceny, gdzie w zwykłej były wycięte,tak że nawet dało radę zauważyć tę wycięcia.

ocenił(a) film na 4
marcin199518

Jak to nic nie zmieniali. Część z Dol Guldur i szukaniem ukrytego wejścia jest całkowicie przemontowana, w walce z Sauronem dodano Thraina, Azog wybiega zza rogu a nie jak w kinowej, że bańka Gandalfa go pokazuje.

ocenił(a) film na 8
Banner

Tak jest przemontowana, a w zasadzie to w wersji EE są po prostu tę wycięte momenty, których nie było w podstawowej.

użytkownik usunięty
khazad7_2

a czy w wersji reżyserskiej Pustkowia Smauga wycięto wejście Beorna do domu, czy ja mam coś z kopią.

A właśnie coś mi brakowało w scenach Dol Guldur.... kurczę taka scena. Galadrielę mi zniszczyli doszczętnie. Wyciął bym to pierwszorzędnie. Zapycha to tylko całą akcję w Dol Guldur.

O tak, w pierwszej chwili, gdy zobaczyłam, że niesie Gandalfa zdziwiło mnie to bardzo :) Ale szczerze mówiąc mi bardziej podobała się walka Gandalfa z Sauronem w Pustkowiu niż ta w Bitwie, chociaż obie, przyznam były epickie :)

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Tej sceny już się nie da uratować. Trzeba by ją zmienić całkowicie, bo dla mnie jest nie do pomyślenia że sama jedna Galadriela przegania najpotężniejszą istotę śródziemna spojrzeniem z pod byka gdy ma obok siebie 3 Istarich i efla z pierścieniem.

użytkownik usunięty
marcinm_6

A wez mi nie gadaj.... po piątkowym obejrzeniu Drużyny Pierścienia i wczorajszym obejrzeniu BPA stwierdzam coś co mi się jeszcze do nie dawna podobało jako druga z kolei najlepsza scena w Śródziemiu filmowym a jako fan Galadrieli się zawiodłem. Zrobienie mi z niej zielonego Green goblina to tragedia.

Galadriela FOTR>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Galadriela BPA szkoda że tak mówię bo w Hobbicie Niezwykła Podróż myślałem że Galadriela w Hobbicie to będzie cud miód no niestety zawiodłem się....

ocenił(a) film na 7
marcinm_6

Hmm, być może ogień należało zwalczyć ogniem i dlatego Galadriela taką postać na okoliczność potyczki z Sauronem przybrała?

ocenił(a) film na 4
Sqrchybyk

Ja bym użył wody.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Cóż, nie zawsze można... I nie zawsze należy.

Sqrchybyk

Wiadomo, Zło złem zwyciężaj. To najważniejsza lekcja jaką wyciągnąłem czytając powieści Tolkiena.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Cóż, czasem po prostu trza...

Sqrchybyk

Tolkien na pewno by się zgodził.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Tolkien pisał swoje książki w innych nieco czasach... Orliński pisał niedawno w swej recenzji "Bitwy..." o drobnych różnicach między książkami a filmem. Przykładowo: w książce Bard usiłując przekonać Thorina do dotrzymania słowa i podzielenia się złotem z mieszkańcami Esgaroth mówi o tym, że owszem, w dawnych czasach różnie układały się stosunki między ludźmi a krasnoludami, jednak teraz to ludzie są w potrzebie, a krasnoludy siedzą na górze złota, więc powinny pomóc. Zatem ten, kto ma dużo, powinien pomóc tym, co mają mało - za czasów Tolkiena takiemu przesłaniu można było tylko przyklasnąć, dziś jednakże jest ono kontrowersyjne, przyznasz? I dlatego w filmie ten akurat argument się nie znalazł... Takich różnic jest więcej, być może walkę Galadrieli można uznać za kolejną.

Sqrchybyk

Eeeeee rozmawiamy o pozytywnej postaci używającej jakiejś mrocznej sztuczki do pokonania Saurona (rzecz absolutnie nie do pomyślenia w tolkienowskim świecie), a ty wyskakujesz ze sprawiedliwością społeczną. Może lepiej odstaw tego Orlińskiego.

To w jakich czasach tworzył Tolkien pozostaje absolutnie bez znaczenia skoro stworzył odrealniony i uszlachetniony świat niewiele mający wspólnego z naszą szarą rzeczywistością. Może w następnej ekranizacji Władcy Pierścieni, zgodnie z zasadą prawdy czasu i prawdy ekranu, wolne ludy użyją Pierścienia do obalenia Saurona, zajmą Barad Dur i posadzą tam własnego władcę ciemności.