Jeszcze nie oglądałem, ani nie czytałem recenzji. Chciałem zapytać o ewentualne wątki napisane pod czerwoną hołotę. Czy są w filmie akcje typu:
a) ksiądz alkoholik
b) ksiądz pedofil
c) ksiądz pederasta
d) Polak-katolik mordujący żydów
e) inne podobne
Wolę wiedzieć, żeby znów się nie naciąć i ostrzec znajomych.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
nie. wybacz. ale po prostu obecnośc bądź nie obecnośc tych wątków w filmie nie wpływa na to czy film jest dobry czy nie. jesli umiesz oceniac film przez samą obecność tych tematów to znaczy ze jestes, wybacz, kretynem. widzialem zbyt duzo filmów tak dobrych jak i fatalnych zawierających "inne podobne" by nie reagować inaczej niż smiechem na takie bredzenia. i pakowanie polityki tam gdzie jej nie ma. naprawdę nie lepiej pultać się na forum onetu?
a może obejrzyj i zobacz jak to jest pokazane i w jakim kontekście? zasadniczo posiadanie opinii na jakis temat bez przczytania czy obejrzenia to jest kretynizm.
swoją droga jak rozumiem oglądasz tylko i wyłącznie filmy o triumfach polskiego oręża. jest to może i nawet dobry pomysł. dużo oglądania nie ma. masz dzięki temu więcej czasu na bycie bucem.
no i się nie obrażę, bo ani nie masz takiej mocy by mnie obrazić, ani mi nie wypada bo to ja cie pierwszy kretynem nazwałem. więc dam se radę.
Skoro się nie sprzeciwiasz, to pozwól, że dla mnie pozostaniesz już tym debilem :)
Pytałem o kilka faktów, otrzymałem odpowiedź, filmu nie obejrzę.
Koniec tematu.
Można zamknąć, usunąć lub zostawić dla potomnych.
Pa-pa
W sumie to nie wiadomo, czy ten Polak to był katolik. Ale za to dla równowagi jest Żydówka stalinówa, kur...a i alkoholiczka w jednym. Może się jednak skusisz?
Man wyluzuj. Spojrzę jutro na ten film swoim obiektywnym okiem i dam Ci cynę czy jest tam jakiś lewacki schemat. Jeśli chcesz coś zmienić w mentalności ludzi i ich poglądach na świat nie rób tego w ten sposób bo psujesz opinie wszystkim tym, którzy chcą coś w tym świecie zmienić ...
Może trochę mnie poniesło ;) ale mam już taki wqrw na to wszędobylskie lewactwo i narzucaną tolerancję, że czasem tak się kończy :/
W "Krytyce politycznej" jedna z recenzji zarzuca filmowi antysemityzm, więc myślę, że film dla ciebie ;)
cyt. "Tom_Ripley" = "jest Żydówka stalinówa, kur...a i alkoholiczka w jednym"
To już wiemy. Przeklęci antysemici z tych Polaków.
Ten film jest pochwałą komuny na innym poziomie - stanowi hołd dla polskiej szkoły filmowej, czyli najlepszego okresu w historii polskiego kina, który się rozwinął - jak wiadomo - za komuny. :P
Jak łysy grzywką o kant kuli...
Nie dziwne, że rozwinęła się za komuny skoro ta trwała od 45. do 90. (a tak naprawdę trwa do dzisiaj).
jest punkt d. ale ten film jest tak nijaki, że ani nie można go podciągnąć pod propagandę z lewej, ani z prawej strony. Kilka genialnych ujęć, można oglądać jak zdjęcia, z własną muzyką na uszach (np. Konkwistą 88 albo Arką Noego)
Wygląda mi to na pierwszą obiektywną opinię pod kątem tego o co pytałem.
Pozdrowienia dla czytających ze zrozumieniem.
Ale jaka różnica? Człowiek używający sformułowań typu "lewacka propaganda", "bezmózgie lemingi" i "czerwona hołota" jest zwyczajnym kretynem z mózgiem wypranym prawackim bełkotem, więc i tak nie powinien oglądać niczego ponad seriale, zeby mu się mózg nie przegrzał. Oceniając filmy jedynie przez pryzmat swojego ograniczonego, prymitywnego światopoglądu, pokazujesz tylko, że nie jesteś prawdziwym miłośnikiem kina i - ogólniej - sztuki. Mógłbym to szerzej uzasadnić, ale zdaję sobie sprawę z tego, że twój żenujący post to tylko nędzna próba trollingu i wywołania dyskusji. Odpowiadam tylko dlatego, że wiele osób najwyraźniej potraktowało cię mniej więcej poważnie, a chcę uchronić pozostałych od tego błędu.
Ciekawe, jakim cudem taki przygłup docenił "21 gramów", "Melancholię" i filmy Leone oraz Jarmuscha.
Przygłupa to szukaj w swojej rodzinie matołku :))
Żaden trolling - czysta prawda. Otwórz oczy.
a Ty się zachowujesz jak jedyny sprawiedliwy i znający prawdę. Uprzedzając Twoje ewentualne pojękiwania, zawiadamiam Cię, że mam wedle naszej polskiej rzeczywistości lewicowe poglądy, jednak nie uważam, że moja wizja świata jest jedyna i słuszna. Natomiast z Twoich wypowiedzi rysuje się obraz człowieka, który uważa, że tylko to co on myśli jest słuszne i powinno być bezwarunkowo uznane przez innych,w jego mniemaniu źle myślących. Z mojego doświadczenia wynika, że to bardzo częsta "przypadłość" o ludzi o prawicowych poglądach.
Ps. Film zobaczę niebawem
Nie zawsze miałem takie poglądy. Do pewnych rzeczy, że tak powiem, się dorasta. Podróże po świecie też wyostrzają wzrok.
"Prawacki bełkot", heh... Akurat wyrażenia "lewacka propaganda" czy "czerwona hołota" są trafne, bardzo trafne, ale coż, nie wszystkim się mogą podobać.
A co do meritum tematu: nie dziwię się jego autorowi, że nie chce oglądać filmów opartych na szafowaniu steorotypami. Prawo każdego że będzie lub nie będzie oglądał filmu poruszających dane sprawy. (Ale jak jest z tym filmem to póki co nie powiem)
Zadałem pytanie - dostałem odpowiedź. Niestety przewidziałem kolejne doprawianie gęby Polakom. Finito.
Ty idź, sprawdź co na TVN :-)
Niestety nie posiadam telewizora, sprzedałem bo jakoś ten kompot trzeba skołować.
Gówno przewidziałeś , zwyczajnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo widzisz tylko to co chcesz zobaczyć. Żaden z tutaj komentujących którzy widzieli ten film nie stwierdził ,że "Ida" ma charakter antypolski. Szkoda ,że bardziej skupiasz się na tropieniu "lewackiej propagandy" niż na swoim olbrzymim deficycie intelektualnym.
Fajny temat i wszystko co padło takie pocieszne. Czasem miło poczytać takie jadowite, niegłupio sklecone docinki.
Nie świruj. Ona nigdy tak naprawdę nie odeszła :-/
Słyszałeś o polityce grubej kreski? I nie chodzi tu o prochy.
Tak, jest to film stworzony przez międzynarodową bolszewię, mający na celu wykrzewienie polskości i unicestwienie Przenajświętszej Rzepy Pospolitej na rzecz utworzenia konglomeratu Izraelsko-Rosyjskiego na terenach pomiędzy Odrą a Bugiem.
Kurczę... Czy trudności z wyłapaniem własnego sarkazmu to już rozszczepienie osobowości?*
*Pytanie retoryczne