PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327619
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Martin Freeman - jakoś tak nie pasuje mi do odtwórcy głównego bohatera, a Wam? Moje osobiste zdanie, to jakoś czuję niedosyt po grze tego aktora. A może to tylko moje odczucie. Jakoś tak sztucznie grał, brakowało mi emocji na jego twarzy, był czasami zbyt poważny, nie widziałam w jego grze strachu, mobilizacji czy wzruszenia w odpowiednich chwilach. Coś nie zaskoczyło wg mnie.

Idealnie dobrali resztę obsady, Thorin był genialny po prostu, krasnoludy ślicznie ucharakteryzowane. No ale Bilbo...oj jakoś mi się Martin tu nie widzi.

Kto według Was, którzy mają podobne zdanie mógłby lepiej zagrać tę rolę?

Może Johnyy Deep? Tego to uwielbiam, w każdym filmie totalnie oddaje sie roli. Tu by mi pasował na takiego ciiutkę sprytnego, marudliwego Hobbita, który przeżywa przygodę swojego życia.

ocenił(a) film na 7
madziadem

Freeman wygląda na takiego prostego, poczciwego hobbita, wg. mnie jest to dobrze dobrany aktor.
Johnny? Jest świetny, fakt, ale jakoś mi tu nie leży ;)

ocenił(a) film na 10
Emzz21

taaaaa Johny Deep i Bilbo Baggins.... a może Jim Carey albo Rovan Atkinson?? Emzz21 ma racje, Bilbo był prostym poczciwym Hobbitem, Pamiętacie scenę jak we Władcy Pierścieni Frodo rozmawia z Gandalfem, gdy ten przybywa do Shire na urodziny Bilba? Frodo mówi do Gandalfa "Zanim się zjawiłeś Bagginsowie cieszyli się szacunkiem, za swoja stałość i stateczność", na co Gandalf "Ponoszę bardzo małą winę za incydent ze smokiem, szturchnąłem tylko twojego wuja, by wyszedł za próg"

brakuje emocji... pffff też mi coś!? strojenie durnych min to nie wyrażanie emocji według mnie...

madziadem

Serio z tym Deppem?

sarev0k

No serio jakoś mi tak się widzi w tej roli :) Jego miny są zabojcze i tego mi brakuje w Martinie. W tej całej prostocie - iskry takiego ciekawskiego hobbita, żądnego w głębi duszy przygód, tak jak jego krewniacy :) Freeman jest dla mnie za słaby do tej roli.

Np. Thorin jest wg mnie IDEALNY :) Piekny, dostojny, przywódca! Idealnie spełnia moje wyobrażenia :)

Ale Bilba mi zepsuli hehe:)

Brakuje mi tu takiej żyłki poszukiwacza :) Emocji :) Mam niedosyt :) Wiem, że to kwestia gustów, dlatego tak pytam, czy też ktoś ma podobnie :)

A moze jakiś inny aktor? :) Uhmm

ocenił(a) film na 8
madziadem

A według mnie Freeman idealnie oddaje postać Bilba. Jego rozmowa ze Smaug'iem urzekła mnie. Ten moment, w którym budzi smoka ze snu i jego reakcje po prostu mnie rozbawił. Ja osobiście cieszę się, że to właśnie Freeman gra Bilba.

ocenił(a) film na 7
madziadem

To Hobbit, a nie sex maszynka dla 12latek :|

ocenił(a) film na 9
madziadem

Freeman to absolutnie idealny Bilbo i nie znam aktora, który by lepiej pasował. Chyba żartujesz z tym Deppem.

MatiZ_3

Zgadzam się

ocenił(a) film na 8
MatiZ_3

Racja, idealnie pasuje to tej roli.

użytkownik usunięty
madziadem

Na długo przed tym jak ogłoszono kto zagra Bilba, widziałem Freemana w niewielkiej roli w Love Actually. Widząc go na ekranie stwierdziłem - "o, ten by się nadał do roli Hobbita".

I parę lat później co się okazuje? Peter Jackson pomyślał tak samo.

