Ida

2013
6,6 119 tys. ocen
6,6 10 1 118997
7,4 68 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Jeszcze nie oglądałem, ani nie czytałem recenzji. Chciałem zapytać o ewentualne wątki napisane pod czerwoną hołotę. Czy są w filmie akcje typu:
a) ksiądz alkoholik
b) ksiądz pedofil
c) ksiądz pederasta
d) Polak-katolik mordujący żydów
e) inne podobne
Wolę wiedzieć, żeby znów się nie naciąć i ostrzec znajomych.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 7
Engbers

jest d) bidulku-kretynku ale obejrzyj. dasz radę. odwagi.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Engbers

nie. wybacz. ale po prostu obecnośc bądź nie obecnośc tych wątków w filmie nie wpływa na to czy film jest dobry czy nie. jesli umiesz oceniac film przez samą obecność tych tematów to znaczy ze jestes, wybacz, kretynem. widzialem zbyt duzo filmów tak dobrych jak i fatalnych zawierających "inne podobne" by nie reagować inaczej niż smiechem na takie bredzenia. i pakowanie polityki tam gdzie jej nie ma. naprawdę nie lepiej pultać się na forum onetu?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Engbers

a może obejrzyj i zobacz jak to jest pokazane i w jakim kontekście? zasadniczo posiadanie opinii na jakis temat bez przczytania czy obejrzenia to jest kretynizm.

swoją droga jak rozumiem oglądasz tylko i wyłącznie filmy o triumfach polskiego oręża. jest to może i nawet dobry pomysł. dużo oglądania nie ma. masz dzięki temu więcej czasu na bycie bucem.

no i się nie obrażę, bo ani nie masz takiej mocy by mnie obrazić, ani mi nie wypada bo to ja cie pierwszy kretynem nazwałem. więc dam se radę.

ocenił(a) film na 7
cobyl

Skoro się nie sprzeciwiasz, to pozwól, że dla mnie pozostaniesz już tym debilem :)
Pytałem o kilka faktów, otrzymałem odpowiedź, filmu nie obejrzę.
Koniec tematu.
Można zamknąć, usunąć lub zostawić dla potomnych.
Pa-pa

ocenił(a) film na 9
cobyl

W sumie to nie wiadomo, czy ten Polak to był katolik. Ale za to dla równowagi jest Żydówka stalinówa, kur...a i alkoholiczka w jednym. Może się jednak skusisz?

ocenił(a) film na 7
Tom_Ripley

Nie może być! Antysemityzm!!!

ocenił(a) film na 9
Engbers

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

ocenił(a) film na 7
Tom_Ripley

Nudzisz gościu :-)

ocenił(a) film na 9
Engbers

Nie bardziej niż ty.

ocenił(a) film na 9
Engbers

Wypowiadasz się brzydko o ludziach :(

ocenił(a) film na 7
monika_czekolada

Jestem pewien, że ludzie nie poczują się urażeni :)

ocenił(a) film na 5
Engbers

Man wyluzuj. Spojrzę jutro na ten film swoim obiektywnym okiem i dam Ci cynę czy jest tam jakiś lewacki schemat. Jeśli chcesz coś zmienić w mentalności ludzi i ich poglądach na świat nie rób tego w ten sposób bo psujesz opinie wszystkim tym, którzy chcą coś w tym świecie zmienić ...

ocenił(a) film na 7
grabsoon

Może trochę mnie poniesło ;) ale mam już taki wqrw na to wszędobylskie lewactwo i narzucaną tolerancję, że czasem tak się kończy :/

ocenił(a) film na 10
Engbers

W "Krytyce politycznej" jedna z recenzji zarzuca filmowi antysemityzm, więc myślę, że film dla ciebie ;)

ocenił(a) film na 7
Sqrchybyk

cyt. "Tom_Ripley" = "jest Żydówka stalinówa, kur...a i alkoholiczka w jednym"
To już wiemy. Przeklęci antysemici z tych Polaków.

Sqrchybyk

Ten film jest pochwałą komuny na innym poziomie - stanowi hołd dla polskiej szkoły filmowej, czyli najlepszego okresu w historii polskiego kina, który się rozwinął - jak wiadomo - za komuny. :P

ocenił(a) film na 7
Davus

Jak łysy grzywką o kant kuli...
Nie dziwne, że rozwinęła się za komuny skoro ta trwała od 45. do 90. (a tak naprawdę trwa do dzisiaj).

ocenił(a) film na 3
Engbers

jest punkt d. ale ten film jest tak nijaki, że ani nie można go podciągnąć pod propagandę z lewej, ani z prawej strony. Kilka genialnych ujęć, można oglądać jak zdjęcia, z własną muzyką na uszach (np. Konkwistą 88 albo Arką Noego)

ocenił(a) film na 7
Tyyygrys

Wygląda mi to na pierwszą obiektywną opinię pod kątem tego o co pytałem.
Pozdrowienia dla czytających ze zrozumieniem.

