W pewnym momencie Gandalf zapytany przez Galadrielę , dlaczego wybrał Hobbita jako jednego z
uczestnikow podróży udziela bardzo ciekawej odpowiedzi , nie moge sobie dokladnie
przypomniec cytatu , nie moge tez go znaleźć. Może ktoś go przytoczyć?
... że sam nie wie czemu, ale boi się, a Hobbit sprawia, że boi się mniej??....
dobrze myślę ? :))
“Mithrandir, why the halfling?”
“Why Bilbo Baggins? Perhaps it’s because I’m afraid and he gives me courage.”
Tak , tylko że Gandalf mówił jeszcze coś więcej , pamiętam że wspomniał , że wiekszość ludzi uważa że zło da się pokonać tylko potężnym dobrem , a czarodziej uważał iż to małe , "jasne" postacie takie jak Bilbo odpedzaja od nas na co dzień mrok. Coś w tym stylu.
Gandalf and Galadriel come together, with Galadriel saying: “Mithrandir, why the halfling?”
Gandalf responds: “Saruman believes it is only great power that can hold evil in check, but that is not what I have found. I found it is the small everyday deeds of ordinary folk that keep the darkness at bay… small acts of kindness and love. Why Bilbo Baggins? That’s because I am afraid and it gives me courage.”
Czyli znaczy to mniej więcej tyle choć oryginalne kinowe tłumaczenie jest bardziej ,,dogłębne"
,,Mithrandirze, dlaczego niziołek?"
,,Saruman sądzi, że tylko potężna moc jest w stanie powstrzymać zło, ale ja tak nie uważam. Przekonałem się, że to codzienne czyny zwykłych ludzi odpędzają mrok... niewielkie akty dobroci i miłości. Dlaczego Bilbo Baggins? Może dlatego, że się boję a on dodaje mi odwagi"