Nie wyobrażam sobie lepszego wyboru do tej roli.

ocenił(a) film na 7
madziadem

O jednego Jacka Sparrowa za dużo w tym filmie by było. Freeman to wybór idealny.

ocenił(a) film na 3
Kasiek_haz

I bez niego można się poczuć na filmie jak na kolejnej części Piratów z Karaibów.

ocenił(a) film na 8
PX_9891

Będę się powtarzał za innymi, ale warto to jeszcze raz podkreślić. Martin Freeman jako Bilbo to akurat strzał w 10. Jeśli szukałbym doskonałej egzemplifikacji post-Tukowego charakteru - to moim wyborem byłby Freemanowy Bilbo. Johny Depp jako Bilbo, poważnie?

użytkownik usunięty
madziadem

No nie wiem, dla mnie nie mogli wybrać lepszego aktora niż Freeman. Mimo, że cała obsada jest świetna, to on absolutnie przyćmił ich wszystkich.

ocenił(a) film na 10

Noo, bez przesady. Gandalf jest fantastyczny. krasnoludy również.

ocenił(a) film na 6
madziadem

Freeman fantastycznie odgrywa Hobbita. Właśnie powiedziałbym, że ta rola jest dla niego wręcz naturalna.

madziadem

TEMAT UZNAJE ZA PROWOKACJE . Każdy kto uznaje deppa za wielkiego aktora po prostu nie ma pojęcia o tym zawodzie i nalezy do motłochu łykającego papkę. Niech tacy ludzie wracają do gniotów typu Zielona Mila czy Piękny umysł .
Day lewis , Bardem , Rush, Seymour Hoffman to są wielcy aktorzy.

ocenił(a) film na 7
WielkiBob

Sorry Bobie ale nie trafiłeś z przykładami.

straightlines

Ja po prostu uznaje deppa za przeciętnego aktora i mówię to z czystym sumieniem po oglądnięciu kilkudziesięciu filmów z tym gościem jedynie parę dobrych ról w tym Jack Sparrow i to wszystko . Panowie których wymieniłem to od lat czołówka aktorska z pokolenia po 1950 r. dodałbym jeszcze Fiennesa.
Zielonej Mili nie znoszę bo jest nachalna emocjonalnie i ckliwa a bohaterowie czarno biali (i nie mówię tu o kolorze skóry) a Piękny umysł uważam za maksymalnie wygładzony i uproszczony film pod Oscary nijak się ma do Pająka Cronenberga ,Lokatora czy Wstrętu Polańskiego z podobnej tematyki .

ocenił(a) film na 7
WielkiBob

OK a co powiesz na temat Donnie Brasco, Brave Finding Neverland? Depp to wcale nie taki zły aktor

straightlines

rola w Donnie Brasco mi się nie podobała. Depp o sarnim spojrzeniu nie posiada żadnej komplikacji jaka powinien miec główny bohater prowadzący podwójną grę z gangsterami .Wszystko nadrabia bardzo dobry Al Pacino.

straightlines

uważam ze jest przeciętny ale nie dorasta do pięt aktorom których wymieniłem .Miał pare dobrych ról Edward , Las Vegas parano , Piraci i Marzyciel ale zazwyczaj jest nijaki ,wtórny i korzysta ze skromnego warsztatu rola w Na żywi to smiech na sali w Blow grał beznadziejnie podobnie w kreacji dajacej wielkie mozliwosci -sekretne okno , w ogóle wypada najlepiej w rolach posiadających cechy szczególne (jak mnóstwo gwiazd Hollywoodu). Zwykłych gości grać nie potrafi.

ocenił(a) film na 7
WielkiBob

No zgodzę, że nie jest to najwyższy sort aktorski, ale drewnem też nie jest.

straightlines

A w Dziewiątych wrotach ? Mi się podoba wykreowana przez niego postać

ocenił(a) film na 7
madziadem

Nie zgadzam się i podpisuję sie pod komentarzami użytkowników poniżej - Martin jest idealnym Bilbo. Kiedy tylko dowiedziałam się, że to on zagra hobbita, już byłam spokojna o tę kreację i nie zawiodłam się. Uważam, że oddał bardzo dobrze postać Bilbo - jego poczciwość, przywiązanie do swojego domu i spokojnego życia, odrobinę zrzędliwości, ale i spryt, dzielność. Dla mnie Martin nawet z wyglądu przypomina stuprocentowego hobbita.

Johnny Depp? Czy to na poważnie? Uwielbiam go, ale absolutnie nie pasuje na hobbita, w żadnym wypadku. To byłaby straszna pomyłka.

ocenił(a) film na 10
madziadem

Z tego co czytam, widzę że jesteś w porażającej mniejszości. Nie ma lepszego aktora do roli Bilba niż Martin Freeman, no może jakby Ian Holm był młodszy, to wtedy on by rządził. A oprócz ich dwóch nikt mi nie pasuje do tej roli, a tym bardziej nie Depp. Ja tez odebrałam tę propozycję jako żart. Depp jako Bilbo Baggins z Shire, z książki Hobbit. Tam i z powrotem? Poważnie? Nie, to nie może być poważnie. Martin Freeman to Bilbo idealny. To moja ulubiona postać z całego filmu, a to dlatego właśnie że Freeman tak doskonale go zagrał. Nie ma w nim emocji? To też uznaję za żart. Cały ten wątek wydaje się być żartem. Można się czepiać w tym filmie o wiele rzeczy, ale pierwszy raz spotykam się że się Bilbo nie podoba. To całkowita nowość.

