Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118142
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

TO MY POLACY

ocenił(a) film na 1

To My Polacy zamordowaliśmy żydów
To My Polacy rozpętaliśmy II wojne światową
To My Polacy jesteśmy żydami i zakamuflowanymi katolikami
To My Polacy jesteśmy źli, okrutni, bezwzględni

Amerykanie napisali że jesteśmy krajem który potrafi rozliczyć się z własną historią. Właśnie, tylko czy ktoś zwrócił uwagę na Polaków którzy przechowywali żydów w czasie okupacji za co groziła kara śmierci ? Przecież takich osób było mnóstwo i zdecydowanie więcej niż tych których przedstawił Pawlikowski. Czy tylko Polska musi rozliczać się ze swoich ciemnych kartek historii ? Czy widzieliście film rosyjski, niemiecki, który ukazuje ludobójstwa ? Czy widzieliście film izraelski który przedstawia ginących niewinnych młodych palestyńczyków od bomb czy pocisków ? Cały świat po obejrzeniu IDY będzie miał nas za morderców żydów, a pojęcie "polskie obozy śmierci" itp będą jeszcze bardziej rozpowszechnione.

Menkar

Fakt, sam bez większego kłopotu, podczas oglądania Idy naliczyłem z 6 polskich obozów koncentracyjnych. Więc kolego, macie100 procent racji, a może nawet ciut więcej.
Bo Ida to - tak naprawdę, po odrzuceniu tanich błyskotek i barwnych, zwodniczych frędzli - film o polskich obozach koncentracyjnych, jak się jak trochę zastanowić. Oczywiście, do takiego wysiłku intelektualnego nie jest zdolny przeciętny leming, wielbiciel lewackich, polskojęzycznych mediów, wrogich naszej Ojczyźnie i Narodowi.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Lewackie środowiska też krytykowały ten film ;-) Nie podobała im się główna bohaterka która utrwalała stereotyp złej żydówki i dobrej zakonnicy.

ocenił(a) film na 8
Menkar

Przepraszam, czy ja dobrze trafiłem? Ja chciałem porozmawiać o filmie "Ida"...
Tu chyba jest jakaś trybuna do wyżywania się dla "prawdziwych Polaków antysemitów"? Mylę się?...

ocenił(a) film na 1
jak45

Dobrze trafiłeś i nie mylisz się