Film jak najbardziej dobry, ale jest niczym w porównaniu do książki. Brakuje większej ilości szczegółów, np. zabójstwa Castellano czy Carmine'a Galante. Albo pożerania ofiar przez szczury. Twórcy wyrwali różne wątki i wszystko prezentuje sie trochę chaotycznie. Spokojnie mogli dokręcić jeszcze z 30-40 minut. Poza tym nie mam zastrzeżeń, Shannon wypadł bardzo dobrze jak dla mnie. Daję 8 gwiazdek.
Film sprawia wrażenie jakby twórcy go nakręcili jedynie na podstawie materiału dokumentalnego dot. Kuklinskiego dostępnym np. na YT, w dodatku dobór aktorów czasem mógłby być lepszy i jak już wszyscy pisali na główną rolę najlepiej pasowałby śp. James Gandolfini.
Prawda jest taka, że jakby się ktoś porządnie wziął za ten temat to powstał by film godny Oscarów. Książka i materiały dokumentalne mają w sobie ogromny potencjał.
Według mnie ten film nie odzwierciedla osoby jaką był Kuklinski. Na filmie został przedstawiony jako przeciętny mieszkaniec Stanów, który "dorabia" będąc zabójcą na zlecenie, a po godzinach jest zwykłym ojcem i mężem. Fakt faktem, (z tego co wiem) nigdy krzywdy fizycznej swojej rodzinie nie zrobił, jednak miał osobowość psychopatyczną, a ona nie wiąże się jedynie z brakiem reakcji na przystawienie pistoletu do głowy. Trochę to smutne, bo ludzie, którzy nigdy wcześniej nie spotkali się z informacjami o nim, mogą mieć całkiem błędne przeświadczenie o tym, kim był. Sam sposób jego wypowiedzi, mroził krew w żyłach.
Kuklinski w wywiadzie na yt przyznał ze niejednokrotnie bił ,znęcał się nad swoją żoną . W filmie przedstawili to zupełnie inaczej , zatarło to obraz sadysty .
Uważam ze cały film nie pokazuje nam prawdziwego charakteru tego strasznego człowieka.
Ja tylko słyszałam o jednym incydencie z żoną, który był związany z przemocą fizyczną, ale oczywiście mogło być tego dużo więcej. Zgadam się z Tobą całkowicie. Jego wypowiedzi w wywiadzie HBO mówią wszystko:
"Nie czuję żadnych emocji, kiedy kogoś biję, robię mu krzywdę albo zabijam. Na mnie to nie działa. Jedyną przyjemnością jest seks. Mogę zwalić człowieka z nóg, zadeptać i w ogóle to na mnie nie działa".