Engbers

Ale jaka różnica? Człowiek używający sformułowań typu "lewacka propaganda", "bezmózgie lemingi" i "czerwona hołota" jest zwyczajnym kretynem z mózgiem wypranym prawackim bełkotem, więc i tak nie powinien oglądać niczego ponad seriale, zeby mu się mózg nie przegrzał. Oceniając filmy jedynie przez pryzmat swojego ograniczonego, prymitywnego światopoglądu, pokazujesz tylko, że nie jesteś prawdziwym miłośnikiem kina i - ogólniej - sztuki. Mógłbym to szerzej uzasadnić, ale zdaję sobie sprawę z tego, że twój żenujący post to tylko nędzna próba trollingu i wywołania dyskusji. Odpowiadam tylko dlatego, że wiele osób najwyraźniej potraktowało cię mniej więcej poważnie, a chcę uchronić pozostałych od tego błędu.

Ciekawe, jakim cudem taki przygłup docenił "21 gramów", "Melancholię" i filmy Leone oraz Jarmuscha.

ocenił(a) film na 7
doorshlaq

Przygłupa to szukaj w swojej rodzinie matołku :))
Żaden trolling - czysta prawda. Otwórz oczy.

ocenił(a) film na 9
Engbers

a Ty się zachowujesz jak jedyny sprawiedliwy i znający prawdę. Uprzedzając Twoje ewentualne pojękiwania, zawiadamiam Cię, że mam wedle naszej polskiej rzeczywistości lewicowe poglądy, jednak nie uważam, że moja wizja świata jest jedyna i słuszna. Natomiast z Twoich wypowiedzi rysuje się obraz człowieka, który uważa, że tylko to co on myśli jest słuszne i powinno być bezwarunkowo uznane przez innych,w jego mniemaniu źle myślących. Z mojego doświadczenia wynika, że to bardzo częsta "przypadłość" o ludzi o prawicowych poglądach.

Ps. Film zobaczę niebawem

ocenił(a) film na 7
slimak79

Nie zawsze miałem takie poglądy. Do pewnych rzeczy, że tak powiem, się dorasta. Podróże po świecie też wyostrzają wzrok.

doorshlaq

"Prawacki bełkot", heh... Akurat wyrażenia "lewacka propaganda" czy "czerwona hołota" są trafne, bardzo trafne, ale coż, nie wszystkim się mogą podobać.

A co do meritum tematu: nie dziwię się jego autorowi, że nie chce oglądać filmów opartych na szafowaniu steorotypami. Prawo każdego że będzie lub nie będzie oglądał filmu poruszających dane sprawy. (Ale jak jest z tym filmem to póki co nie powiem)

ocenił(a) film na 10
Engbers

Nie karmić trolla.

ocenił(a) film na 7
Asmodeusz_Seth

Zadałem pytanie - dostałem odpowiedź. Niestety przewidziałem kolejne doprawianie gęby Polakom. Finito.
Ty idź, sprawdź co na TVN :-)

ocenił(a) film na 9
Engbers

Gangi Nowego Jorku

ocenił(a) film na 7
Tom_Ripley

Miłych reklam :-)

ocenił(a) film na 9
Engbers

Wzajemnie

ocenił(a) film na 7
Tom_Ripley

Ja nie oglądam TVN

ocenił(a) film na 9
Engbers

Wiem, oglądasz TV Republika. Z Bogiem.

ocenił(a) film na 7
Tom_Ripley

Nawet nie słyszałem o takiej stacji...
Dzięki za info!

ocenił(a) film na 9
Engbers

Będziesz zachwycony!

ocenił(a) film na 7
Tom_Ripley

Lepsze od TVNu ?

ocenił(a) film na 10
Engbers

Niestety nie posiadam telewizora, sprzedałem bo jakoś ten kompot trzeba skołować.

ocenił(a) film na 7
Asmodeusz_Seth

Sprzedaj kompa to będziesz miał na więcej :-)

Engbers

Gówno przewidziałeś , zwyczajnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo widzisz tylko to co chcesz zobaczyć. Żaden z tutaj komentujących którzy widzieli ten film nie stwierdził ,że "Ida" ma charakter antypolski. Szkoda ,że bardziej skupiasz się na tropieniu "lewackiej propagandy" niż na swoim olbrzymim deficycie intelektualnym.

Engbers

Fajny temat i wszystko co padło takie pocieszne. Czasem miło poczytać takie jadowite, niegłupio sklecone docinki.

Engbers

Komuno wróć!

ocenił(a) film na 7
Davus

Nie świruj. Ona nigdy tak naprawdę nie odeszła :-/
Słyszałeś o polityce grubej kreski? I nie chodzi tu o prochy.

Engbers

Tak, jest to film stworzony przez międzynarodową bolszewię, mający na celu wykrzewienie polskości i unicestwienie Przenajświętszej Rzepy Pospolitej na rzecz utworzenia konglomeratu Izraelsko-Rosyjskiego na terenach pomiędzy Odrą a Bugiem.

ocenił(a) film na 7
Alkhilion

No już się tak nie spinaj jelonku :-)
Prawda w oczy kole?

Engbers

No przecież uczciwie ostrzegam.

ocenił(a) film na 7
Alkhilion

Kurczę... Czy trudności z wyłapaniem własnego sarkazmu to już rozszczepienie osobowości?*
*Pytanie retoryczne

Engbers

Lubię odpowiadać na pytania retoryczne.

ocenił(a) film na 7
Alkhilion

Teraz to już ględzisz zupełnie bez sensu.

Engbers

Wręcz przeciwnie.

ocenił(a) film na 7
Alkhilion

Nadal ględzisz...