madziadem

Martin Freeman idealnie zagrał Bilba. Nie wyobrażam sobie innego aktora w tej roli. ;)

cloe4

Hehe, połowa z Was uznało to za żart. Cóż, a ja tak mam i już :) Moja wyobraźnia widzi innego Bilba. Przy tym zostanę, bo ponoć o gustach się nie dyskutuję. Jestem w stanie zrozumieć wszystko, dla mnie np. Thranduil byl idealny i genialny, inni zaś pisali, że totalnie się na nim zawiedli.

Mimo wszystko film jest świetny i tak bardzo mi się podoba :) I dobrze, że każdy ma inny gust, bo każdy znajdzie w tym filmie coś dla siebie. I cos co podziwia i coś w czym ma niedosyt :)

ocenił(a) film na 3
madziadem

Myślę, że najlepszy byłby Marek Kondrat.

ocenił(a) film na 10
PX_9891

A nie Olbrychski? On grał już wszystkich!

ocenił(a) film na 10
PX_9891

A nie Olbrychski? On grał już wszystkich!

baba_yaga

Coś ty! Borys Szyc czy Tomasz Karolak bardziej by się nadawali.

ocenił(a) film na 10
cloe4

Szyc jako Bilbo a Karolak jako... Hmmm... Smaug?

ocenił(a) film na 10
baba_yaga

Hahahahahahahaha!!!! Padłam... Karolak... Hahahahahaha!!!!

ocenił(a) film na 10
ewej

:D Hahaha :)

ocenił(a) film na 10
baba_yaga

Pierwszy w historii smok z diastemą xD Hahahahahaha!!!

ocenił(a) film na 10
ewej

Natomiast podejście do życia obaj mają to samo, więc wszystko gra :D

ocenił(a) film na 10
baba_yaga

Nawet charakteryzacji wielkiej nie trzeba by było :D

ocenił(a) film na 10
ewej

No raczej :D Z tym, że do Smauga mam sentyment a Karolaka - serdecznie dość :P

ocenił(a) film na 10
baba_yaga

Ja tak samo. Ja Szycem i Karolakiem już rzygam. Z resztą Szyca już mieliśmy w Hobbicie, lepiej tego nie wspominać ://// bbbblllleeee!!!!
Za żadne skarby nie zmieniłabym ani jednej osoby w tej obsadzie. Wszyscy są doskonale dobrani. A Bilbo to po prostu Bilbo marzeń. Tuż za nim Gandalf, Thorin, Smaug/Sauron, Thranduil i Kili, i cała reszta :-)

ocenił(a) film na 10
ewej

Oł, jes. A zwłaszcza Kili :D
Poważnie mówiąc, Jackson dobrał obsadę genialnie. Nie mam się do czego przyczepić. Oglądałam zarówno LOTRa, jak i Hobbita z prawdziwą przyjemnością :)

ocenił(a) film na 10
baba_yaga

Kili przede wszystkim ;D Hehehe!!!
To najbardziej podoba mi się w tych filmach o Śródziemiu, obsada. To najlepsza rzecz w tych filmach. Może do innych rzeczy można się przyczepiać, ale aktorstwo jest najlepsze.

ocenił(a) film na 10
ewej

Muzyka i plenery również. Poza tym scenografia... Mogłabym mieszkać w Mirkwood(zie) albo w Erebor(ze). Hmmm... :D

ocenił(a) film na 7
baba_yaga

Albo w Rivendell, w Shire... Raj na ziemi.

ocenił(a) film na 10
Pani_Zima_1989

Uhm :) Tak może być w moim niebie :D Nie będę narzekać.A aniołki mogą mieć metr sześćdziesiąt, czarne włosy i czarne oczy. Mogą strzelać z łuku, ja się nie pogniewam :P

ocenił(a) film na 7
baba_yaga

Czytasz mi w myślach:)

ocenił(a) film na 10
Pani_Zima_1989

Bo ja jestem wybryk natury :D

ocenił(a) film na 10
madziadem

Johnny Hobbitem? Wybacz, ale to kompletnie chybiony pomysł. Martin jest idealny :)

ocenił(a) film na 9
baba_yaga

Rysiek z Klanu

ocenił(a) film na 10
Aredhel125

Już jest jeden Rysio w Hobbice, więcej nie trzeba ;-)